Kozmetikte paraben tehlikesi büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Kozmetikte paraben tehlikesi büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2012 00:00

Avrupa'da geçtiğimiz aylarda birçok tartışmaya neden olan ve yasaklanması gündeme gelen paraben maddesinin kadınlarda da meme kanserine neden olduğu iddia edildi.

Haberin Devamı

Daily Mail'de yer alan habere göre Reading Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada meme kanseri hastası kadınlardan alınan doku örneklerinde kadınların yüzde 99'unda en az 1 yüzde 60'ında ise 5 paraben içeren maddeye rastlandı.

Parabenler en çok koltuk altı deodorantlarında, nemlendiricilerde, makyaj malzemelerinde, bronzlaştırıcı losyonlarda, duş jellerinde ve hatta diş macunlarında bulunuyor.

Araştırmayı yapan ekip paraben kullanan firmalar içerisinde oldukça prestijli markaların da bulunduğunu belirtti.

1998 yılından beri yürütülen bir başka araştırmada parabenin östrojen benzeri özellikleri olması sebebiyle meme kanserine neden olduğu tahmin ediliyor. Östrojenin meme kanseri oluşumunda ve tümörün büyümesinde temel bir rol üstlendiği biliniyor.

Haberin Devamı

PARABEN NEDİR?

Paraben para-hidroksibenzoik asit olarak bilinen bir kimyasal madde. Geniş olarak kozmetik ürünlerde bulunuyorlar ve ürünlerin raf ömrünü uzatarak aynı zamanda mikrop gelişimini engelliyorlar. Kozmetikte en geniş paraben kullanımı metilparaben, propilparaben ve butylparaben.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!