En sağlıklı besin: Gülmek

Güncelleme Tarihi:

En sağlıklı besin: Gülmek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2017 14:46

Yaz, bütün güzellikleriyle beraber bazı sağlık sorunlarını da hayatımıza sokuyor. Havuzda, plajda saçlarımızın yeşilleşmesi, tatilde alınan fazla kilolar yine bir derece... Bunun bir de güneş çarpması, gıda zehirlenmesi, hatta kalp krizi ve cilt kanseri riski var. Yazarımız Dr. Mehmet Öz’den, sıcaklarda sağlıklı beslenmeden doğru güneşlenmeye, tatile çıkmadan bir önceki hafta yapmamız gerekenlerden tatilde partiye nasıl hazırlanacağımıza dair tavsiyelerini aldık. Doktorun bize yaz hediyesiyse sezonu formda geçirmek isteyenlere: ‘6 Gün Yap, 1 Gün Dinlen’ diyeti.

Haberin Devamı

 

Şimdiye kadar havalar ılıman gitti ama önümüz yaz. Meteorologlar sıcaklıkların 30’un altına düşmeyeceğini tahmin ediyor. Kendimizi nasıl hazırlamalıyız sıcaklara?

- En önemlisi beslenme. Yapılan araştırmalar insanların en çok ocak ayında diyete başladığını gösteriyor. Ama en iyi sonucu veren diyetler yeni yıla girerken başlanılanlar değil. Tamam, kabul biraz kötü bir düşünce ama en başarılı diyetler mayıs-haziranda yapılanlar. Çünkü yaz ayları insanları daha motive ediyor. Bu dönemde yapılan perhiz sonuçları hep daha iyi çıkıyor.

Yani perhizin tam zamanı...

- Ekmek, şeker gibi ‘beyaz’lardan uzak durmak gerek... Bunların kalorisi yüksek, besin değerleri düşük. Ama asıl önemli olan şu: Günde 12 saat kadar yemek yemezsek, insülin miktarı düşüyor ve vücuttaki hormonlar kilo vermemize yardımcı oluyor. Mesela ben akşam en geç sekizde yiyorum ve sabahları da sekizden önce ağzıma bir şey koymuyorum. Tanıdığım birçok Hollywood starı, sporcu, manken formunu böyle koruyor. Çok basit ama etkili bir taktik.

Haberin Devamı

Yanlış anlamıyorum değil mi, erken kalksanız bile kahvaltı etmek için saatin sekiz olmasını bekliyorsunuz.

- Aynen öyle. Ben sabah altıdan önce kalkıyorum ama bekliyorum. Biz doktorlar eskiden “Sabah kalkar kalkmaz kahvaltı edin” derdik. Ama araştırmalarımız gösteriyor ki bunun tıbbi olarak aslı astarı yok. Bunu bize dayatanlar büyük gıda şirketleri.

Peki öğle ve akşam? Milli mangal aylarına girdik...

- Protein alma demiyorum, alacaksın tabii ama en iyi protein sebze.

Öyle demeyin, isyan çıkar.

- Sebzeden sonra balık. Sonra da tavuk.

Et?

- Tavuktan sonra kuzu ve dana eti geliyor.

En sona koydunuz yani...

- Yok, en sonda sosis, salam gibi işlenmiş etler var. O en kötüsü. Onlardan uzak dur. Ha bir de sofrada güleceksin.

Pirzola yerine kahkaha yani?

- Doğru. Gülmek kadar sağlıklı bir besin yok. Sofrada gül ki genç ve sağlıklı kalasın. En sağlıklı yemek, aileyle, keyifle, neşe içinde yenen yemektir, bunu sakın unutma.

BU YAZ SAÇINIZLA ÇOK KOLAY BAŞ EDECEKSİNİZ

Haberin Devamı

Sıcak ve nemli yaz havası ve klor saçlarınızı berbat edebilir. Ama bu sorunla baş edebileceğiniz çözümler de var.

◊ Havuzda saç yeşermesi:

Bunun nedeni sanılanın aksine klor değil, suda çözülen bakırmış. Yaz boyu haftada iki kere arındırıcı bir şampuan kullanın. Evde kendiniz de yapabilirsiniz: Saçlarınızı 250 gram su ve 30 gram sirkeye batırın ve iki dakika bekleyin. Ilık suyla durulayın ve saç kremi kullanın.

◊ Yaz kabarması:

Yazın saçların kabarmasını önlemenin sırrı, nemli günlerde saçları kendiliğinden kurumaya bırakmakmış. Saçlarınızı ısıyla şekillendirdiğinizde nemin saçınızı bozmasına ortam sağlamış oluyorsunuz. Islak bıraktığınızda saç mümkün olduğu kadar nem depolar ve etrafta neme daha az yer bırakırmış. Saç spreyleri ve köpükler alkol içerdiğinden saçı kurutur. Dolayısıyla bu ürünlerden uzak durmak gerek. Silikon bazlı düzleştirici serum kullanarak elektriklenmeleri önleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

◊ Kırık saç uçları:

Isı ve güneş saçın dış kaplamasını bozabilir. Bu da kırılmalara yol açarmış. Yaz boyunca haftada iki-üç defa saçlarınıza yoğun nem terapisi yapın. Keratin içeren ürünleri tercih edin.

SPOR BİTTİKTEN SONRA DA KALORİ YAKMAYA DEVAM ETTİREN SİSTEM

Peki sıcak havalarda spor yaparken nelere dikkat etmek gerek?

- Yazın her şey daha kolay. Beslenme kolay çünkü sebze-meyve bol ve ucuz.  Spor da öyle. Ama bizim en son geldiğimiz nokta şu: Zorlama taktiği. Yani hangi egzersizi yaparsan yap ama bir kısmını en yüksek gayrette yap. Yürüyor musun? Her beş dakikada bir hızlı yürü. Koşuyorsan, her beş dakikada bir koşabildiğin en yüksek hızda koş. Ağırlık kaldırıyorsan beş dakikada bir en kaldırabildiğin en ağırı kaldır.

Haberin Devamı

Daha mı çok kalori yakıyor?

- Hayır. Yani tabii ki spor sırasında yaktığın kaloriyi yüzde 5-10 artırıyor ama asıl önemlisi, spor bittikten sonra da kalori yaktırmaya devam etmesi. Artık bütün sporcular böyle çalışıyor.

En sağlıklı besin: Gülmek

Tatilde nasıl besleneceğiz?

Bu basit planı takip ederek tatilinizde tek bir kilo bile almadan beslenebilirsiniz.

En sağlıklı besin: Gülmek

- Tatilden önceki hafta:

Limonlu beyaz çay için. Beyaz çaydaki antioksidanlar vücudunuzun şekere karşı gösterdiği tepkiyi azaltır. Limonsa vücudun bu antioksidanları kullanma kabiliyetini artırır. Günde iki defa içip vücudunuzu tatil kaçamaklarına  hazırlayın.

Haberin Devamı

En sağlıklı besin: Gülmek

- Büyük öğün günü:

Saat 10’dan önce iyi bir kahvaltı yapın. Vücudun ihtiyaç duyduğu yağ, karbonhidrat ve proteini erken saatte almak vücudunuzu daha sonra kalori yakmaya hazırlar.

En sağlıklı besin: Gülmek

- Partiden 15 dakika önce:

Yüksek lifli krakerler yiyin. Lif, yağın emilimini azaltır, tok hissetmenizi sağlar. Üstüne bol su tabii.

- Öğün başlangıcı:

Mutlaka sirke kullanın. Sirkedeki asit vücudumuzun şekeri işlemesine destek oluyor. Elma sirkesi en ideali. İster salatanıza koyun ister yemekten önce birkaç yudum için.

En sağlıklı besin: Gülmek

- Tatlı sırasında:

Tartın ve pastanın kıtır kısmını atlayıp sadece içini yiyin. Bu sayede yaklaşık 125 kalori ve
7 gram yağdan tasarruf etmiş olursunuz.

En sağlıklı besin: Gülmek

PLAJ SEFASINDAN ÖNCE KALÇA VE KARIN ŞEKİLLENDİRME

Bikini sezonu birçok kadının kâbusu. Ama bu soruna bu yaz son verebilirmişsiniz. Mayonuzda daha iyi görünmek için ihtiyacınız olan tek şey bir plaj havlusu, yaklaşık 5 dakika zaman ve her sabaha bu iki hareketle başlama azmi...

◊ Kalçalar için: Öncelikle kalça kaslarınızı hedef alarak havlunuzun genişliği kadar lunge hareketi yapın. Lunge hareketini yapmak için ayaklarınızı omuz hizasında açıp kalçanızı geriye atın. Tek bacağınızla öne doğru bir adım atın ve bacağınızı dizden kırın. Öne attığınız bacağınız 90 derece açık olmalı. Çok fazla ileriye atmaya çalışmayın. Bu esnada diğer bacağınızı da dizden aşağısı yere paralel olacak şekilde kırın. Bacağınızı kırdığınızda dizinizin ayak hizanızı geçmediğine emin olmalısınız. Her bacak için üç ileri ve üç geri olacak şekilde tekrar edin. Durun ve aynı hareketi ters yönde yapın. Güçlendikçe ellerinizde ağırlık tutarak kalori yakımını artırabilirsiniz.

◊ Karın için: Havlunuzun üzerinde plank pozisyonu alarak karın bölgenize geçin. Bunu yapmak için karnınızın üzerine düz biçimde yatın ve karın kaslarınızı sıkın. Sonra bedeninizi ayak parmak uçları ve dirseklerinizin üzerine kaldırın. Kalçalarınızı omuzlarınızla aynı hizada olana kadar aşağı indirin. Buradaki en önemli şey, karnınızı iyice sıkarak o bölgeyi çalıştırmanız. 30 saniye durmayı deneyin ve giderek 1 dakikaya ulaşmaya çalışın. Dizleriniz üzerinde başlayabilirsiniz.

En sağlıklı besin: Gülmek

SELÜLİTLE BİR GÜNLÜK SAVAŞ

Plaja gideceğiniz günden bir önceki gün selülit görüntüsünü azaltmaya yardımcı olmak için ‘kahveli peeling’i deneyin. Bu peeling kan dolaşımını harekete geçirerek cildi geçici olarak dolduruyor ve rahatsız edici selülit görüntüsünü geçici olarak azaltıyormuş. Ayrıca cildin parlamasını sağlıyormuş. Yarım fincan kahve telvesini çeyrek fincan esmer şeker ve zeytinyağıyla karıştırıp sorunlu bölgelere uygulayın.

YARIN

◊ Sağlıklı güneşlenme rehberi ve 6 Gün Yap, 1 Gün Dinlen Diyeti

◊ Sıcak havalarda kalbinizi korumanın 6 yolu

SALI

Yaz aylarının kâbusu gıda zehirlenmesi

 

 

BAKMADAN GEÇME!