Korku hastalığı getiriyor

Güncelleme Tarihi:

Korku hastalığı getiriyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2012 00:00

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt, basit (özgül) fobisi olan kişilerde ek bir psikiyatrik hastalığın olma ihtimalinin arttığını belirtti.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Erhan Kurt, yaptığı yazılı açıklamada, dünyanın en yaygın ve sık görülen psikiyatrik hastalığın fobiler olduğunu, nesne ve durum sayısı kadar fobi çeşidi olabileceğini kaydetti.


Modern psikiyatrinin, sosyal fobi ve agorafobi gibi spesifik fobiler konunun dışında tutulduğunda geriye kalan fobilere “özgül (basit) fobi” dediğini belirten Kurt, basit fobinin durumlar veya nesnelerden duyulan mantıksız, aşırı korku şeklinde tanımlanabileceğini bildirdi.

 

KEDİ FOBİSİ OLAN KEDİ SAHİBİ ARKADAŞLARIYLA GÖRÜŞMÜYOR


Özgül fobisi nedeniyle doktora başvuran hasta sayısının çok az olduğunu bildiren Kurt, şu bilgileri verdi:
“Bunun en önemli nedeni; fobilerin hastalık değil, huy veya kişilik özelliği olduğunun düşünülmesi, tedavisinin olmadığının sanılmasıdır. Özgül fobilerde korkulan belirli ve bilinen bir durum veya nesne olduğu için hastalar kaçınma taktikleriyle sorunsuz bir yaşam şekli oluşturmuş olabilirler. Örneğin, kedi fobisi olan bir kişi evinde kedi besleyen arkadaşlarına gitmeyerek, kedilerin dolaşma ihtimali olan sokaklarda dolaşmayarak, nispeten rahat bir hayat sürebilir. Bazen hastalar belli bir yaşa gelinceye kadar özgül fobilerinin farkına varmamış olabilirler. Bunun nedeni, o fobik ortamla hiç karşılaşmamış olmalarıdır. Basit gibi görünen hayvan fobileri ağır olduklarında hayatı büyük oranda kısıtlayabilir, hatta evden çıkmamaya neden olabilir. Yükseklik korkusu olan kişi, yükseğe çıkmayı gerektiren işlerde çalışamayabilir. Uçak fobisi, kişinin seyahat etmesini engelleyebilir. Yutma fobisi olan kişi, yemesi-içmesi bozulduğu için ciddi kilo kaybı yaşayabilir.”

Haberin Devamı


Doç. Dr. Erhan Kurt, özgül fobiyle birlikte başta depresyon olmak üzere diğer ruhsal hastalıkların da çok sık görüldüğünü, kişinin özgül fobisinin olmasının, ek bir psikiyatrik hastalığının olması ihtimalini artırdığını vurgulayarak, “Fobi oluştuktan sonra gelişen kaçınma, fobinin kendiliğinden düzelmesini engelleyen, fobiyi pekiştiren en önemli etmendir. Bu yüzden kişinin kafasındaki muhtemel felaket senaryosu sınanamamakta ve felaket olup olmadığı anlaşılamamaktadır” ifadesini kullandı.

 

Haberin Devamı

EN SIK GÖRÜLEN FOBİLER


Kişiden kişiye değişiklikler olmakla birlikte fobik nesne veya durumla karşılaşan kişide gerçek korkularda ortaya çıkan belirtilerin aynısının görüldüğünü hatırlatan Kurt, özgül fobi tanısı olanlarda görülen en sık korku türlerini ise hayvan fobileri, yükseklik korkusu, kan ve yaralanma fobisi, uçak korkusu, kapalı yer korkusu ve yalnız kalma korkusu olarak sıraladı.


Normal korkuları fobiden ayırmak gerektiğinin altını çizen Kurt, kişinin ve çevresinin saçma/aşırı bulmadığı, işini ve sosyal hayatını etkilemeyen korkuların fobi sayılmadığını kaydetti.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!