Hipertansiyon nedir? Hipertansiyon tedavi edilebilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Hipertansiyon nedir Hipertansiyon tedavi edilebilir mi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2018 20:17

Hipertansiyon nedir sorusu birçok kişi tarafından sorgulanan konular arasında yer almaya devam ediyor. Tansiyon rahatsızlıkları ülkemizde en çok görülen hastalıklardan biridir ve tedavi edilmediği sürece kötü sonuçlar verebilir. Peki, hipertansiyon nedir? Hipertansiyon tedavi edilebilir mi?

Haberin Devamı

Yüksek tansiyon ülkemizde her üç kişiden birinde görülen önemli bir sağlık sorunudur. Tedavi edilmediği sürece kalp yetmezliği, kalp büyümesi, damarlarda daralma, felç, böbrek yetmezliği ve körlük gibi ciddi sorunlara neden olur; bu nedenle mutlaka erken dönemde teşhis edilmelidir.

Hipertansiyon 2 ayrı şekilde sınıflandırılabilir. Bunlar;

1. Birincil(Esansiyel) Hipertansiyon

Hipertansiyon vakalarının %90’ı nedeni bilinmediğinden Birincil (Esansiyel) Hipertansiyon olarak adlandırılır. Bilinen kesin bir nedeni yoktur.

2. İkincil Hipertansiyon

 - Böbrek hastalığı (böbrek doku ve damarlarında bozukluk),
 - Böbrek üstü bezlerinin çeşitli hastalıkları,
 - Bazı ilaçlar(doğum kontrol hapları; kortizon, soğuk algınlığı ilaçları v.s),
 - Gebelik,
 - Beyin tümörü veya kafa içi basıncın artması,
 - Ve alkol kullanımı gibi çeşitli nedenlere bağlı olabilir.

Haberin Devamı

HİPERTANSİYONUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hipertansiyon nedir Hipertansiyon tedavi edilebilir mi

Yüksek tansiyon hastalığının belirtileri, sabahları ense bölgesinde hissedilen ağrı, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi, sersemlik hissi, baş ağrısı, sık idrara çıkma olabilir. Daha da önemlisi; tansiyon yüksek, hatta çok yüksek olduğu halde bazı hastalarda hiç bir şikayet olmayabilir.

Hastalar yıllarca bu hastalığı fark etmeden yaşayabilir ve hastalığın yaptığı hasarlar(kalp yetersizliği, felç, böbrek yetersizliği vs) ile karşımıza gelebilirler. Bu yüzden, orta yaş grubundan itibaren hiç değilse yılda en az 1 defa tansiyon kontrolü yaptırmanızda fayda vardır.

HİPERTANSİYONUN VÜCUDA ZARARLARI NELERDİR?

- Ateroskleroz(Damar sertliği)

- Beyin kanaması ve felç

- Kalp krizi ve yetmezliği

- Gözlerde görme kaybı

- Böbrek hasarı gibi hastalıklar kişinin yaşam kalitesini bozar ve ömrünü kısaltır.

HİPERTANSİYON TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Hipertansiyon nedir Hipertansiyon tedavi edilebilir mi

Haberin Devamı

Evet edilebilir. Ancak hipertansiyon tedavisi ömür boyudur, tedavide kullanılan ilaçlarla kan basıncı normal sınırlara düşer, ancak tedavi kesilirse kan basıncı yine eski değerlerine ulaşacaktır. Bu nedenle tedaviye ara verilmemeli, en az yılda bir kez doktora kontrole gidilmelidir.

Bazı özel durumlarda hipertansiyon bir böbrek hastalığına veya hormon artışına bağlı olabilir. Bu durumlarda böbrek hastalığının veya hormonal bozukluğun tedavisi ile kan basıncı düzelebilir veya daha az sayıda ilaçla daha rahat kontrol edilebilir hale gelebilir.

Bu nedenle hipertansiyon önemle tedavisi gereken bir hastalıktır.

BAKMADAN GEÇME!