Kirli damacana su iddialarına bakanlıktan yanıt geldi

Güncelleme Tarihi:

Kirli damacana su iddialarına bakanlıktan yanıt geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2014 15:44

Damacana sularda kirliliğin yüzde 21 oranında arttığı yönündeki iddialara karşı Sağlık Bakanlığı bir açıklama yaptı. Açıklamada, bahsedilen haberlerdeki gibi artışın olmadığı ve bakanlığın 3 bin 500 personel ile düzenli olarak kontrol yaptığı, numunelerin devamlı analiz edildiği belirtildi. Açıklamanın detaylarında şu sözlere yer verildi:

Haberin Devamı

"Bugün medyada “Damacana Sular” ile ilgili haberlerin yer alması üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

Ambalajlı sular, Bakanlığımız Halk Sağlığı Müdürlükleri tarafından gerek su üretim tesisleri, gerekse piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında izlenmektedir. Sahada yaklaşık 3500 personel ile düzenli olarak kontrol izlemesi amaçlı su numuneleri alınmakta ve Halk Sağlığı Laboratuvarlarında analizleri yapılmaktadır. Analiz sonuçları, suyun üretildiği ilin Halk Sağlığı Müdürlüğüne, üretici firmaya ve Halk Sağlığı Kurumumuza bildirilmektedir.

UYGUNSUZLUK OLAN YERDE ÜRETİM DURUYOR

Uygunsuzluk tespit edilmesi halinde su üreticisi firma derhal uyarılarak üretimi durdurulmaktadır. Uygunsuzluk tespit edilen seriye ait tüm sular toplatılmakta ve Halk Sağlığı Müdürlüğü personeli gözetiminde imha edilmektedir. Uygunsuzluk giderilene kadar firmanın, piyasaya su arz etmesine izin verilmemektedir. Uygunsuzluğun giderilmediği tespit edilirse firmanın ruhsatı iptal edilmektedir.

Haberin Devamı

Haberlerde ifade edildiği gibi uygunsuzluk tespit edilmiş suların vatandaşlarımıza dağıtımı kesinlikle mümkün değildir.

2014 YILINDA 5 FİRMANIN ÜRETİM RUHSATI İPTAL EDİLDİ

Ayrıca, Halk Sağlığı Kurumumuzca uygunsuzluk tespit edilen ürünlere yönelik idari para cezası (15.226 TL) uygulanmaktadır. 2014 yılında 8.557.012 TL idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca 5 firmanın üretim ruhsatı iptal edilmiştir.

2013 yılında piyasa denetimlerinde alınan numunelerin %17,8’inde uygunsuzluk tespit edilmişken 2014 yılının ilk yarısında bu oran %12,2’ye gerilemiştir. Bu durum denetimlerimizin etkinliğini göstermektedir. Halk Sağlığı Kurumumuz ve taşra teşkilatımızca yapılan etkili denetimler neticesinde uygunsuzluk oranı yaklaşık %30 civarında azalmıştır.

SUYUN SICAKLIĞI OTOMATİK KONTROL EDİLİYOR

Kimyasal uygunsuzluk yüzdesindeki artışın sebebi ise bromat ve bromoform düzeylerinde zaman zaman tespit edilen yüksekliktir. Bu da ambalajlı sularda mevzuatın izin verdiği ozonlama uygulamasının yapılmasından kaynaklanan bir durumdur. Bu uygunsuzluklar tespit edildiğinde, suların piyasadan toplatılması, üretimin durdurulması, idari para cezası gibi cezai müeyyideler uygulanmıştır.

Haberin Devamı

Mikrobiyolojik uygunsuzluklarda damacananın yeniden kullanılabilen bir malzeme olmasının da rol oynadığı düşünülmektedir. Bu kapsamda, Halk Sağlığı Kurumumuz tarafından yenilikçi bir yönetim anlayışı benimsenerek damacana yıkama suyu sıcaklığının elektronik olarak izlenmesi, damacana dolum sayısına ve kullanım süresine kısıtlama getirilmesi, satış noktaları ve nakil araçlarının modernizasyonu ve Ambalajlı Su Takip Programı çalışmaları yürütülmektedir."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!