Düşünmesi bile yetiyor

Güncelleme Tarihi:

Düşünmesi bile yetiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2012 00:00

Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden uzmanlar uyarıyor: şişman olduğunu düşünen ergenlik çağındaki gençler sadece bu düşünceyle bile obeziteye yaklaşıyor.

Haberin Devamı

Görünüş ve kilo konusunda çok takıntılı olan gençler, normal kilolu bile olsalar yetişkin olduklarında obeziteye yakalanabiliyor. Araştırmayı yapan ekip bunun sebebinin stres kaynaklı olabileceğini belirtiyor. Sosyal baskı kişiyi strese sokuyor ve bu da daha çok yemesine neden oluyor. Bunun bir diğer sebebinin de kilo takıntısıyla gençlerin sürekli yeme alışkanlıklarını değiştirip, öğün atlamaları olabileceği düşünülüyor.

 

ARAŞTIRMA ÇOK BASAMAKLI YAPILDI

 

Araştırmanın ilk aşaması 1995-1997 yılları arasında 1196 normal kilolu genç üzerinde yapıldı. Daha sonra gençler 2006-2008 yıllarında da kontrol edildi. Bu dönemde yetişkin olan gönüllülerin yaş aralığı 24 ile 30'du.

 

Haberin Devamı

Sonuçta veriler gösterdi ki ergenlik döneminde kendini şişman bulan genç kızların yüzde 59'unun beden kitle endeksi diğerlerine göre daha fazlaydı. Bel çevresi temel alındığında ise kendilerini şişman gören ve sonradan aşırı kilolu hale gelenlerin oranı ise yüzde 78'di.

 

KIZLAR DAHA FAZLA BASKI GÖRÜYOR

 

Ancak araştırma gösterdi ki sadece kendini zayıf hissetmek de herkes için yeterli olmadı. Kendisini zayıf hissedenlerin yüzde 31'i de beden kitle endeksi değerlerinde fazla kilolu kategorisinde yer aldı. Araştırma ekibinden Koenraad Cuypers toplumun kilo konusunda bu kadar takıntılı olmaması gerektiğini, bunun yeine sağlıklı beslenme ve düzenli öğünlere odaklanması gerektiğini belirtti.

 

Ayrıca araştırmaya katılan genç kızlarda normal kilolu olanların yüzde 22'si kendisini fazla kilolu olarak gördüğünü açıkladı. Erkeklerde ise bu oran daha düşüktü. Bu durum da genç kızların psikososyal baskıyı daha çok hissettiğini gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!