Kurban bayramında sağlığınız için et tüketimine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Kurban bayramında sağlığınız için et tüketimine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2018 16:19

Önümüzdeki günlerde kurban bayramını milletçe kutlayacağız ve akraba, komşu ziyaretlerimiz hiç eksik olmayacak. Tabi ki vazgeçemediğimiz geleneklerimize uygun olarak et, kavurma, sakatat ürünleri ve tatlı gibi ikramlarımız olacaktır. Ancak bayramda tükettiğimiz et sonucu ödem artışı, kalp rahatsızlıkları, tansiyon yüksekliği, mide problemleri yaşayabiliriz. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Alper Uçak, bayramda dikkat edeceğimiz ufak noktalarla daha keyifli bir bayram geçirebilmek için önerilerde bulundu.

Haberin Devamı

Kalp damar hastaları bu dönemde et ve yağlı yiyecek tüketimini arttırarak sağlıklı beslenmeyi bozmakta ve kalp damar sağlığını tehlikeye atmaktadırlar. Bu nedenle yediğimiz yemeklerin hem kalp damar sağlığı hem de sindirim sistemi üzerindeki olumsuz etkilerinden sıyrılmak için önerilerimiz olacaktır. 

 KALP, DİYABET VE KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT ETMELİ

Hiç et yememek diye bir şey de yoktur. Ama çok fazla et ve sakatat tüketmemeliyiz. Yediğimiz et özellikle yağlı bölgeleri içeriyorsa fazla tüketimi kan kolesterolünü arttırabilmektedir. Damar sertliği dediğimiz aterosklerotik kalp damar hastalığında, özellikle doymamış yağ tüketimine bağlı kandaki kolesterol seviyeleri artarak damar sertliğinin gelişimini hızlandırmaktadır. 

Kalp damar hastaları sıklıkla şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kolesterol yüksekliği birlikte görülmektedir. Şeker hastaları ve koroner stentli hastaların bu dönemde yoğun et ve tatlı tüketimini ani kardiyak hadiselerin gelişimine yol açabilmektedir. Ani yükselen kan şeker seviyesi kalbi de strese sokabilmektedir. Etle birlikte tuz tüketimi artabileceğinden tansiyon hastalarının da bu konuda dikkat etmeleri gerekmektedir. Çünkü zemininde koroner kalp hastalığı olan bireyler ani tansiyon yükselmelerine maruz kaldığında kalp krizi ve beyin felci geçirebilmektedir.

Haberin Devamı

Kurban bayramında sağlığınız için et tüketimine dikkat

 

SAKATATLARDAN UZAK DURULMALI

Sakatattan zengin et tüketimi özellikle kalp damar tıkanıklığı, gut hastalığı ve karaciğer yağlanması olan bireylerde kısıtlanmalıdır. Bunun yanında baklava, unlu mamüller ve diğer tatlı çeşitlerinin tüketimi de sindirim sisteminde fazla kan akımını artırarak özellikle koroner kalp damar tıkanıklığı, şeker hastası ve yüksek tansiyon hastalarını strese sokarak olumsuz senaryoların habercisi olabilmektedir.

KURBAN ETİ KESİLDİĞİ GÜN TÜKETİLMEMELİDİR

Sağlıklı et tüketiminde sindirim kolaylığı açısından et bir gün dinlendirilmelidir. Pişirme usulü olarak söğüş et olarak pişirilmesi en ideal yöntem olmakla birlikte ızgara şeklinde servis sunumu tercih nedenleri arasında olmalıdır. Yağda pişirilen etler sindirimi zorlaştırmaktadır. Unutulmamalıdır ki, sindirimi zorlaştıran yiyecekler kalbi de zora sokar.

Haberin Devamı

Kısacası ağız tadında keyifli bir bayram geçirmek için, kalp ve damar hastaları kurban bayramında fazla et tüketmemeli, sakatat tüketiminden uzak durmalı, kan şekerini ve kolesterolünü yükseltmemelidir.

Kurban bayramında sağlığınız için et tüketimine dikkat

arpanetmedya.com'a katkıları için teşekkürler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!