İlaçta kriz kapıda

Güncelleme Tarihi:

İlaçta kriz kapıda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2012 12:16

Eczacılar ile bugün masaya oturan SGK anlaşama sağlayamadı. SGK ile Eczacılar Birliği arasında yapılan protokol 31 Ocak'ta sona erecek.

Haberin Devamı

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti 2009'da imzalanmış olan "İlaç Alım Protokolü" nün 1 Şubat 2012'de son bulduğu hatırlatılarak, SGK ile halen süren protokol yenileme görüşmelerinin imzayla sonuçlanmaması halinde söz konusu tarihten vatandaşları yeni bir ilaç sıkıntısının beklediği bildirildi.

 

YAZILI AÇIKLAMA YAPILDI

 

"SGK ve Türk Eczacıları Birliği İlaç Alım Protokolünde Uzlaşma Sağlayamadı" başlığıyla yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi :

"Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında 2009'da imzalanmış olan “İlaç Alım Protokolü" 1 Şubat 2012'de son bulmaktadır. TEB olarak, 3 Ocak 2012 tarihinden bu yana SGK ile protokol yenileme görüşmeleri yapmaya başlamış bulunuyoruz. Görüşmelerin halen devam etmesine karşın protokolün imzalanmasına henüz çok uzak bir noktada olduğumuzu açıkça ifade etmemiz gerekmektedir.

 

Haberin Devamı

"1 ŞUBAT'TAN İTİBAREN YENİ İLAÇ SIKINTISI BEKLENİYOR"

 

Bu nedenle o tarihe kadar sözleşme imzalanamadığı takdirde 1 Şubat tarihinden itibaren ne yazık ki vatandaşlarımızı yeni bir ilaç sıkıntısı beklemektedir.

Gerçekleşen protokol görüşmelerinde, özellikle ilaç firmalarının SGK'ya yapmaları gereken iskontoyu yapmamaları dolayısıyla eczacının zarara uğratılması, kamu kurum iskonto artışları nedeniyle eczane stoklarında meydana gelen zararların bugüne kadar ödenmemiş olmaması ve hasta muayene katılım ücretlerinin eczaneden tahsil edilmesi sorunları öncelikli konular olmuştur.

 

"ZARARLARIMIZIN TAZMİNİ KONUSUNDA KONUSUNDA ISRARCIYIZ."

 

Eczacılar SGK ile ilaç firmaları arasında çözülmesi gereken bir sorun nedeniyle tarafı olmadıkları bir meselede meydana gelen zararı taşımak zorunda bırakılmaktadır. 10 Kasım tarihli İlaç Fiyat Kararnamesi'nde ilaç firmalarının ortaya çıkan zararı karşılayacakları öngörülmesine rağmen ilaç firmaları, mevzuata aykırı biçimde yükümlülüklerini yerine getirmemektedir. TEB olarak, söz konusu zararların tazmini konusunda protokolle farklı bir model ve kalıcı bir yol izlenmesi konusunda ısrarcıyız.

 

Haberin Devamı

"ECZACI VE HASTA KARŞI KARŞIYA GETİRİLİYOR"

 

Diğer yandan, muayene katılım payı ücretlerinin tahsilinin eczacıların üzerinden alınması konusuna da bir an evvel çözüm bulunmalıdır. Eczacılar hastalardan muayene katılım payı tahsil etmek zorunda kalmakta, bu durum eczacı ile hastayı karşı karşıya getirmektedir.

 

"24 BİN 312 ECZACININ HAKLARINI KORUMADA KARARLIYIZ"

 

Türk Eczacıları Birliği olarak, 24.312 eczacının haklarını korumak konusunda kararlıyız. Bu doğrultuda kamuoyunu ilaç ve eczacılık hizmetlerini sürdüremez hale geldiğimizi görerek halk sağlığının nöbetçisi olan eczanelere ve ilaç hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!