Makarna obezite riskini azaltıyor

Güncelleme Tarihi:

Makarna obezite riskini azaltıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2008 11:30

Diyetisyen Prof. Dr. Ayşe Baysal, makarna ve bulgurun, kan şeker düzeyini olumlu yönde etkilerken, diğer yandan besin alımını azaltarak obezite riskini düşürdüğünü belirtti.

Prof. Dr. Baysal, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneğinin, Türkiye Diyetisyenler Derneği ile birlikte hazırlayıp yayınladığı “Bilimsel Yönleriyle Makarna” adlı kitabında yer alan makalesinde, makarnanın beslenme ve sağlık açısından yararını anlattı.

Makalede, sağlıklı beslenmede büyük önem taşıyan kompleks karbonhidratların kaynağının tahıllar ve kuru baklagiller olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Baysal, makarnanın ise kompleks karbonhidratların en zengin kaynağı olduğunu bildirdi.

Makarnanın, B12 dışında bütün B vitaminleri ve minerallerini içerdiğini belirten Prof. Dr. Baysal, ancak tam durum buğdayı irmiğinden üretilen makarnalardaki vitamin ve mineral oranının, kepeği ve özü ayrılmış irmikten yapılan makarnalardan daha yüksek olduğunu, tam buğday irmiğinden üretilen makarnaların diyet lifi için de en iyi kaynaklardan biri olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Baysal, makarnanın çok az yağ içerdiğini, peynir yerine 2-3 kaşık önceden pişmiş mercimek ve biraz soğan kullanılması durumunda, makarnadaki diyet lif oranının artacağını vurguladı.

MAKARNANIN ŞİŞMANLAMA İLE İLİNTİSİ YOK”

Makarnanın hayvansal kaynaklı peynir, yumurta ve kıyma gibi besinlerle hazırlanması ya da bunlarla yapılan soslarla birlikte tüketilmesi halinde bitkisel besinlerde bulunmayan B12 vitamininin karşılanmasına katkıda bulunacağını ifade eden Prof. Dr. Baysal, şunları kaydetti:
“Sağlıklı beslenmeye örnek gösterilen Akdeniz beslenme biçiminin temel özelliği, tahıl, sebze, meyve, kuru baklagiller gibi ürünlerden zengin, doymuş yağ içeren kırmızı etten fakir olması ve görünür yağ olarak zeytin yağı kullanılmasıdır. Örneğin, Doğu Akdeniz ülkelerinde bulgur, İtalya'da makarna, ekmek dışında en çok tüketilen tahıl ürünleridir. Makarna ve bulgur, kan şeker düzeyini olumlu yönde etkilerken, diğer yandan besin alımını azaltarak obezite riskini de düşürmektedir. Bu veriler, uygun ve yeterli miktarda makarna yemenin, şişmanlamayla ilintisi olmadığını gösterir.”

Prof. Dr. Baysal, beyaz ekmek, beyaz un ve şekerden yapılan ürünler, patates ürünleri yerine, uygun sosla hazırlanmış makarna yenmesini önerdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!