Hipertansiyon soruları cevapları 7

Güncelleme Tarihi:

Hipertansiyon soruları cevapları 7
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2008 11:49

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği ve Hurriyet.com.tr'den dev işbirliği. 3 bin uzman doktor sağlıkla ilgili tüm soru ve sorunlarınızı cevaplayacak. İlk konu hipertansiyon. İşte sorularınızın cevapları.

Haberin Devamı

SORU
Benim tnsiyonum nadiren 14-8 olur.genelikle 17-10 çivarındadır ilaç almadıgım zaman 21-23'ü gördügüm olmuştur. İlaç aldıgımdada 16-9 veya 17-10 cıvarında çıkıyor zaman zaman çarpıntımda oluyor.Sürekli ilaç kullanıyorum.ne tavsiye edersiniz.Saygılarımla
CEVAP
Sayın Çalışır, Almakta olduğunuz  tedavi  sizin için yeterli görünmüyor.Tedavi programınızın güçlendirilmesi için doktorunuz ile konuşunuz.

SORU
Yüksek tansiyon hastasıyım. Kalp ve damar hastalıkları yönünden tüm incelemeyi yaptırtım. Fakat bir şey bulunamadı. Hastanede tansiyon ölçümü 17/10 çıktı. Bana 24 saat tansiyonumu ölçen cihaz takıldı. Cihazın kaydettiği tansiyon değeri ortalama 11/6 çıktı. Gün boyu değerlere baktığımdan 12 den yukarı tansiyonum çıkmamış. Hastanede bu kadar yüksek çıkan tansiyon, gün boyu düşük çıkmasının sebebi nedir.
CEVAP
Sayın Özince, Biz kan basıncının ev loşullarında  normal,klinik koşullarda  yüksek olduğu durumları beyaz önlük hipertansiyonu olarak değerlendiriyoruz.Bu durumun masum bir durummu yoksa anormal bir durummu olduğu konusunda net veriler olmamakla birlikte bu hasta grubunun yakın kan basıncı takibini ve ilaç kullanmasak bile varsa kalp hastalığı yaratabilecek diğer risk faktörlerinin (sigara,şişmanlık,kolesterol yüksekliği) kontrolünü öneriyoruz.

Haberin Devamı

SORU
Sayın yetkili; Yaklaşık iki aydır tansiyon ilaçlarını (Beloc 25, Olmetec 20) kullanıyorum. İlaç kullanımı sırasında tansiyon değerleri büyük 9-10 arasında, küçük 6-6,5 arasında seyrederken ani olarak büyük 15, küçük 9-10 civarına çıkıyor. 2-4 saat arasında dalgalanmalar olduktan sonra uyuyunca düzeliyor. Dalgalanmalar sırasında bazen terleme, bazen üşüme, titreme oluyor. İlaç kullandığım halde niye bu dalgalanmalar oluyor ? Yorgunluk, gürültü de tansiyona neden olabilir mi? Şimdiden teşekkürler
CEVAP
Sayın Kurtoğlu,Kan basıncınızdaki dalgalanmaların altında bir dahili hastalık var mı diye bir dahili değerlendirme gereklidir.Nadiren böbreküstü bezi hastalıkları bu durumu yaratabilir.

SORU
Merhaba, annem 58 yaşında bir hipertansiyon hastası ve kullandığı ilaç inhibac 5 mg. ilacını sabah saat 10-11 arası günde bir defa alıyor. buna rağmen tansiyonu 190-10,180-10 gibi seyredebiliyor. 140-90 ve 150-90 gibi olunca seviniyoruz. ilaç değişimi veya günde iki sefer ilaç alımı bir değişiklik yaparmı. ayrıca her iki böbreğindede 4 ila 8 cm büyüklüğünde kist olduğu söylenmesine rağmen doktoru bir ilaç vermedi bununda tansiyona etkisi olurmu cevaplarsanız sevinirim. teşekkürler.
CEVAP
Sayın Kaplan, Annenizin kan basıncı ilaca rağmen yüksek görünüyor.Hipertansiyon tedavi programının yeniden düzenlenmesi uygun olacaktır.Böbrekteki basit kistlerin genellikle  bir önemi yoktur ve müdahele gerektirmezler.Ancak bazen yerleşim yerleri   ve büyüklükleri nedeni ile hipertansiyon oluşumuna katkıda bulunuyor olabilirler.

Haberin Devamı

SORU
Merhaba.tansiyonum bazen 11*7 bazen de 12-13-14**9 gibi oluyor.ve kalp hızı da bazen 85 lerde bazen 56-57 olabiliyor. farkın sebebi nedir acaba? birde o an kalpde veya beyinde herhangi bir sorun oluşmuşsa yada oluşmak üzereyse tansiyon bunu belli eder mi? Yani tansiyonun o an ideal seviyede olması herşeyin normal gittiğinin bir sorun olmadığının göstergesimidir.Örneğin ben bazen nefes alamıyorum çarpıntım oluyor yada çok başım ağrıyor,tansiyonumu ölçtüğümde normalse herşey yolunda mıdır?tşk
CEVAP
Sayın Derya, Kan basıncı hepimiz için  sabit değildir.Gün boyunca eforumuz,gerginliğimiz ve diğer faktörlerce etkilenerek dalgalanır.Bir genel sağlık göstergesi değildir.Siz yıllık düzenli sağlık kontrollerini aksatmayınız.

Haberin Devamı

SORU
Merhaba son 1 yıla kadar genelde düşük tansiyonlu biriydim fakat 1 yıldır 17-18'e çıkıyor. dr.siyamı ersek hast.gittim pretarax adlı bir ilaç verdiler zaman zaman düştügü için sürekli kullanmıyorum hapı sizce doğrumu yaptığım sadece yükseldiğindemi kullanmalıyım.yoksa süreklimi ve ne zamana kadar kullanıcam bu ılacı.bu arada annemde tansiyon hastası.şimdiden teşekkür ederim..
CEVAP
Sayın Uzun, Sizin 24 saatlik kan basıncı profilinizin bir holter cihazı takılarak çıkarılması ilaç ihtıyacınızın varlığını ortaya çıkartmak ve ilaç tipini seçmek için yararlı olabilir.

SORU
Sayın hocam ben 71 7aşındayım benim tansiyonum devamlı 15-16 arasıküçükde85-90 arası her gün sabah 1 tane kodivan alıyorum bu kadar yüksek tansiyon tehlikelimidir teşekkür ederim.
CEVAP
Sayın Özcan, Küçük tansiyonunuz fena görünmüyor.Büyük tansiyonunuz ise hedef değerin üzerinde tedavinize yapılacak bir ekleme ile büyük tansiyonunuzun 140 mm Hg'nın altına çekilmesi daha güvenli olur.

Haberin Devamı

SORU
Dört yıldır tansiyon ilacı kullanıyorum. Tansiyonum 85/145 civarında. Tarka 180 2mg tansiyon ilacı kullanıyorum. Bu ilaç Testestoron hormonunda düşme yaparmı. Bu ilaçtan sonra benim testestoron hormonu alt seviyede seyretmekte.Teşekkürler.
CEVAP
Sayın Küçük, Kan basıncınız  fena görünmüyor.Genç hastasınız belki ilacınızı bir adım daha güçlendirerek 120/80 mm HG değerlerine yerleşmeniz daha güvenli olabilir.Bunu doktorunuz ile konuşabilirsiniz.İlacınız testosteron düzeyini etkilemez.

SORU
2 3 yıldır düzenlilarak ilaç kullanıyorum pskolojik olarak ilacı bırakınca sankı kalp çarpıntılarım gerı gelecekmış gıbı gelıyor rahatsızlıgım benı rahatsız ettıkten sonra ılacı kullanmaya başladım benım sorum bu pskolojı ıle ılgılı olabılırmı ben ılacı bıraksam acaba tekrar kalp carpıntılarım tasıyon yukseklıgım başlarmı bunu yenebılırmıyım bu arada tansıyonum ılacı kullanmadan 18-19 idi ilacı kullandıktan sonra düzenli ilaç kullanmak ıstemıyorum bunu yenebılırmıyım tavsıye edermsınız teşekküre
CEVAP
Sayın Konyalı, Çarpıntı ve tansiyon yüksekliğiniz ilaçla birlikte rahatlamış ise ilacınızı kullanmaya devam ediniz.Ek ruhsal sorun varlığı açısından psikiatrik değerlendirme uygun olabilir.

Haberin Devamı

SORU
Tansiyon hastası olduğumu 1986 yılında farkına vardım ve esansiyel hipertansiyon tedavisini sürdürüyorum. Yirmibeş yıldır spor yapıyorum, tuz hiç kullanmam, iki yıldır da akşam yemeklerinde salata türü gıdalarla besleniyorum.Herşeye azami dikkat göstermeme rağmen, normalde 14-15/9-9,5 olan değerler son zamanlarda düzensizleşti. 18/10,5 veya 8-6,5 gibi değerler çıkmaya başladı. En son 8 ay önce tahlillerimi yaptırmıştım. Daha ne yapabilirim.(Sorumun saçma olduğunu da farkındayım.)
CEVAP
Sayın Öktem, Kan basıncınız kontrolde görünmüyor.İlaç programını düzenleyerek daha iyi kan basıncı değerlerine  oturmanız gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!