Ezber bozan sonuç

Güncelleme Tarihi:

Ezber bozan sonuç
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2012 00:00

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nin; 65 ve 98 Yaş aralığındaki 250 Darülaceze sakini üzerinde yaptığı araştırma sonuçları uluslar arası bilim dergisi Elseiver’de yayınlandı.

Haberin Devamı

İstanbul  Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akif Karan’ın başkanlığında 8 kişilik bir ekip tarafından yapılan bilimsel araştırma uzun ve sağlıklı yaşamın sırrını ortaya koyuyor.  Uzun yaşamak için 65 yaşına kadar formda ve normal, 65’ten sonra ise biraz şişmanlamak gerekiyor.

 

EZBER BOZAN SONUÇ

 

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi tarafından yapılan ‘Geriatri’ araştırmasında ezberleri bozan bir sonuç çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kayışdağı Darülaceze Tesisleri’nde yaşayan 250 yaşlı huzurevi sakini üzerinde yapılan araştırmada, “Hangi vücut kitle indeksi yaşlıların fonksiyonel durumu için daha iyi?” sorusuna yanıt arandı. Sonuçları bilim dergisi Elseiver’de yayımlanan araştırma, bir bakıma sağlıklı ve uzun yaşamın sırrını da açığa çıkardı. Araştırmaya göre, sağlıklı yaşam için 65 yaşına kadar formda ve normal kiloda olmak, 65 yaşından sonra da ise biraz şişmanlamak gerekiyor.
Araştırmayı gerçekleştiren ekibe başkanlık eden Prof. Dr. Mehmet Akif Karan, şişmanlamanın obezite ile karıştırılmamasını belirterek, “Kimler daha çabuk ölüyor? diye düşündük. Yaşlı insanların ölümünde en ciddi sebeplerin başında kalp damar hastalıkları geliyor. Peki şişmanlar mı zayıflar mı daha çabuk ölüyor? Literatürdeki araştırmalarımıza göre de şişman yaşlıların belirli orana kadar daha geç, zayıflarınsa daha kolay öldüğü bilgisine ulaştık. 65 yaş sonrası normal kilonun üzerinde olun diyoruz. Her yaşlı günlük 1500 kalori almalı, lifli gıdalar tüketmeli, %55 karbonhidrat, %35 yağ, %15 protein tüketmeli. Çünkü beslenme bozukluğu vücut kas kütlesinin eritiyor. Yaşamınız zorlaşıyor, ilacınızı içemiyor, suyunuzu alamıyorsunuz. Buradan yola çıkarak 65 yaş sonrası aldığınız kilolar ve yapacağınız egzersizler yaşam kalitenizi kolaylaştırır diyoruz” dedi.

 

Haberin Devamı

BKİ NASIL HESAPLANIR?

 

Beden Kitle İndeksi (BKİ), vücut ağırlığının metre cinsinden karesine bölünmesi, beden kitle endeksinizi veriyor. 1.70 boyunda olan bir kişinin, 65 yaşına kadar yaklaşık 65 kilo olması gerekiyor. Bu kilo ve boy oranına göre beden kütle endeksi 22,4. çıkıyor. Bu da normal kilolu anlamına geliyor. Bu kişinin 65 yaşını geçtiğinde ise kilosunun yaklaşık 80 olması gerekiyor. O zaman beden kitle endeksi 27,6 oluyor. Bu rakam da kişinin hafif şişman olması anlamına geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!