İşitme kaybı uyarısı

Güncelleme Tarihi:

İşitme kaybı uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2008 11:20

DENİZLİ Devlet Hastanesi Yenidoğan İşitme Tarama Ünitesi'nde, son üç yılda 14 bin 255 bebek taramadan geçirildi. Başhekim Dr. Ramazan Canural, bebekte hafif işitme kaybının dahi konuşmayı öğrenmede gecikmeye neden olabileceğini belirterek ailelere uyarıda bulundu.

2005 yılında 26 ilde, 33 hastanede başlayan Ulusal Yenidoğan İşitme Tarama Kampanyası kapsamında Denizli Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan Yenidoğan İşitme Tarama Ünitesi'nde, 2005 yılında üç bin 304, 2006'da dört bin 331, 2007 yılında beş bin 253, 2008 yılının ilk üç ayında bin 367 bebeğe işitme tarama testi yapıldı. Taramadan geçen 76 bebek, ileri tetkik için Pamukkale Üniversitesi'ne sevk edilirken, 14 bebekte işitme kaybı olduğu tespit edildi.

Bebek doğduktan sonra üçüncü ayına kadar mutlaka işitme taramasının yapılması gerektiğini belirten Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Ramazan Canural, yeni doğanlarda işiterek konuşmayı öğrenme açısından ilk altı ayın kritik bir dönem olduğunu söyleyip, aileleri uyardı. Canural, bebeklerde hafif işitme kaybının konuşmayı öğrenmede gecikmeye neden olabileceğini belirterek, “Eğer bebeğinize işitme tarama testi yaptırmadıysanız, en kısa zamanda Yenidoğan İşitme Tarama Ünitesi'ne başvurunuz. Çünkü çocuğunuzun ruhsal, zihinsel, işitsel ve akademik becerilerinin gelişimi için, anadilinde konuşma ortamında bulunması ve konuşma seslerini duyabilmesi şart. Bebeklik dönemi işitme kayıpları sinsi bir engel sayılır. İşitme kaybına neden olan bir hastalık, erkenden tanınarak ilaç veya cerrahi tedaviyle giderilmeli. Böyle bir işitme kayıplı çocuğa gerekli olduğu anlaşıldığı takdirde, yararlanacağı işitme cihazlarıyla konuşma sesleri iletilmezse, hafif bir işitme kaybının bile konuşmayı öğrenme kapasitesine olumsuz etkisinin olabileceği ve konuşmayı öğrenmede gecikmeye neden olabileceği bilinmeli” dedi.

Dr. Ramazan Canural, çocukların işitebilmesi ve konuşmayı öğrenebilmesinin, onların en temel hakkı olduğunu söyleyerek, şunları söyledi:
“Ne kadar ağır işitme kaybı olursa olsun, bir çocuğun yaşıtlarına yakın konuşabilmesi için tanısının konması, işitme cihazı kullanmaya başlaması ve eğitime başlatılmasının doğum sonrası ilk altı ayda gerçekleştirilmesi gerekir. Doğduğundan itibaren bebeğin çevresindeki insan seslerine bakıp bakmadığı izlenmeli, ilgisiz kalan bebeklere kısa sürede bilgisayarlı işitme testleri uygulanmalı. İşitme testinin çocuğa hiçbir zararı olmaz. Eğer işitme kaybı varsa ve geç tanınırsa, kalıcı etkileri olabilir. Çocuklarda konuşma gecikmesi iyice belirdikten sonra nedeninin araştırılması ve işitme kaybının olduğunun anlaşılması halinde, konuşmanın öğrenilmesi açısından tanıda geç kalınmış sayılabilir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!