El yazınız her şeyi gösteriyor

Güncelleme Tarihi:

El yazınız her şeyi gösteriyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2013 00:00

El yazısıyla Parkinson hastalığının erken teşhis edilebileceği belirlendi. Hastalığın kesin tedavisi olmasa da erken teşhis, birçok hastalıkta olduğu gibi büyük bir önem taşıyor.

Haberin Devamı

İsrail'deki Hayfa Üniversitesi ve Rambam Hastanesi'nden araştırmacılar, 40 Parkinson hastasının el yazısını sağlıklı kişilerinkiyle karşılaştırdı. Katılımcılardan isimlerini ve verilen adresleri elektronik tablette, yüzeye baskıyı ölçen özel bir kalemle yazmaları istendi. Bilgisayar ortamında katılımcıların el yazısı, yazma zamanı, baskı, harflerin boyu gibi bir dizi parametre gözönüne alınarak incelendi.

YÜZDE 97,5 DOĞRU TEŞHİS


Hastalar ve sağlıklı kişilerin yazılarında büyük farklar olduğu, ayrıca bilgisayar incelemelerinde yüzde 97,5 oranında doğru teşhis sağlanabildiği görüldü. Parkinson hastalarının kağıda daha az baskı yaparak yazdığı, daha küçük harfler kullandığı ve yazmak için daha fazla zaman harcadığı belirlendi.

Haberin Devamı

EL YAZISI YILLAR ÖNCESİNDE BELİRTİ VERİYOR


Hastaların, bir sonraki adımı düşünmek için kalemi daha fazla havada tutmasının bilişsel becerilerinin azaldığı anlamına geldiğini açıklayan bilim adamları, el yazısındaki bu değişikliklerin klinik teşhisten yıllar önce meydana geldiğine, dolayısıyla hastalığın erken teşhisine ışık tutabileceğine dikkati çekti. Araştırma, "European Neurological Society" dergisinde yayımlandı.

BAKMADAN GEÇME!