KBB'nin kitabını yazdılar

Güncelleme Tarihi:

KBBnin kitabını yazdılar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2014 14:56

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Klinik Şefi Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan'ın editörlüğünde hastanede yetişmiş, çalışmış ve çalışmakta olan 43 doktor, 1 hemşire ve 1 odyolog tarafından "Olgularla Kulak Burun Boğaz Hastalıkları" kitabı hazırlandı.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan, kitabı, KBB hastalıkları alanındaki ihtiyacını gidermek amacıyla yazdıklarını ifade etti. Klinikte gördükleri ve tedavi ettikleri hastaların özellikli olanlarının, uzmanlık eğitimi içinde, olgu sunumu şeklinde düzenli olarak asistan doktorlar tarafından hazırlandığını ve tartışıldığını belirten Kayhan, bunun uzmanlık sonrası hekimlerin de bilgilerinin güncellenmesini sağladığını anlattı.

KLASİK KİTAPLARDAN FARKLI

Bu şekilde oluşan olgu serisini kitapta toplamaya karar verdiklerini dile getiren Kayhan, kitabın hedef kitlesini "tıp fakültesi öğrencileri", "aile hekimleri", "KBB asistanları ve uzmanları" şeklinde sıraladı. Kayhan, KKB uzmanlarınca özellikle tıp fakültesi öğrencilerine ve aile hekimlerine hitap eden kitap sayısının çok az olduğuna işaret ederek, aile hekimlerinden bu konuda çok talep aldıklarını söyledi.

Sık görülen hastalıkları ele almaya çalıştıklarını anlatan Kayhan, şu bilgileri verdi:

"Klasik kitaplarda bilgiler madde madde, literatür sonuçları eşliğinde sıralanır. Eğitimde örnekler ve görseller üzerinde olması daha kalıcı öğrenmeyi sağladığı bilinen bir gerçek. Biz bilginin daha kolay, kalıcı olması ve dikkat çekici olmasını istedik. Olgulardan hastalıklara gitmek daha hatırda kalıcı oluyor. Özellikli olguların resimleri, tetkik resimleri, görüntüleme resimleri öğrenmeyi ve hatırlamayı kolaylaştıracaktır. Komplikasyonlar, tanı ve tedavi yöntemleri en güncel bilgilerle anlatıldı. Sık görülen, özellikli, dramatik, hatta komplike olmuş olgular tüm semptomları ve bulguları içeren şekilde sıralandı. Bazı hastalıklarda birden fazla olgu sunularak, tüm belirtilerin gösterilmesi sağlandı."

Haberin Devamı

"KBB'DE ROBOTİK CERRAHİDE EN GENİŞ DENEYİME SAHİP TEK KLİNİĞİZ"

Kayhan, kitapta 81 hastalık başlığı altında, 88 olgu sunulduğuna değinerek, kitabın KBB hastalıklarında tanı, komplikasyonlardan kaçınma ve komplikasyonların yönetilmesi, tıbbi tedavi ve cerrahi tedaviye yönlendirilmesi konularında en güncel bilgileri içerdiğini, detaylı cerrahi teknik anlatımına girmedikleri için pratisyen hekim ve tıp öğrencileri için okunası bulunduğunu belirtti.

Kitabın, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yetişmiş, çalışmış ve çalışmakta olan 43 doktor, 1 hemşire ve 1 odyolog katkısıyla hazırlandığını anlatan Kayhan, kitapta da ayırıcı tanıya önem verdiklerini ifade ederek, her hastalığın ayırıcı tanısının ayrı bir başlık altında verildiğini söyledi.

Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan, klinikte çok klasik hastalıkların çok klasik tedavileri yapılırken çok az görülen hastalıkların, çok yeni tekniklerle tedavi edilebildiğine dikkati çekerek, "Kitabımız da kliniğimizi yansıtıyor. Çok klasik tedavilerin yanında robotik cerrahi gibi çok yeni, dünyada ilk kez yapılan teknik ve ameliyatlarda anlatılıyor. KBB'de robotik cerrahide en geniş deneyime sahip tek kliniğiz. Bu deneyimlerimizi de paylaştık" diye konuştu.

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Klinik Şefi Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan, kitapta 8 bölümde yazarlık yapan Dr. Melikşah Balta'nın 6 Kasım'da bir trafik kazasında hayatını kaybettiğini hatırlatarak, "Ondan geriye kitaptaki yazıları, eserleri ve güzel anılarımız kaldı. Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!