Kışın Hastalıklardan Korunmak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

Güncelleme Tarihi:

Kışın Hastalıklardan Korunmak İçin Nasıl Beslenmeliyiz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2016 13:20

Kış aylarında soğuk havanın hakim olmasıyla beslenmenin önemi bir kez daha gündeme geliyor. Dengeli ve düzenli besin tüketimi ise hastalıkların önüne geçebiliyor. Özellikle soğuk havalarda C vitamini vücut direncinin en büyük yardımcısı haline geliyor. Peki C vitaminin faydaları neler ve hangi besinlerde bulunuyor?

Haberin Devamı

C vitaminin eksikliği birçok sağlık sorununu da beraberinde getirir. C vitamini vücudumuz tarafından üretilemeyen bir vitamindir. Bu nedenle yiyeceklerden alınmalıdır. C vitamini bağışıklık sistemini güçledirir, yararlı antikorlar üretilmesini sağlar ve en önemlisi de demir emilimi C vitamini sayesinde gerçekleşir. C vitamini eksikliğinden kaynaklanan, kış aylarının korkulu rüyası grip ve soğuk algınlığına yakalanmamak için C vitamini içeren gıdaların tüketilmesi gerekir.

Portakal

C vitamini ihtiyacını karşılamak için en çok bilinen meyve portakaldır. Günde bir adet portakal günlük C vitamini eksiğini tamamlar. Fakat asitli yapısından dolayı mide rahatsızlığı olanlar için önerilmez. Bu durumda portakaldan aşağı kalmayan alternatif C vitamini depolarına yönelmelisiniz.

Acı Biber

Haberin Devamı

Çok bilinmese de acı biber de bir C vitamini deposudur. Doğranmış halde yarım bardak acı biber pek çok hastalıktan korunmaya yardımcı olur. Ayrıca kış aylarının yoğun temposunda eklem ve sırt ağrılarınızdan kurtulmanıza da yardım eder.

Kırmızı Dolmalık Biber

Kırmızı dolmalık biberde portakaldaki C vitamininin yaklaşık üç katı bulunuyor. Aynı zamanda göz sağlığını ve bağışıklık sistemini destekleyen  A vitaminini de bol bol içeriyor.

Yeşil Dolmalık Biber

Yeşil dolmalık biber, kırmızısına göre daha az C vitamini içerse de, iyi bir lif kaynağıdır ve günlük C vitamini ihtiyacını iki katına kadar karşılar.

Kıvırcık Kara Lahana

Günlük A vitamini ve K vitaminini fazlasıyla karşılayan kıvırcık kara lahanada aynı zamanda C vitamini de bulunur. Ayrıca içerdeği mineral ve yağ asitleriyle besin değeri yüksek sebzeler arasında yer alır.

Brokoli

Brokoli de sağlam bir lif ve C vitamini deposudur. Ayrıca araştırmalara göre kanseri önleyici etkileri de var.

Papaya

Papaya, sinüsleri temizlemesi açısından içerdiği C vitaminiyle kış aylarında faydalı olabilecek bir yiyecek. Ayrıca papayanın cilde faydaları soğuk kış günlerinde hemen kuruyan ciltler için de tercih edilme sebebi.

Çilek

Çilek,  folik asit ve kalp sağlığını destekleyen diğer birçok bileşen deposu olmanın yanında bir C vitamini kaynağı da olmasıyla biliniyor. Kış aylarında ulaşmak her ne kadar zor olsa da faydalarıyla göz önünde bulundurulması gereken meyvelerden biri.

Karnabahar

Haberin Devamı

Karnabahar da proteindenden life, liften C vitaminine kadar birçok besin değerine sahip. İster kızartarak ister haşlayarak tüketmekten kaçınmamalı!

Brüksel lahanası

Bu küçücük lahanalar da brokoli gibi kanser önleyici özellikleriyle biliniyor. Bunun yanı sıra C vitamini ve lif kaynağılar.

Ananas

Ananas hem C vitamini kaynağı olması hem de vücuttan ödem atımına yardımcı olmasıyla biliniyor. Aynı zamanda kış aylarındaki soğukla mücadele etmenizde gerekli olan enerjiyi size verecektir.

Kivi

Vücudunuzun potasyum ve bakır ihtiyacını da eser miktarda sağlayacak olan kivi C vitamini açısından zenginliğiyle de hastalıklardan korunmanıza yardım edecektir.

Mango

Haberin Devamı

Tropik bir meyve olmasına rağmen artık ulaşımı kolay olan meyvelerden biri olan mango A ve C vitaminlerini içermesiyle bağışıklık sisteminizin güçlenmesinde önemli bir rol oynayacaktır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!