Kök hücre hakkında bilmeniz gereken 5 önemli şey

Güncelleme Tarihi:

Kök hücre hakkında bilmeniz gereken 5 önemli şey
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2017 14:55

Son 20 yıldır çok tartışılan kök hücre geleceğin en önemli tedavi yöntemlerinden biri olarak kabul ediliyor. Her geçen gün yeni çalışmalarla hücrenin vücuda adaptasyonu ve çoğalması noktasında yepyeni bilgiler elde ediliyor. Eğer istenilen noktaya gelinirse kök hücre tedavisi ile ölen bir organı yenilemek de, hasarlı bir bölgeyi onarmak da mümkün hale gelecek. Ve bu sayede organ yetmezliğinden ya da eksikliğinden kaynaklı ölümlerin önüne geçilmiş olacak.

Haberin Devamı

Peki nedir bu kök hücre?

Kök hücreler en basit anlatımıyla vücudumuzu oluşturan hücrelerin kaynaklarıdır. Yaşlanırken bozulan, hastalanan ve ölen dokularımızı yenilerler. Kök hücreler kendilerini yenileyebilme ve organizmanın birçok farklı hücresine de dönüşebilme özelliğine sahiptirler.

Kök hücre hakkında bilmeniz gereken 5 önemli şey

Kök hücreleri nerelerde kullanabiliriz?

Kök hücreler vücudumuzda hasar görmüş hücrelerin yerine kullanılabiliyor. Hücre tedavisi olarak da adlandırılan bu tedavi yöntemiyle hasta hücre, sağlıklı hücre ile değiştirilerek organın ya da hasarlı bölgenin iyileştirilmesi üzerine çalışılıyor. Uzmanlar, erişkin, fetal ve embriyonik kök hücreleri kullanarak çeşitli hastalıkları tedavi edebilmenin potansiyeli üzerine uğraşıyor.

Haberin Devamı

Kök hücre hakkında bilmeniz gereken 5 önemli şey

Kök hücre kullanımında ne gibi zorluklarla karşılaşılıyor?

Kök hücre tedavisinde karşılaşılan en büyük zorluk tıpkı organ naklinde yaşanan durumlar gibi vücudun kök hücreyi kabul etmemesi oluyor. Erişkin dokudaki az sayıda kök hücrenin çok iyi bir şekilde saptanması ve vücudun yeni kök hücreleri kabul etmesi gerekiyor. Hücreler hastanın kendi doku ve organlarıyla bir bütün haline gelmeli ve vücutla ahenk halinde çalışmayı öğrenebilmelidir. Aksi takdirde tedavi başarısızlıkla sonuçlanır.

Şu an hangi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor?

Günümüzde hematopoetik kök hücreler tedavide en çok kullanılan kök hücreleri oluşturuyor. 40 yıldan uzun süredir yapılan çalışmalarla; lösemi, lenfoma gibi birçok kan hastalığı tedavisinde kök hücre kullanılıyor. Ayrıca ilerleyen teknolojiyle birlikte diyabet ve böbrek kanserini içeren birçok hastalık için de klinik düzeyde çalışmalar yapılıyor. İleride karaciğer hastalığı, otoimmun hastalıklar ve kronik enflamatuar hastalıklar üzerine de önemli bir tedavi yöntemi olacağı üzerine çok ciddi klinik araştırmalar bulunuyor.

Haberin Devamı

Kök hücre hakkında bilmeniz gereken 5 önemli şey

Kök Hücre Bankacılığı ne demek?

Kök hücrenin geleceğin en önemli tedavi yöntemlerinden biri olması bu hücrelerin en sağlıklı şekilde saklanması konusunu da gündeme getiriyor. Günümüzde birçok ülkede kök hücre bankaları yasal olarak hücre saklama işlemini gerçekleştiriyor. Tabii bu kök hücrelerin saklanması işlemi, kök hücrenin sağlığı incelendikten sonra yapılıyor. Kök hücrelerin insan sağlığı üzerine en iyi banka yatırımlarından biri olduğu kesin.  

BAKMADAN GEÇME!