Düşük yaptıran ilaca yasak isyan ettirdi

Güncelleme Tarihi:

Düşük yaptıran ilaca yasak isyan ettirdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2012 23:14

Anne karnında ölen bebeklerin düşürülmesi ve doğum sonrası kanamayı durdurmak için kullanılan Cytotec isimli ilaç temmuzda Türkiye’de yasaklandı. WHO’nun da önerdiği ilacın yasaklanması anne sağlığını tehlikeye düşürüyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de de satılan ve herkesin eczaneye gidip kolaylıkla alabildiği ve düşük yapmaya da yardımcı olan Cytotec, Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklandı. Karar,  kadın doğum uzmanlarını isyan ettirdi. Mide ülserini tedavide kullanılan ancak doğum sonrası kanamaları durdurmada ve düşüğe yardımcı olmada etkin olduğu için WHO’nun da önerdiği Cytotec, 9 Temmuz’da Türkiye’de yasaklandı. Bakanlık, “Amaç dışı kullanıldığı” gerekçesiyle ilacın toplatılmasına karar verdi. Yasağa en büyük tepki kadın doğum uzmanlarından geldi. Türk Jinekoloji Derneği Başkanı İsmail Mete İtil, şunları söyledi: “Bu ilaç Türkiye’de mide ülserini tedavi amaçlı ruhsat almıştı. Ancak WHO düşüğe yardımcı olduğu ve doğum sonrası kanamaları durdurduğu için ilacı tüm ülkelerin kullanmasını önermişti. Birçok ülkede yaygın olarak kullanılan ilaç kürtaj tartışmalarının ardından Türkiye’de yasaklandı. Bu ilacı kullanarak düşük yaptırmak kürtaja oranla kadın sağlığı açısından daha güvenliydi.”

Haberin Devamı

Kürtaj daha riskli

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat Sönmezer ise konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu ilacın yasaklanmasındaki en önemli sorun 10 haftanın üzerinde anne karnında ölen bebeklerin düşürülmesine yardımcı olmasıydı. Çünkü kürtaj uygulamak çeşitli sorunları da beraberinde getiriyor. Örneğin parça kalabiliyor, komplikasyon oluşabiliyor. Cerrahi müdahale uygulamak annenin doğurganlığı üzerinde de kötü etki yapabiliyor. O nedenle ilacın yasaklanması çok ciddi sorunları beraberinde getirebilir.”
Bu arada Sağlık Bakanlığı’nın, ilacın sınırlı kullanımının sağlanması amacıyla hastane eczanelerinde bulundurulmasıyla ilgili çalışma yaptığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!