Hidrosefali nedir? Erken tanı önem taşıyor!

Güncelleme Tarihi:

Hidrosefali nedir Erken tanı önem taşıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2019 13:36

Hidrosefali, beyinde su birikmesi anlamına gelmektedir. Hidrosefali, genelde hafıza kaybı, ileri yaş evrelerinde yürüme güçlüğü çekme ve çocuk yaşlardaki hastalarda ise baş çevresinde genişleme şikayetleri ile tanımlanmaktadır.

Haberin Devamı

Hidrosefali, normal şartlar altında beynin boşluk ve kanallarda dolaşan sıvının herhangi bir nedenle tıkanıp dolaşımın engellenmesi ya da sıvının artmasına bağlı su miktarının gitgide yoğunlaşarak beyin dokusuna basınç yapmasıdır.

Anne karnında da tespit edilebilen bu hastalık, erken yapılan tedavi ile büyük oranda başarı sağlayabilmektedir. Hidrosefalinin tedavisi genellikle cerrahi girişimdir. Cerrahi kapalı olarak endoskopik girişimle yapılabileceği gibi, şant takılmak sureti ilke de yapılabilmektedir.    

Hasta yapılan işlemin özelliğine göre düzenli olarak hekimin belirlediği sürelerde kontrollerine gelmelidir. Yapılan takipler sonucunda hastanın günlük aktivitelerine dönme süresi hekim tarafından belirlenmekle birlikte genellikle kısa olmaktadır.

Haberin Devamı

Hastalar öncelikle şikayetleri ile ilgili yaş grubuna göre, çocuk doktoru, nörolog veya beyin cerrahi uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!