Hamilelere sıcak hava uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Hamilelere sıcak hava uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2007 12:27

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havanın etkisiyle vücudun susuz kalmasının, hamilelerde erken doğuma neden olabileceği bildirildi.

Üsküdar Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Saygın Micozkadıoğlu, hamilelerin, sıcak havanın etkisiyle bazı sağlık sorunları ile karşılaşabileceklerini belirterek, “Alınacak önlemlerle, sıcak havanın olumsuz etkisi azaltılabilir” dedi.

Gebelerin, özellikle sıcaklığın arttığı günlerde her zamankinden daha fazla su tüketmesi gerektiğine dikkati çeken Micozkadıoğlu, vücudun susuz kalmasının, rahimde kasılmalara, kasılmaların doğum sancılarına ve erken doğuma neden olabileceğini kaydetti.

Sıvı alırken dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Micozkadıoğlu, vücutta sıvı kaybına yol açan kahve, çay ve kola gibi kafein içeren içeceklerden uzak durulmasını önerdi. Micozkadıoğlu, gün içerisinde mutlaka en az 8-10 bardak su içilmesi ve bunun yanı sıra limonata ve taze meyve suları tüketilmesi önerisinde bulundu.

Micozkadıoğlu, küresel ısınmayla birlikte mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının yorgunluk, yüksek tansiyon, sırt ağrısı, varis, ayaklarda ödem, mantar ve güneş lekeleri gibi birçok sağlık problemine yol açabildiğini söyledi. Sıcak havanın etkisiyle aşırı terleme, kızarıklık ve kaşıntının çeşitli mantar rahatsızlıklarına yol açabileceğine dikkati çeken Micozkadıoğlu, gün içinde ılık duş alınabilineceğini kaydetti.

“AÇIK RENK, PAMUKLU, KETEN VE GENİŞ KIYAFETLER GİYİN”

Hamilelerin, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için 10.00-16.00 saatleri arasında sokağa çıkmamaları uyarısında bulunan Micozkadıoğlu, “Geniş şapka takılmalı ve mutlaka yüksek faktörlü koruyucu krem sürülmeli” dedi.

Micozkadıoğlu, hamilelerin, ter emilimini sağlayan açık renk, pamuklu, keten ve geniş kıyafetler giymesinin uygun olacağını ifade eden Micozkadıoğlu, “Vücut dengesinin sağlanması için de ortopedik ve rahat ayakkabılar kullanılmalı. Bu şekilde, sıcak havanın da etkisiyle şişen ayaklar, rahat nefes alacaktır” diye konuştu.

Micozkadıoğlu, hamilelerin, vücudun su ihtiyacını artıracağı ve tansiyonun yükselmesine neden olabileceği için tuzlu gıdalardan uzak durması, baharatlı yiyeceklerden ve az pişmiş etlerden kaçınmaları gerektiğini belirterek, “Kızartma türü yiyecekler tüketilmemeli, mümkün olduğunca haşlama yiyecekler yenmeli, bol sebze ve meyve tüketilmeli, karbonhidrat ağırlıklı besinlerden uzak durulmalı, sık sık ve az miktarlarda beslenilmeli” önerilerinde bulundu.

Sağlıklı bir hamilelik süreci için yüzmenin çok önemli olduğunu belirten Micozkadıoğlu, genel olarak havuzların çok hijyenik olmadığını, havuz yerine denize girilmesinin uygun olduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!