İzmir korkuyla bu sondajın sonucunu bekliyor

Güncelleme Tarihi:

İzmir korkuyla bu sondajın sonucunu bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2013 00:00

İzmir'de, nükleer atıklarla gündeme gelen Gaziemir İlçesi'ndeki eski Arslan Avcı Kurşun Fabrikası'nda, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun (TAEK) öncülüğünde sondaj çalışması yapıldı.

Haberin Devamı

Yaklaşık bir hafta süren sondajda, radyoaktif atıkların karıştığı iddia edilen yeraltı sularından numuneler alınıp, laboratuvar incelemesine gönderildi. İlçede yaklaşık 70 yıl faaliyet gösterdikten sonra kapatılan Arslan Avcı Kurşun Fabrikası'nın atıklarını 60 dönümlük arazisine gömdüğü, bu şekilde çevre ve insan sağlığına zarar verdiği ileri sürülmüştü. Konunun kamuoyuna yansımasının ardından birçok çevre örgütü ve çevrede yaşayan vatandaşlar, duruma tepki gösterirken, atıkların üzerine sadece toprak atılmakla yetinildiği ortaya çıktı.

 

YERALTI SUYU ÖRNEKLERİ İNCELENECEK

 

Ancak TAEK'in talimatıyla geçen hafta, çevresi yerleşim yerleriyle çevrili, atık gömülü arazide sondaj çalışması yapıldı. Arazinin değişik yerlerinden sondaj yöntemiyle yeraltı suyu örnekleri alındı. Valiliğin talimatıyla ihaleyle belirlenen bir firma tarafından alınan örneklerin laboratuvarda analizlerinin yapılacağı, sonucun bir ay içinde çıkmasının beklendiği bildirildi. Çevrede yaşayan vatandaşlar, sondaj çalışmasının değişik noktalarda yapıldığını söyledi, tesisin yarattığı tehlikenin bir an önce bertaraf edilmesini beklediklerini tekrarladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!