Kansızlığın en önemli nedenleri

Güncelleme Tarihi:

Kansızlığın en önemli nedenleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2016 13:56

Kansızlığın en önemli sebeplerinden biri B 12 vitaminin eksikliğidir. Bu vitamin insan vücudunda başta kemik iliği hücreleri olmak üzere, bölünen hücrelerin DNA sentezi için de gerekli olan bir maddedir. B 12 vitamini vücutta sentezlenmez, yiyeceklerle dışarıdan alınır.

Haberin Devamı

Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof.Dr.Coşkun Tecimer, kansızlığın en önemli sebeplerini anlattı. 

Kansızlığın sıkça görüldüğü bir durum B 12 vitaminin eksikliğidir. Bu vitamin insan vücudunda başta kemik iliği hücreleri olmak üzere, bölünen hücrelerin DNA sentezi için gerekli bir maddedir. Vücutta sentezlenmez, yiyeceklerle dışarıdan alınır. Sindirim sistemine gelen B 12 vitamini doğrudan emilemez. İnce barsaktan emilebilmesi için mideden salgılanan ve intrensek faktör olarak bilinen bir maddeyle birleşmesi gerekir. B 12 vitamini eksikliğinin en sık görüldüğü durum, bu intrensek faktör eksikliğidir.

Atrofik gastriti olan kişilerde bu maddeye ya da bunun salgılandığı hücrelere karşı antikorlar oluşur. Sonuçta intrensek faktör B 12 vitaminiyle birleşemez ve emilim gerçekleşmez. Bu durumda hücrelerin DNA yapımında bozukluk oluşur. Özellikle kemik iliğinde bulunan kan hücreleri erken yıkıma uğrar ve kansızlık ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Kansızlığın en önemli nedenleri

B 12 EKSİKLİĞİ VÜCUTTA KENDİNİ NASIL GÖSTERİR?

B 12 vitamin eksikliğinde bazen yalnızca kansızlık değil, tüm kan hücrelerinde de azalma görülür. Yani alyuvarların yanı sıra akyuvar ve trombositlerin de azaması durumuyla karşılaşır. Bu nedenle tüm kan hücrelerinin azaldığı durumlarda, özellikle yaşlılarda B 12 eksikliği mutlaka araştırılması gereken bir hastalıktır.

B 12 eksikliği bulunan kişilerde mutlaka gastroskopi yapılmalı ve midede atrofik gastrit olup olmadığı araştırılmalıdır. Bunun yanı sıra kanda, mide hücrelerine ve intrensek faktöre karşı antikor olup olmadığı tespit edilmelidir.

Midede atrofik gastrit olmadan B 12 eksikliğinin görüldüğü bir durum vejetaryenliktir. Bunun nedeni B 12 vitaminin hayvansal gıdalarda bulunmasıdır. Bu yüzden vejetaryenlerin kansızlığa karşı koruyucu olarak B 12 vitamin tabletlerinden alması gerekir.

Kansızlığın en önemli nedenleri

Haberin Devamı

B12 EKSİKLİĞİNİN TEDAVİSİ MÜMKÜNDÜR!

B 12 eksikliğinin görüldüğü bir başka patoloji, ince barsak hastalıklarıdır. Atrofik gastrit ya da vejetaryen olmayan B 12 vitamini eksik kişilerin bu açıdan incelenmesi uygun olur.

B 12 vitamin eksikliği tedavisi mümkün bir hastalıktır. Bunun için dışarıdan kas yoluyla B 12 vitamini verilir. B 12 iğneleri eksikliğin tespit edildiği ilk günler her gün yapılır. Daha sonra haftada bir uygulanır. Birkaç uygulama sonrası ayda bir olmak üzere ömür boyu B 12 vitamini verilmesi gerekir. Atrofik gastriti olan kişilerde sindirim sistemi kanserleri biraz daha sık görüldüğünden belli aralarla gastroskopi ve kolonoskopi yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Folik asit denilen bir başka B vitamininin eksikliği de B 12 eksikliğine benzer bir kansızlık yapar. Burada da hücreler erken yıkıma uğrar. Gebelerde eksikliğinde fetüste nöral kanalın tam kapanmaması durumu ortaya çıkabilir. Folik asit eksikliği, vitaminin gıdalarla yeteri kadar alınmadığı ya da gebelik gibi folik asit ihiyacının arttığı durumlarda görülür. Folik asit en çok yeşil sebzelerde bulunur. Bu nedenle bu tür yiyeceklerin tüketilmesi gerekir. Tedavide folik asit hapları ağız yoluyla verilir.

 

doktorsitesi.com Katkılarıyla hazırlanmıştır.

 

BAKMADAN GEÇME!