Lejyoner hastalığı nedir? Lejyoner hastalığı belirtileri

Güncelleme Tarihi:

Lejyoner hastalığı nedir Lejyoner hastalığı belirtileri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2018 17:29

Legionelle pneumophilia adlı bir bakterinin sebep olduğu Lejyoner hastalığı adını bu enfeksiyonun ilk olarak 1976 yılında Amerikan Lejyonu adındaki kongreye katılan Amerikan ordusu emekli askerlerinde görülmesi nedeniyle almıştır. Bu hastalık hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar da 'Lejyoner hastalığı nedir?' sorusuna yanıt arıyor. Peki, Lejyoner hastalığı belirtileri neler?

Haberin Devamı

İlk olarak 1976 yılında Philadelphia'da bir otelde Amerikan Lejyonerlerinin toplantısına katılanlarda ortaya çıkan bir salgın sonucu keşfedilen bu hastalık hakkında bilgi sahibi olmak isteyen vatandaşlar araştırmalarını yoğunlaştırdı. İşte, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı bilgiler ışığında lejyoner hastalığına dair bilinmesi gerekenler...

Lejyoner Hastalığı Nedir?

Lejyoner hastalığı, Legionella ailesi bakterilerinin neden olduğu bir akciğer iltihaplanmasıdır. Legionella bakterilerinin değişik birçok türleri olsa da, Legionella pneumophila bu hastalığa en fazla neden olan bakteridir.

Nasıl Bulaşır?

Legionella bulaşmış su damlacıklarının soğutma kulelerinin fanları, jakuzi ve duş başlıkları, sprey nemlendirme cihazları, dekoratif fıskiyelerle aracılığı ile havaya saçılarak solunum yolu ile alınarak akciğerlere ulaşması ile hastalığın bulaştığı düşünülmektedir. İnsanlar evde, işyerinde veya halka açık yerlerde bu bakterilere maruz kalabilirler.

Haberin Devamı

Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın belirtileri 2-10 gün içerisinde başlar. Belirtiler grip benzeri ateş, kas ve eklem ağrıları, başağrısı, kuru öksürük, karın ve ishal şeklindedir. Bu şikayetler birkaç hafta sürebilir.

Tedavisi Nasıldır?

Tedavi antibiyotiklerle olur. Erken dönemde antibiyotik başlamak en iyi seçimdir. Tedavide gecikilirse sonuç kötü olabilir.

Hastalık belirtilerinden şüphelenildiğinde en yakın sağlık merkezine başvurulmalıdır.

Korunma Yolları Nelerdir?

Hastalığın aşısı yoktur.

Kimler Riskli Gruptadır?

Sigara ve alkol bağımlıları, 50 yaş üzerindeki kişiler, şeker ve kalp rahatsızlığı gibi sürekli bir hastalığı olan ve kanser gibi nedenlerle bağışıklığı zayıflamış kişilerin hasta olma riski yüksektir. Erkekler kadınlara göre iki kat daha fazla risk altındadır.

BAKMADAN GEÇME!