Hepati A nedir? Nasıl bulaşır?

Güncelleme Tarihi:

Hepati A nedir Nasıl bulaşır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2018 11:47

Hepatit A enfeksiyonu genellikle asemptomatik ve anikterik seyirli olup, daha çok çocukluk yaş grubunda görülmektedir. Hepatit A, dünyada risk açısından üçe ayılır. Yüksek riskli bölgeler, orta riskli bölgeler ve az riskli bölgeler. Ülkemiz orta riskli bölgeye girer. Hindistan yüksek riskli bölge, Amerika ise az riskli bölgeye örnektir. Peki Hepatit A öldürür mü, nasıl bulaşır?

Haberin Devamı

Hepatit , özellikle sarılık ve karaciğer tutulması ile karakterize bir enfeksiyon hastalığıdır. Genel olarak grip benzeri belirtilerle kendisini belli eden Hepatit A, genellikle dışkı, cinsel ilişki ve virüs bulaşmış yiyecek ve nesnelere temas yoluyla bulaşıyor ve karaciğere zarar veriyor. Hastalığın belirtileri 15-50 gün arasında ortaya çıkıyor. Hastalarda mide bulantısı, yüksek ateş ve ciltte sararma görülüyor. Sağlık çalışanları, askerler, yuvaya giden çocuklar, kreşteki çocuklar, yatılı okulda okuyan çocuklar, aşısız olanlar ve hijyene dikkat etmeyenler daha fazla risk altındadır.

Hepatiti A virus genellikle enfekte kişinin dışkısı ile bulaşmış yiyecek ve içeceklerin ağız yolu ile alınması ile bulaşır.

İnsandan insana;

- Enfekte bir kişinin tuvalet sonrası ellerini yıkamadan yiyecek ve objelere değmesi

- Bir ebeveyn veya bakıcının enfekte kişinin altını değiştirme sonrası elini yıkamaması sonucu Virüs ile bulaşmış yiyecek ve içecekler Bu gruba dondurulmuş veya iyi pişirilmemiş yiyecekler de dahildir. Bu bulaş yolu Hepatit A’nın sık olarak görüldüğü, yetersiz çevresel koşulların olduğu ve kişisel hijyenin yeterli olmadığı durumlarda görülür. Virüs ile bulaşmış yiyecek ve içeceklerin başında meyvalar, sebzeler, kabuklu deniz hayvanları ve su gelir.

HEPATİT A ÖLDÜRÜR MÜ?

Haberin Devamı

Hepatit A geçiren kişilerin büyük bir çoğunluğunda herhangi bir karaciğer hasarı kalmadan iyileşme gerçekleşir. Bununla beraber kişi aylarca kendini bitkin hissedebilir. Hepatit A nadiren, karaciğer yetmezliği ve ölüme neden olabilir

TEDAVİSİ NEDİR?

Hepatit A’nın özel bir tedavisi yoktur. Genellikle hastanede yatmayı gerektirmez. Hastalık döneminde genellikle dinlenme, yeterli beslenme gereklidir.Hepatit A geçiren kişiler herhangi bir ilaç almadan önce mutlaka doktora danışmalıdır.Bu ilaçlar hastalık döneminde karaciğere hasar verebilir. Alkolden kaçınılmalıdır.

BAKMADAN GEÇME!