Hipertansiyon soruları cevapları 4

Güncelleme Tarihi:

Hipertansiyon soruları cevapları 4
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2008 11:32

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği ve Hurriyet.com.tr'den dev işbirliği. 3 bin uzman doktor sağlıkla ilgili tüm soru ve sorunlarınızı cevaplayacak. İlk konu hipertansiyon. İşte sorularınızın cevapları.

Haberin Devamı

SAĞLIK
Ben Hipertansiyon hastasıyım tansiyonum 18-23 arası olabiliyor,günde 3 adet sürekli tansiyon ilacı kullanıyorum.özel olarak soracağım soru sadece mail adresime mi gelecek yoksa isimsiz olarak bu sayfadamı yayaınlanacaktır lütfen cevap verirseniz memnun kalacağım. Saygılar
CEVAP
Sayın Demir, Kan basıncınız çok yüksek,altta hipertansiyon yaratan hastalık varlığının araştırılması,etkili ilaç tedavisi dışı yaklaşımların uygulanması ve çoklu ilaç tedavisi sizin için uygun yaklaşımdır.

SORU
Baş dönmem sürekli oluyor omuzlarımda çok fazla ağrı oluyor ve arada miğde bulantısı oluyor acaba bunlar tansiyonla alakalımı oluyor kemiklerimde sürekli ağrı oluyor kullandığım tansiyon ilacı aldactone 25 mg uzun süredir kullanıyorum bu ilacı tansiyonum için neler yapmalıyım şimdiden çok teşekkür ediyorum.
CEVAP
Sayın Özdemir, Öncelikle sizin hipertansiyonunuz var mı,yok mu onu anlamak gerekiyor.Takiben ilaç programınız tartışılabilir.Sık kan basıncı ölçümü yada 24 saat tansiyon ölçen cihaz sonuçları sizin tedavinizin daha sağlıklı yönlendirilmesini sağlar.

Haberin Devamı

SORU
Tansiyonum 14 9 aralığında doktorum beloc 50 mg önerdi günde 1 adet...boyum 1.90 kilom 98 yönetciiyim önerileriniz nelerdir?
CEVAP
Sayın San, Kilo verirseniz muhtemelen ilaç ihtiyacınız ortadan kalkacaktır.

SORU
Tansiyonum genelde, 130- 95 ilaç kullanmamam gerek varmı?
CEVAP
Sayın Karaahmet, Hipertansifsiniz,ilaç kullanıp kullanmayacağınızı özellikleriniz belirler,kilolu ve diyabetikseniz kan kolesterolünüz yüksekse kalp yada böbrek hastalığınız var ise hemen ilaca başlamak gerekebilir.Değilse öncelikle  ilaç dışı tedavi yöntemlerinin uygulanması  yerinde olacaktır.

SORU
10 yıldır primer hıpertansıyon hastasıyım (genc yaslarda halter calısmamamın ve stress etkısı ıle ), son 4 senedır devamlı ılac tedavısı ıle tansıyonumu kontrol altında tutuyorum.Bazen muhtelıf sebepler ıle ılac tedavısıne ara vermem gerektıgınde tansıyonumun yukselmeden yıne normal sevıyelerde seyır ettığini görüyorum.Uzun surelı ılac kullanımının bu hastalıgın tedavısınde kalıcı cozum etkısı yarattığı ornekleri var mıdır?Ilac kullanımına ara vermemın faydası/zararı olur mu ? saygılarımla
CEVAP
Sayın Kömürcü, İlacı günlerce bıraktığınızda kan basıncınız hala normal gidiyor ise yola ilaçsız devam edilmesi düşünülebilir.İlacı kesip yakın kan basıncı izlemi yapmanız uygun olacaktır.

SORU
Ben 2 yıldır kronik vertigo hastasıyım.Yaklaşık 1 aydır tansiyon yükselmesi ve kalp ritmi bozukluğu yaşıyorum.Tüm tahlil ve tetkiklerim normal çıktı.(MR da dahil) Vertigoya bağlı damarlarımda daralma olduğu için
CEVAP
Sayın İbişoğlu, Kronik vertigo ile hipertansiyonun direkt ilişkisi yoktur.Ancak ani şiddetli vertigo atakları yarattığı anksiyete ile  kan basıncını yükseltebilir.

Haberin Devamı

SORU
Sabah saat 10:30'da 12/8 olan tansiyon gün içersinde veya akşam saatlerine doğru artar ve tekrar 12/8' e düşerse neler yapmalıyız.
CEVAP
Sayın Vural , Tarif ettiğiniz değerler  ilaçsız değerler ise bir süre yakın kan basıncı takibi ve sonra değerleri bir dahiliye uzmanı ile tartışmak uygun olabilir.

SORU
Merhaba benim tansiyonum devamlı 120 90 bazen olumsuz bir olay yaşadığımda 140 110 çıkıyor buda bende baş dönmesi huzursuzluk ayaklarımda terleme gibi şeyler yapıyor doktora gittim tahliller normal holter takıldı normal yani nedeni bulunmadı 10ml sinopril kullanıyordum sertleşme problemi yaptığı için bıbaktım bir şey olurmu teşekkür ederim.
CEVAP
Sayın Bilici, Altta hafif bir ruhsal sorununuz olabilir.Değilse HOLTER sonucunuz ilaç ihtiyacınız yada ilaç tipiniz konusunda yol gösterir.

SORU
Hamileliğim le birlikte uzun yıllar anxiete hastası olduğum söylendi. Benim sorunum tansiyonumun 6 olduğu durumda ( küçük tansiyon yok ) bir dakika içerisinde 14 'e ,16'ya çıkması çok kötü oluyorum ve doğal olarak panik yapıyorum. Bu hastalığın ismi var mı?tedavisi var mı? ne yapmam gerekiyor? Teşekkürler
CEVAP
Sayın Demircan, Muhtemelen panik bozukluğunuz var.Psikiatrik destek almanız uygun olabilir.

SORU
Tansiyonum ortalama 11.5-13.5(buyuk),6-7.5(kucuk). 25 mg beloc kullaniyorum.ilaci birakabilirmiyim.ilaci aniden birakmanin riski varmidir.tesekkurler.
CEVAP
Sayın Çiçek, Tansiyonunuz makul görünüyor.Kullandığınız doz da hipertansiyon için çok anlamlı değil.Size ilaç tansiyon yüksekliği için verilmiş ise ilacı önce günaşırı bir tablete düşürüp 10 gün içinde kesebilirsiniz.Daha sonra düzenli tansiyon takibi yapılmalıdır.

Haberin Devamı

SORU
Merhaba 170 cm boyunda 130 kg agırlıgındayım Son üç aydır başım sürekli dayanılmaz ağrıyor sinzüt tedavisi gördüm ama bi işe yaramaduı tansiyonum her gün ölçüyoruz 16 büyük 8-9 küçük çıkıyor. Kolestorolüm düşük çıkıyor. Başımdaki ağrı bir tür basınç gibi. Saygılarımla
CEVAP
Sayın Topal, Yarın başlayacağınız uygun bir diyet programı ile  boyunuz ve yaşınız için uygun bir kiloya geldiğinizde sözünü ettiğiniz sorunda ortadan kalkacak.

SORU
Annem 20 yaşından beri tansiyon hastası. Özellikle geceleri tansiyonu anlık fırlamalar yapıyor. Uykudan kan ter içinde çığlıklarla uyanıyor ölçüyoruz tansıyonunu 15-10 bir kaç dakika balkona çıkıyor elini yüzünü yıkıyor bileklerini ovuyoruz ölçüyoruz 12-8 çıkıyor. Bu kadar hızlı değişim annemı bir hafta etkiliyor. Bir hafta damarları ağrıyor, dermansız oluyor. Böyle ani durumlarda ne yapabiliriz, bu bildiğim kadarı ile beyin kanamasına yol açabilir. İlginiz ve projeniz için teşekkür ederim.
CEVAP
Sayın Kuz, Annenizin kan basıncının bir tıbbi girişim olmaksızın normale gelmesi altta muhtemel  bir psikolojik sorun olabileceğini düşündürüyor,önce psikiatrik değerlendirme yapılması eğer o alanda bir sorun yok ise ,krizler biçiminde kan basıncını yükselten bazı dahili hastalıkların ekarte edilmesi uygun olabilir.

Haberin Devamı

SORU
Merhaba, annem 58 yaşında ve yüksek tansiyon hastası inhibac 5 mg. ilaç kullanmasına rağmen tansiyonu bazen 190-100 veya 190-110 gibi yükseliyor 140-90 olunca düştü diyoruz. ilacını sabah saat 10 veya 11 gibi alıyor. ilaçtan kaynaklanan bir sorun olabilir mi yoksa her iki böbreğinde de kist var ondan kaynaklanabilir mi? kist için doktoru ayrıca ilaç vermedi ama kist 4 ila 7 cm arasındaydı bunun için ne yapabiliriz. teşekkürederim.
CEVAP
Sayın Kaplan, Hastanızın kan basıncı istenilen noktaya gelmemiş görünüyor.Bu durumda tansiyon ilaç programının güçlendirilmesi gereklidir.Birden fazla ilaç kullanılması gerekebilir.

SORU
68 yaşındaki annemin hipertansiyon sorunu var ilaç kullanıyor bunun yanısıra şeker,kalp,felç sorunu da yaşıyor.Tansiyonu iki gündür 17 ye 8 veya 16 ya 9 gibi çıkıyor.Ne yapabiliriz büyük ve küçük tansiyon araında neden bu kadar fark var? 2.sorum herkesin genelde tansiyonu yüksek benimkisi ise 10 a 6 veya 11 e 7 gibi çıkıyor bir rahatsızlık hissetmiyorum. Bu durum sorun yaratır mı ? TEŞEKKÜR EDERİM.
CEVAP
Sayın Baycan, Sizin kan basıncınız normal sınırlarda görünüyor.İleri yaşta genel olarak büyük tansiyon küçük tansiyondan daha fazla yükselir ve ara açılabilir.Annenizin kan basıncının şeker hastalığı da olduğu için 130/80 mm Hg civarına uygun ilaç tedavisi ile çekilmesi gereklidir.

Haberin Devamı

SORU
Annem yüksek tansiyon nedeniyle sol hemifleji denilen bir tür felç geçirmişti, babamda da yüksek tansiyon vardı. ben genel olarak tansiyon sorunu yaşamıyorum.biraz işkolik bir insanım özellikle işle ilgili sorunları kafama takdığımda fazlaca sinirlendiğimde, ensemde başlayan bir ağrı tepeme doğru çıkıyor.bu durumlarda ölçtürdüğümde tans.yüksek çıkıyor ama bu çok sık olan bir şey değil.hiç ilaç kullanmadım.sigara içmem şişman değilim.sadece tuz konusunda çok abartılı olmasada kaçırdığım oluyor.
CEVAP
Sayın Duru, Stres yaratan yaşam biçiminizi mümkünse değiştirin.Bu mümkün değil ise kan basıncınızı yakından izlemeye devam edin.

SORU
Slm hocam bende boyunfıtığı başlangıcı var ayrıca bu olaydan sonra tansiyonum yükselmeye başladı acaba boyun fıtığı ve tansiyon arasında bir bağlantı varmı.dr gittim tansiyon yükselmesi ile ilgili bir rahatsızlık çıkmadı şimdiden teşekkür ediyorum.
CEVAP
Sayın Deveci boyun fıtığı ile hipertansiyon arasında doğrudan bir ilişki yoktur.Ancak eğer antiromatizmal nitelikte ağrı kesici kullanmak zorunda kalıyorsanız,bu  kan basıncı yüksekliğinizi tetikleyebilir.

SORU
İmkan için sağolun aile hikayemizde hipertansiyon var.Benim problemimde aynı ancak songünlerde heyecenlandığım yada sinirlendiğim zamanlarda sırtımın altına elektirik çarpması gibi durum oluyo ve beni çökertiyor.bu durum daha sonra ağrıya dönüşüyor.Bu vaziyetimin hipertansiyonla bir alakası varmı ?teşekkür ederim..saygılarımla
CEVAP
Sayın Yazmış, Sorununuz muhtemelen hipertansiyon ile ilgili değil,bir psikiatrist ve gerekirse bir dahiliye uzmanının görmesi gerekebilir.

SORU
Soru : selam arkadaslar kan vermek istiyorum fakat tansiyonum 17-18 alamayiz diyorlar. fakat 2 defa tansiyonumu izlettim genelde tam tesekkullu hastanelerdeki ölçümlerde 13-8, 12-7 çıkıyor bunun sebebi nedir? ne yapmaliyim bu konuda beni aydınlatırsaniz mutlu olurum.
CEVAP
Sayın Yılmaz, Sizin beyaz önlük hipertansiyonunuz olabilir.O nedenle 24 saat kan basıncı ölçümü yapan bir cihaz ile tansiyon profilinizin net çıkarılması gereklidir.

SORU
Yüksek tansiyon hastasıyım 8 yıldır norvacks 10mg ilacını kullanıyorum uzun süre aynı ilacı kullanmam ilacın etkisini kaybetmesine yol açarmı kan değrlerimin değişmesine neden olurmu değişirse hangi değerlerde değişme olabilir sorularıma cevap verebilirseniz çok sevinirim teşekkürler iyi çalışmalar
CEVAP
Sayın Taner, İlacınız tansiyonunuzu iyi kontrol etmiş ise değiştirmenize gerek yoktur.Olağan kontrolleriniz başka bir ilaç kullanmanızı gerektiren sonuçlar doğurur ise hekiminiz bunu sizinle paylaşacaktır.

SORU
SON İKİ YILDIR TANSİYONUM 140-90 DAN AŞAĞI İNMEDİĞİ İÇİN SABAH 160 mgr.DİOVAN VE 5 mgr.NORVASC KULLANIYORUM TÜM TETKİKLERİM YAPILDI VE PROBLEM YOK SORUM ŞU İACIMI SAAT 09 DA ALIYORM VE SAAT 12 DEN SONRA TANSİYONUM DÜŞÜYOR 110-60 OLUYOR BAŞ DÖNMESİ VE HALSİZLİK YAPIYOR İLACIN DOZUNU DÜŞÜRÜNCEDE TATSİYONUM YÜKSELİYOR NE YAPMAM GEREKİYOR.
CEVAP
Sayın Şahintürk, Günümüzde kullanılan tansşyon ilaçları genellikle uzun yarı ömürlü olup 24 saat etkilidir.Ancak maksimum etki genellikle ilk saatler içinde olur.Sabahki ilacınızı  geceye kaydırıısanız ilk saatlerde maksimum etkiye bağlı tansiyon düşüklüğünü gece uykunuzda geçirirsiniz ve fazlaca hissetmezsiniz.

SORU
Ben yaklaşık 1 yıldır yüksek tansiyon hastasıyım. Kontrollerimde kalp, böbrek ve diğer organlarım sağlam gözüküyor. Yüksek tansiyon strese bağlı olduğu söylendi. Sabahları 5 ml. Norvaks kullanıyorum ama Büyük 15 - Küçük 10 un altına düşmüyor. İlacımı değiştirmem gerekir. Teşekkür ederim.
CEVAP
Sayın Çelebi, İlaç ile ulaştığınız kan basıncı değerleri istenen değerlerin üzerinde ,o nedenle doz artımı yada program değişikliği yapılması gerekli olabilir.

SORU
10 yıla yakındır concor5 adlı tansiyon ilaci kullanıyorum.şimdiyse kollestrol düzeyimde de yükselme oldu ve 230 larda.henüz ilaç tedavisine başlanmadı.tansiyon ve kollestrol ilaçlarının daha sonra karaciğeri bozduğu söyleniyor.kollestrol ve tansiyonu ilaçsiz kontrol altına almak mümkün mü?mümkünse nasil..açıklamalarınız için şimdiden teşekkür ederim
CEVAP
Sayın Altuntaş, tansiyon ilaçları karaciğer testlerini fazlaca etkilemezler,bazı kolesterol düşürücü ilaçlar karaciğer testlerinde bozulmalar yaratabilir.Eğer bozulma hafif boyutta ise ilaçların kesilmesi gerekmeyebilir.Sağlıklı diyet uygulamaları ,tuzun sınırlanması ve kilo verilmesi kan basıncı yüksekliğinin ve kan yağları yüksekliğinin tedavisinde değer taşır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!