Mangalcılara "etleri yakmayın" uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Mangalcılara etleri yakmayın uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2013 12:17

Kurban Bayramı tatilini fırsat bilen piknikçilerin mangal yaparken etleri yakmaması gerektiği, aşırı et tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceği bildirildi.

Haberin Devamı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gamze Çan, Kurban Bayramı öncesi ve sonrasındaki hafta sonlarının da eklenmesiyle 9 günlük bir tatil olduğuna, bu süreçte havaların da uygun gitmesini fırsat bilen vatandaşların piknikte mangal yaparak bol miktarda et tüketebileceğine dikkati çekti.

Etler pişirilirken hijyene ve pişirme kurallarına uyulması gerektiğini vurgulayan Çan, Kurban Bayramı'nın da vazgeçilmezleri arasında yer alan ızgara pişirme şeklini sağlık açısından fazla önermediklerini söyledi.

Çan, buna rağmen vatandaşların ızgaradan vazgeçmediği belirterek, ızgara yapılırken etlerin yakılması ya da ateşe çok fazla yaklaştırılmasının sağlık açısından çeşitli riskler taşıdığını vurguladı.

Vücudun en temel besin maddelerinden proteine ihtiyaç duyduğunu ancak her şeyin fazla tüketiminde olduğu gibi et tüketiminde de aşırılığın zararlı olabileceğini belirten Çan, "Kurban Bayramı'nda bol miktarda et tükemi olur ancak bayram diye düşünülerek bol ve aşırı miktarda kırmızı et tüketimi çok doğru değil. Fazla kırmızı et tüketimi bazı sağlık sorunlarına yol açabiliyor o sebeple bayramda mangalda etleri yakmadan ve dengeli tüketmek gerekir" dedi.

"Kurban eti en az 6 saat dinlendirilmeli"

Prof. Dr. Çan taze et tüketiminin de sağlık açısından bazı riskler oluşturduğuna dikkati çekerek, "Kurban kesildikten sonra sonuçta hayvan ruhunu teslim etmiş olabilir ama dokular canlılığını bir süre daha devam ettiyor. O nedenle protein açısından hemen tüketilmemeli, kurban eti en az 6 saat dinlendirilmeli, ondan sonra tüketilmeli" diye konuştu.

Kurban kesildikten sonra genellikle hemen pişirilip yenildiğini dile getiren Çan, "Limonun kolestrolü düşürdüğü sanılarak pişirilirken kavurmaya limon katılıyor. Bunun kolestrol açısından herhangi bir faydası olmuyor sadece tadı değiştiriyor" ifadesini kullandı.

Bayramda karbonhidratın bol olduğu tatlı ve şekerin de fazla tüketilmemesi, ayrıca özellikle kolestrol ve damar sertliği gibi sağlık sorunları olanlar ile yaşlıların da kırmızı et tükeminde dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Çan, "65 yaş üzeri kişilerin kolestrol, damar sertliği sorunu varsa kırmızı et tüketimine dikkat etmesi gerekir. Kırmızı et bu açıdan risk yaratıyor, sınırlı şekilde yemek lazım. Tabi ki vücudun vitaminler açısından bir miktar ete ihtiyacı var ama sağlık sorunları her zaman gözününde tutulmalı" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!