İskenderun Körfezi termik santrallerin tehdidi altında

Güncelleme Tarihi:

İskenderun Körfezi termik santrallerin tehdidi altında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2016 14:13

Türkiye'deki termik santrallerin yarattığı sağlık risklerini ve ortaya çıkan sağlık maliyetlerini, Türkiye'deki hekim örğütleri ve sivil toplum kuruluşları ile beraber çalışarak ortaya çıkaran Sağlık ve Çevre Birliği HEAL, termik santralerin yoğunlaştığı İskenderun'a dair "İskenderun Körfezi'nde Kömür ve Sağlık" başlıklı raporunu İskenderu'nda çevre illerden gelen hekimler ve sivil toplum kuruluşlarının da katıldığı bir panelde kamuoyuna tanıttı

Haberin Devamı

Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Hatay Tabip Odası ev sahipliğinde, Mersin, Adana ve Osmaniye Tabip Odaları ile aynı illerin ekoloji odaklı sivil toplum kuruluşlarının da katıldığı etkinlik kapsamında, aynı zamanda açtığı hava kirliliği, ağır metal kirliliği ve diğer çevresel stresler üzerine kamuoyun bilgilendirmek amacıyla 13 Şubat Cumartesi günü Hatay Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası'nda HEAL'in raporu ile aynı isimde "İskenderun Körfezi'nde Kömürden Elektrik Üretimi ve Sağlık" başlıklı bir panel de düzenlendi.

İskenderun Körfezi termik santrallerin tehdidi altında

Panel kapsamında, bölgede yapılması planlanan yaklaşık 16 adet yeni kömür santralinin, burada yaşayan altı milyon insanın sağlığını tehdit ettiği vurgulandı. Ayrıca, yapılması planlanan bu termik santrallerin, sağlık sistemine de önemli maliyetler getireceği belirtildi.

Haberin Devamı

Sağlık ve Çevre Birliği HEAL'in (Health and Environment Alliance) Hava Kalitesi ve Enerji Danışmanı Deniz Gümüşel'in açış konuşması ile başlayan panel iki oturum halinde gerçekleşti.

Bölgede yapılması planlanan 16 termik santralin dışında halen 4 termik santral faal olarak çalışmaya devam ediyor. Panelde söz alan konuşmacılar bu termik santrallerin, bölgedeki diğer ağır sanayi tesislerinin ve ısınma için yakılan kömürlerin neden olduğu hava kirliliği, bölgedeki 6 milyon insanın sağlığını halihazırda tehdit etmekte olduğunu ifade etti.

İskenderun Körfezi ve Çukurova bölgesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait 8 hava kalitesi ölçüm istasyonunun 6’sından elde edilen ölçüm değerleri; hem ulusal standartların, hem de Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün kılavuz değerlerinin üzerinde bir hava kirliliğinin yaşandığını ve bölgedeki insanların düzenli olarak sağlığa zararlı olduğu kanıtlanmış bir havayı soluduğunu gözler önüne seriyor.

HEAL'in İskenderun Körfezi bölgesine özel olarak yaptığı "İskenderun Körfezi'nde Kömür ve Sağlık" raporunda bölgede yapılması planlanan 16 termik santralin zaten düşük olan hava kalitesi yüzünden, var olan çevre ve sağlık sorunlarını daha da derinleştireceği de ortaya konuyor.

Haberin Devamı

İskenderun Körfezi termik santrallerin tehdidi altında

Çalışmaya destek veren Adana Tabip Odası’nın Başkanı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. H. Neslihan Önenli Mungan da “Özellikle bu santrallerin neden olduğu ve olacağı ağır metal ile asit yağmurları nedeniyle alerjik solunum yolu hastalıkları, kronik akciğer hastalıkları, kalp damar hastalıkları, çeşitli kanser türleri ve gebelere etkileri nedeniyle beyin gelişimi yetersiz, anomalili çocukların dünyaya gelmesi kaçınılmaz olacaktır” dedi.

Panelde paylaşılan bilimsel çalışmalar, bölgede halen işletmede olan ağır sanayi tesisleri, endüstriyel tarım faaliyetleri ve artan nüfusla birlikte trafik ve konut sektörlerinin ciddi anlamda çevresel kirliliğe yol açtığı ve halk sağlığını tehdit ettiğini ortaya koyuyor.  Hekimler ve çevre bilim insanlarının ortak görüşü; yol açtığı hava kirliliği, ağır metal kirliliği ve diğer çevresel stresler nedeniyle, yeni kömürlü termik santrallerin bölgede var olan hastalık yükünü daha arttıracağı yönünde.

Haberin Devamı

İskenderun Körfezi termik santrallerin tehdidi altında


Panelde Hatay Tabip Odası Başkanı Halk Sağlığı Uzman Prof. Dr. Tacettin İnaldı konu hakkında “Bu nedenle bölgemizde kurulması planlanan onlarca kömür yakıtlı termik santral projesinin, Körfez’de var olan/planlanan diğer enerji ve sanayi yatırımları ile birlikte toplam (kümülatif) çevresel etkilerinin çalışılmasının ve halk sağlığını ve insan yaşamını önceleyen bir anlayışla, güncel bilimsel kanıtlar ışında sağlık etki değerlendirmelerinin yapılmasının gerekliliğinin altını çiziyoruz” ifadelerini kullandı.

Panelde hekimler  var olan bilimsel kanıtların, bölgede yapılması planlanan termik santral projelerinin önlenmesi için mücadele etmenin, kömürden elektrik üretimine karşı çıkmanın bir hekimlik görevi olduğu konusunda ortak görüş ifade ettiler.
 
Panelistler ayrıca İskenderun Körfezi özelinde olduğu kadar, tüm Türkiye’de de, kömür yakıtlı termik santrallerin topluma, ekonomiye ve çevreye her yönüyle zarar verdiği ve yüksek sağlık maliyetlerine yol açtığının açıkça görüldüğü konusunda görüş birliğine vardılarBu çerçevede, panelde bu bilimsel kanıtlar ışığında sürdürülebilir ve temiz bir gelecek ile sağlıklı bir toplum için termik santral planlarının iptal edilmesi gerektiği de vurgulandı.

Haberin Devamı

Panelin sonunda Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Selda Asker, DAÇE'nin (Doğu Akdeniz Çevrecileri Platformu) 27 Şubat Cumartesi günü Antakya'da gerçekleştireceği toplantıya konuya duyarlı tüm kesimleri davet ettiklerini belirtti.

Sağlık ve Çevre Birliği HEAL'in, "İskenderun Körfezi'nde Kömür ve Sağlık" raporunun tamamını bu link üzerinden inceleyebilirsiniz.

 

yesilgazete.org Tarafından hazırlanmıştır.

 

  

BAKMADAN GEÇME!