Kozmetikte diyabet tehlikesi

Güncelleme Tarihi:

Kozmetikte diyabet tehlikesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2012 00:00

Harvard Tıp Okulu’na bağlı Brigham and Women's Hospital’da yapılan son araştırma, kadınların kullandığı bazı kozmetik ürünlerinde bulunan ftalat isimli maddenin diyabet riskini artırabileceğini gösterdi.

Haberin Devamı

HER YIL 1 MİLYAR TON FTALAT ÜRETİLİYOR
Daha önceleri Uppsala Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada da aynı sonuç elde edilmişti. Ürünlerin içeriğindeki ftalat maddesi, hormon dengesini bozarak insülin direncine sebep oluyor. Ftalatlar tip 2 diyabet, obezite, yüksek kolesterol gibi problemlere neden oluyor. Dünyada her yıl bir milyar ton ftalat üretiliyor ve bu madde yaygın olarak kozmetik ürünlerinde kullanılıyor.
Araştırmayı yöneten Tamarra James-Todd’a göre, oje, saç spreyi, sabun ve şampuanlarda bulunan bu madde kan şekeri dengesini bozuyor.


2001 ile 2008 yılları arasında Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi tarafından yapılan araştırma, 20-80 yaş aralığında bulunan 2 bin 350 kadın üzerinde gerçekleştirdi.

Haberin Devamı


Kanında mono-benzil ftalat ve mono-isobutil ftalat isimli iki kimyasalı, en yüksek seviyede bulunan gönüllülerde diyabet riskinin diğerlerinden iki kat fazla olduğu tespit edildi. Bazı kadınlarda bu riskin yüzde 70 kadar olduğu görüldü. Daha önce yapılan araştırmalarda ftalatların kan şekeri seviyesini yükselttiği ortaya çıkmıştı.

 

Tip 2 diyabetin temelinde yatan insülin direnci obeziteye de neden oluyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!