İlk Türk yapay derisi

Güncelleme Tarihi:

İlk Türk yapay derisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2013 00:14

Prof. Lazoğlu, “Hastanın vücudunun başka yerinden alınmış deri örneği üretilerek yanık bölgeye sorunsuz yerleştirilecek. İnsanın kendi hücresini vücut reddetmiyor” dedi.

Haberin Devamı

Tübitak desteğiyle yapay insan derisi üretildi. Farede denenen ve başarıyla tamamlanan çalışmanın yanı sıra aynı yöntemle üretilen yapay kemik çalışmalarının deneylerinde de son aşamaya gelindi. Bu yöntemle kemiği kırılan hastaya özel kemik yaması ile deri nakli gereken hastalara yapay deri üretimi amaçlanıyor.
Koç Üniversitesi Üretim ve Otomasyon Araştırma Merkezi’nden Prof. İsmail Lazoğlu, Kimya Bölümünden Prof. Dr. İskender Yılgör ve Biyoloji Bölümünden Prof. Dr. Halil Kavaklı, yapay deri ve yapay kemik alanında yaptıkları çalışma ile Türkiye’de bir ilke imza attı. TÜBİTAK destekli “Hızlı Prototipleme ve Bilgisayar Destekli Yüksek Hızlı Üretim” projesi ile ilk etapta yapay fare derisi üretildi.

HASTANIN DOKUSUNDAN ÜRETİLECEK

Projede doku iskeletlerine canlıdan alınan deri ve kemik hücreleri ekilerek yapay deri ve yapay kemik hücrelerinin kontrollü şekilde büyütülmesi sağlandı. Bu yöntemle ileride hastanın kendi vücudundan alınan hücrelerle, hastaya özel kemik yamalarının veya yanmış deri kısımları için kontrollü bir ortamda doku üretilebilmesinin yolu açılmış oldu.

Haberin Devamı

İKİ YIL SONRA HASTANELRDE KULLANILACAK

Proje kapsamında yapılan deneylerde yapay fare derisi üretildiğini belirten Lazoğlu, sistemin hastanelerde kullanıma hazır hale gelmesinin iki yıl sürebileceğini belirtti.

YAPAY KEMİK DE ÜRETİLİYOR

Lazoğlu, “Hastanın yanmış yerine vücudunun başka yerinden alınmış deri örneği üretilecek ve sorunsuz bir şekilde yaranın üzerine yerleştirilecek. Yapay deri üretiminin ardından, kimya ve biyoloji bölümlerindeki öğretim üyeleriyle laboratuvar ortamında yapay kemik üretimini yaptık. Şuan deney aşamasındayız. Hedef olarak hasar gören kemiğin bilgisayar tomografisi çekilecek, hasarlı kesimin üç boyutlu tasarımı yapıldıktan sonra yapay kemik üretimi yapılacak” dedi.

VÜCUT REDDETMİYOR

Tedavide hastanın kendi dokusunun kullanılmasının pek çok avantajının bulunduğunu ifade eden Lazoğlu, “İnsanın kendi hücresi kullanıldığı ve temelde kök hücre kaynaklı olduğu için vücut bu yapıları reddetmiyor” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!