İyodin nedir? İyodin hapı ne zaman kullanılır?

Güncelleme Tarihi:

İyodin nedir İyodin hapı ne zaman kullanılır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2019 10:25

İyodin ya da iyot tabletleri, radyoaktif maddelere maruz kalınmasıyla birlikte tiroitlerin bu maddeleri tutmasına engel olan iyodin, Çernobil faciasının ardından sık kullanılan tabletler arasında yer almıştır. Peki, iyodin hapı nedir ve iyot tableti ne zaman kullanılmalıdır? İşte, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'ndan alınan bilgilere göre tüm detaylar

Haberin Devamı

İyodin hapı radyoaktif etkiyi azaltma etkisine sahip olmayan ancak solunum yoluyla alınan radyoaktif maddelerin önüne geçen bir bileşiktir. 

İyot tabletleri, radyoaktif olmayan iyot bileşikleridir. Nükleer tehlike durumlarında ortaya çıkabilecek radyoaktif bulut içerisinde yer alan radyoaktif iyotun tiroitte tutulmasını önlemek üzere, iyot tabletlerinin en kısa süre içinde alınması gereklidir. İyot tabletlerinin, vücudun diğer radyoaktif maddelere maruz kalmasını engelleyici özelliği yoktur.

NASIL KULLANILMALIDIR?

Tabletler, mümkünse aç karnına alınmamalıdır. Kolaylık sağlamak için tercih edilen bir sıvıda eritilip içilebilir. 

İyot tabletleri genellikle iyi tolere edilir. Sindirim bozuklukları gibi yan etkiler çok nadiren görülmekle beraber, uygulama kesildiğinde kendiliğinden geçer. Yan etkilerin uzun süre devam etmesi durumunda doktora başvurulmalıdır. Hipertiroit tedavisi görenler, iyot tabletleri aldıkları süre içinde de tedavilerine devam etmeli, ancak tehlike durumu sona erdiğinde, doktora başvurmalıdırlar. İyot tableti aldıktan sonra 1 hafta ila 3 ay içinde çarpıntı, kilo kaybı veya ishal şikayeti olanlar doktora müracaat etmelidir.

Haberin Devamı

İyot tabletleri maksimum toplam doz 1 gramı geçmemek üzere aşağıdaki dozlarda kullanılır;

Yaş Grubu

İyot Eşdeğer Kütlesi (mg)

KI(mg)

KIO3(mg)

Tablet Oranları

Doğumdan 1 aya kadar

12,5

16

21

1/8

1 ay-3 yaş

25

32

42

1/4

3 yaş-12 yaş  

50

65

85

1/2

12 yaş üstü/yetişkinler
(hamile kadınlar dahil)

100

130

170

1

NE ZAMAN KULLANILMALIDIR?

İyot tabletlerinin radyoaktiviteye maruz kalınmadan 6 saat öncesinde alınması durumunda maksimum koruma sağlanır. Radyoaktiviteye maruz kalınmasından sonraki ilk 10 saatten sonra alınması durumunda ise hiç bir etkisi olmayacaktır. Bir iyot tableti dozu ile 24 saat korunma sağlanır.

Radyoaktif tehlike durumunda, iyot tabletlerinin dağıtımı, kullanımı ve uygulama süresi konularında duyurular resmi makamlarca medya aracılığıyla yapılacaktır.

İyot tabletleri, resmi bir duyuru yapılmadıkça kesinlikle kullanılmamalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!