Hamileler fast-food'tan uzak durmalı

Güncelleme Tarihi:

Hamileler fast-foodtan uzak durmalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2007 12:45

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Mert Kazandı, hamilelerin beslenmelerine çok dikkat etmesi gerektiğini belirterek, “Gebe ve süt veren anneler patates cipsi, 120 santigrat derecenin üstündeki sıcaklıklarda kızarmış patates ve yüksek ısıda fırınlanmış gıdalardan uzak durmalı” dedi.

Doç. Dr. Kazandı, son araştırmalarda kansere sebep olabilen ‘Acrylamid’ adlı kimyasal maddenin yüksek sıcaklıklarda hazırlanmış bazı gıdalarda gıdanın bünyesinde oluştuğunun ortaya çıktığını belirtti. Doç. Dr. Kazandı, şöyle devam etti:

“Gıdaların yapısında bulunan bazı şeker ve proteinlerin yüksek sıcaklıklardaki reaksiyonları sonucunda Acrylamid oluşabildiği kanıtlandı. Yapılan çalışmalar bunun dışında gıdanın yapısında bulunan yağların da bu maddenin oluşumundan sorumlu olabileceğini gösterdi. Alman ve Amerikalı araştırmacıların yayımladığı araştırmalara göre gebe kadınlarda ve süt veren annelerde kansere sebep olabilen bu kimyasal ajanı içeren gıdaların kısıtlanması veya kesilmesi önerilmiştir. Günümüzde Acrylamid oranı yüksek yiyecekler olarak ısıtılmış nişastalı gıdalar, özellikle patates cipsleri, yüksek ısılarda kızartılmış patatesler, bisküviler, fırın ürünleri, ızgara yemekler, filtre kahve sayılabilir. Fetüs ve yeni doğanlar bu maddenin zararlı etkilerine karşı özellikle hassas olduğu için gebe kadınlar ve süt veren anneler bu konuda uyarılmalıdır.”

Acrylamid'in bebeklerin zihinsel gelişiminde zararlı etkilere yol açabileceğini açıklayan Doç. Dr. Kazandı, “Kızartılmadan pişirilen ya da kaynatılarak yenen patates, gebe ve süt veren anneler tarafından sağlıklı kabul edilebilir. 120 derece ve altında kızartılmış patates çok az miktarda Acrylamid içerir ve besin olarak güvenlidir. Fakat yüksek sıcaklıklarda kızartılan patates, cips, fırınlanmış ve ızgara gıdaların aşırı tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Bu açıdan fast-food gıda tüketimine de dikkat edilmelidir” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!