Kalın boyunlularda horlama daha fazla

Güncelleme Tarihi:

Kalın boyunlularda horlama daha fazla
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2007 11:30

HORLAMANIN nefes yolunun uyku sırasında normalin üstünde kapanması sonucunda ortaya çıkan solunun yolları hastalığı olduğunu belirten Prof.Dr. Murat Aksu, beyine oksijen gitmemesi halinde uykuda ölümlere ve felçe neden olabileceğini söyledi. Prof.Dr. Aksu, “Horlama en çok ve en şiddetli şekilde kalın boyunlularda gerçekleşmektedir” dedi.

Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Hastanesi Uyku Hastalıkları Merkezi Başkanı ve Nöroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Aksu insanın üst solunum yollarındaki yumuşak damaktaki kasların beyin sapından kaynaklanan 2 sinir tarafından uyarıldığını bu kasların kasılmasıyla hava yolunun açık kaldığını belirtti. Prof.Dr. Aksu, şunları söyledi:

“Uyku sırasında her insanda bu kasların uyarılması azalmaktadır. Ancak, boynu kalın insanlarda bu kasların aktivitesi o kadar azalır ki sonuçta hava yolu tıkalıya yakın bir durum alarak horlamaya sebep olur. Horlamanın tedavi edilmemesi ve uyku sırasında nefes durmalarına dönüşmesi çeşitli risklere yol açmaktadır. Beyine oksijen gitmemesi nedeniyle felç ve uykuda ölümlere neden olmaktadır. Horlama tedavisinde öncelikle hastalığın tipinin belirlenmesi gereklidir. Uyku laboratuarlarında gözlem yapılmalıdır. Gerekli görülürse cerrahi müdehale ile hava yollarının açılması sağlanabilir. Hava yolunun genişletmek için ağız içine yerleştirilen özel cihazlar ile maske kullanımı horlamaları ortadan kaldırmaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!