"Eti sebze ile tüketin"

Güncelleme Tarihi:

Eti sebze ile tüketin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2013 12:25

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özgür, dengeli beslenme ve kolay sindirim için etin yanında sebze tüketilmesi gerektiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Özgür, Kurban Bayramı'nda kırmızı et ve tatlı tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini söyledi.

Bayram dolayısıyla bazı hasta gruplarının gıda tüketiminde daha dikkatli davranması gerektiğini belirten Özgür, kalp damarlarında sorun olanlar, kontrolsüz hipertansiyonu bulunanlar, kan şekeri yüksek seyreden ve insülin kullanan diyabet hastaları, kolesterol, trigliserit değerleri yüksek hiperlipidemili hastalar, üresi yüksek olan böbrek hastaları, reflüsü olan mide, barsak hastaları, karaciğer yağlanması olanlar ile hastalık düzeyinde şişman kişilerin risk altında oldugunu ifade etti.

Özgür, kurban etlerinin doymuş yağlar ve yüksek kolesterol içeren bol proteinli gıdalar olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "Günlük et tüketimi mutlaka sınırlı olmalıdır ve ortalama 100 gram civarında tüketilmelidir. Kurban etleri serttir, dolayısıyla sindirimi de zordur. Sindirimin daha da zorlaşmaması için etin yanında hamur işi, makarna veya pilavı tercih edilmemeli. Dengeli beslenme ve kolay sindirim için etin yanında sebze tüketilmesi gerekiyor. Mümkün olduğunca etlerin dinlendirilmesi, buzdolabında usulüne uygun saklanması da çok önemlidir."

Kurban Bayramı'nda ağırlıklı kavurma et tüketildiğine dikkati çeken Özgür, "Kavurma etin tereyağı ve kuyruk yağı olmadan pişirilmesini öneriyoruz. Kavurma et öğle saatlerinde yenilebilir. Sabah kahvaltısı kavurma etle yapılmamalıdır. Yemek yerken aşırıya kaçtığınız bir öğünün ardından daha hafif yiyecekler yiyerek dengeli beslenme sağlayabilirsiniz. Akşam yemeğinde de mümkünse kurban eti yemeyiniz. Sebze yemeklerini ve balık tüketimini önerebiliriz" dedi.

"Tatlılardan uzak durulmalı"

Özgür, tatlı tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğine işaret ederek, "Sağlıklı olan sütlü ya da meyveli tatlılardır. İçinde çok fazla yağ, şeker, un bulunan tatlılar ne yazık ki sağlıklı değil. Aşırı tatlı tüketimi kan şekerinde dalgalanmalara, hızlı acıkmaya ve daha fazla tatlı yeme isteğine neden olur. Ayrıca çikolata, şeker ve tatlılar sindirim sistemini olumsuz etkiler ve yorar" diye konuştu.

Reflüsü olan hastaların hamur tatlılar ile kavurma et tükettiklerinde mide yanması, hazımsızlık, şişkinlik, gaz, geğirme sorunlarının artacağını belirten Özgür, karaciğer yağlanması nedeniyle takip edilen hastalarda ise karnın sağ üst bölgesinde ağrı, dolgunluk veya karın şişkinliği gibi yakınmaların ortaya çıkabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Özgür, Kurban Bayramı süresince hareketsiz kalınmaması gerektiğini de belirterek, şunları kaydetti: "Günde en az 30 ile 45 dakika yürüyüş yapabilirseniz kendinizi çok zinde hissedeceksiniz. Bayram ziyaretleri sırasında çay ve kahve tüketiminin aşırı miktarlarda oluşu uykusuzluğu, mide, barsak ve kalp ritim sorunlarını artıracaktır. Bu tür içeceklerin günlük tüketim miktarlarına mutlaka dikkat ediniz. Bunun yanında günlük su tüketimi ise mutlaka iki ya da iki buçuk litre kadar olmalıdır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!