Göbek bölgesinde yağlanma sebebi

Güncelleme Tarihi:

Göbek bölgesinde yağlanma sebebi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2013 00:00

Diyetisyen Safiye Taş, karın bölgesindeki yağlanmayı artıran etmenlerden birinin beslenmede çok az öğün yapmak olduğunu, bunun yanında glisemik indeksi yüksek besinler tüketmenin de yağlanmada etkisinin bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Safiye Taş, yaz döneminde karın bölgesindeki yağların daha çok rahatsız etmeye başladığına işaret etti. Karın bölgesindeki yağlanmayı artıran nedenlerden birinin insülin hormonu olduğuna dikkati çeken Taş, insülin hormonu bol salgılatıldığında yağlanmanın arttığını dile getirdi.

 

AÇ KALINCA VÜCUT KENDİNİ KORUMAYA ALIYOR



Beslenmede az öğünün yağlanmada etkili olduğunu vurgulayan Taş, şöyle konuştu:



"Mesela kahvaltı yapmıyorsunuz, öğlen yemek yediniz, öğleden akşama kadar yine açsınız ve akşam yemek yediniz. Aslında çok hafif yediniz ama karın bölgenizde ciddi bir yağlanma var. Çünkü vücudu aç bırakıyorsunuz. Vücut uzun süreli aç kaldığı için de tekrar yemek yediğinizde kendini korumak adına, yağ deposundan harcayacağını bildiği için, yediğiniz her şeyi yağ olarak tekrar depoluyor. Uzun süre aç kalmayacağız. Mümkün olduğunca ara öğünler yapmaya çalışalım. 2-3 saat arayla mesela bir salatalık bile yemeniz önemli. İnsülin seviyesi belli bir noktada kalacaktır."

 

Haberin Devamı

GLİSEMİK İNDEKSİ YÜKSEK BESİNLER



Safiye Taş, karın bölgesinde yağ oluşumunda glisemik indeksi yüksek besinlerin alınmasının da etkili olduğuna işaret ederek, glisemik indeksi yüksek besinlerden kaçınılması gerektiğini söyledi.



Havuç, bezelye, pirinç pilavı, patates, muz, kavun, kayısı, üzüm ve kuru meyvelerin yerine elma, kiraz, çilek, erik, şeftali gibi meyvelerin tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Taş "Karpuz da yenebilir ancak iki dilimde bırakılması gerekir" dedi.

 

BEYAZ YERİNE YULAFLI EKMEK



Safiye Taş, beyaz ekmek değil yulaflı, çavdarlı, tam tahıllı ekmeklerin tercih edilmesi gerektiğini ifade ederek, çorbaların içinde de beyaz un, şehriye veya krema olmamasına dikkat edilmesini istedi.



Taş, "Glisemik indeksle beklenmek karın bölgesindeki yağlanmayı azaltacaktır. Genelde de aslında beslenme kurallarından biridir" diye konuştu. Haftada 1-2 kez kırmızı et, 1-2 kez balık eti ve yine 1-2 kez tavuk ve hindi eti tüketilmesini öneren Taş, nohut, kuru fasulye, barbunya, bakla, mercimek gibi kuru baklagillerin de kan şekerini güzel dengelediğine ve bunların protein örgüsünün de kaliteli olduğuna işaret etti.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!