Geç uyuyan kilolu kalkar

Güncelleme Tarihi:

Geç uyuyan kilolu kalkar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2015 15:16

Bugüne kadar yapılan yüzlerce bilimsel çalışma net ve açık olarak şunu gösterdi: “Erken yatıp erken kalkanlar (yani ardıç kuşu olmayı baykuşluğa tercih edenler) daha sağlıklı, mutlu, keyifli ve huzurlu bir ömür sürüyor. Ayrıca erken kalkmanın strese neden olduğu iddialarının da yanlış olduğu bu araştırmada ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Üstelik onların halsizlik, yorgunluk, kilo sorunu gibi bildik problemlere yakalanma ihtimalleri de, uykusuzluk, stres ve/veya depresyona paçayı kaptırmaları olasılığı da azalıyor. ABD’deki California ve Columbia Üniversiteleri’nden bilim insanlarının gerçekleştirdiği yeni bir araştırmada da, ergenlerin uyku saatleri ile vücut kitle endeksleri yani kiloları arasında doğrudan bağlantı bulundu. Uzmanlar, ergenlerin geceleri ayakta kaldıkları fazladan her saatle vücut kitle endekslerine 2.1 puan eklediklerini belirlediler.

SABAH UYKUSU ETKİSİZ

Gençlerin sabahları uzun süre yatakta kalarak gece ayakta kaldıkları süreyi telafi etmelerinin bile bu etkiyi ortadan kaldırmadığı anlaşıldı. Araştırmayı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Lauren Asarnow, Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, “Sonuçlar önemli çünkü bu veriler bize ergenlerin yatma vaktinin, toplam uyku sürelerinden bağımsız olarak kilo kontrolü üzerinde etkili olduğunu gösteriyor” dedi. Araştırma sonuçları Sleep isimli akademik dergide yayınlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!