Kötümser psikolojiden kurtulmak için ne yapmalıyız?

Güncelleme Tarihi:

Kötümser psikolojiden kurtulmak için ne yapmalıyız
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 07, 2012 00:00

Her gün yeni bir şehit haberi, her sabah bir felaket, terör... Herkes mutsuz, umutsuz bir ruh haliyle güne başlıyor.

Haberin Devamı

Depresyon, panik atak ve anksiyete (kaygı bozukluÄŸu) olanlar bu haberlerle daha da zor günler geçiriyor. Bir de ateÅŸin düştüğü ve yaktığı yer ÅŸehit aileleri. Peki bu ruh halinde ne yapılabilir? Uzman psikolog GülÅŸah BeÅŸtav hürriyet.com.tr'ye anlattı.Â

 

- Son 90 günde 86 ÅŸehit haberi aldık. Her sabah Türkiye'nin dört bir yanından gelen haberler, güne korkuyla uyanmamıza yol açıyor. Peki bu durum sizce halkın ruh saÄŸlığını nasıl etkiliyor?Â

/images/100/0x0/55ea9bccf018fbb8f88b217c

 

Her sabah birden fazla şehit haberiyle uyanmak, öncelikle herkesin güne üzgün, umutsuz ve korkuyla başlamasına neden olmaktadır. Eskiden terör yalnızca Doğu'da bir tehditken şimdi ülkenin dört bir yanında bir tehlike. Özellikle evladı asker olan annelerde kaygı bozukluğu ve panik atak krizleri bu süreçte şiddetli biçimde artmış durumda. Bununla beraber ölüm korkusu ve sevdiklerini kaybetme korkusuyla bizlere başvuranların sayısında da bu dönemde ciddi bir artış söz konusu.

 

Haberin Devamı

 

- Ülke genelinde özellikle basın ve sosyal medya kanallarıyla yansıyan kaotik bir durum var, psikolojik olarak siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Hem basına yansıyan hem de sosyal medyada yankı bulan bu kaotik süreç, ne yazık ki en çok umutsuzluk ve güvensizlik hissini tetikledi diyebiliriz. İnsanın en önemli psikolojik ihtiyacı olan güven duygusu bu yaşananlarla tahrip olmakta ve kişinin varlığına bir tehdit oluşturmaktadır. Siyasilerin bu talihsiz olaylara bakış açıları ve açıklamaları da bu güvensizliği tetiklemektedir. Örneğin ; Afyon 'da yaşanan cephanelik patlaması sonucundaki 25 şehit kaybımıza dair yapılan açıklamalarda bu tip olaylar Hindistan'da da Pakistan 'da oluyor diyen bir siyasetçinin yaptığı bu genelleme güvensizlik hissini kat kat arttırmaktadır.

 

Haberin Devamı

- Bu zorlu süreçte şehit yakınlarına ve halkımıza psikolojik olarak neler tavsiye edersiniz?

 

Öncelikle şehit yakınları en büyük acıyı yaşayanlar, ateş düştüğü yeri yakıyor; şehit mertebesine erişen evlatlarının olması acılarını hafifletiyor gibi görünse de, psikolojik olarak o acının bitmesi mümkün değil, ama zamanla yas sürecinde azalacaktır. Yas süreci öfke, çaresizlik ve isyan dönemlerinden geçerek yaşanacak. Ancak mutlaka psikolojik destek almalarını öneririm. Ve profesyonellerinde bunu bedelsiz sunmaları gereken bir dönemden geçmekteyiz, biz profesyonellerde bu konuda destek vermeliyiz.

 

Hali hazırda kaygı bozukluğu, panik atak ve depresyon sorunu yaşayanların, medyadaki haberlerden bu süreçte fazlasıyla etkilenecekleri için buna maruz kalmamak adına uzak kalmalarını tavsiye ederim. Özellikle sabah uyanır uyanmaz ve geceleri bu konudaki haberleri takip etmemelerini, mutlaka haberdar olmak istiyorlarsa gün içerisine yayarak takip etmelerini öneririm. Medya bu olayı unutturmamak adına üstüne düşeni yapmaktadır ve bu rolünü yerine getirmesine saygı göstermek gerekir.

 

Haberin Devamı

Toplumsal bilinci uyandırmamız gereken bir dönemden geçiyoruz, birlik duygusunu oluşturmalı ve bu sürecin geçici olduğunu unutmamalıyız. Mutluluk duygusunu yaşadığımız gibi, acıyı da dibine kadar yaşamak zorundayız ve bu acı hepimizin acısı, paylaştıkça ve durumu değiştirmek için hepimiz bir adım attıkça güçlenecek ve buna dur diyebileceğiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!