Dünyanın ilk penis ve testis torbası nakli Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleştirildi

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın ilk penis ve testis torbası nakli Amerika Birleşik Devletlerinde gerçekleştirildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2018 14:36

Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilen ve dünyanın ilk başarılı penis ve testis torbası nakli olarak tarihe geçen operasyon hakkında açıklamalarda bulunan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ege Can Şerefoğlu, bu operasyonun ne gibi sonuçlar doğurabileceği konusunda görüşlerini belirtti.

Haberin Devamı

Uzun yıllar süren araştırmalar ve sayısız deneme sonrası ilk başarılı penis ve testis torbası (skrotum) nakli 26 Mart 2018’de gerçekleştirildi. On bir tecrübeli cerrahtan oluşan bir Amerikalı ekip tarafından Maryland Eyaletinin Baltimore kentindeki Johns Hopkins Hastanesi'nde gerçekleştirilen bu ameliyat tam 14 saat sürdü. Penis nakli sırasında hayatını kaybetmiş bir kişiden alınan penis ve testis torbası, kimliği açıklanmayan ve Afganistan’daki görevi sırasındaki bir patlama nedeniyle iki bacağını ve cinsel organlarını kaybeden bir ABD askerine nakledildi. Organlarını bağışlayan kişinin testisleri ise, organ nakli sonrası oluşacak spermlerin hala ölen kişinin DNA'sını taşıması nedeniyle etik kaygılar dikkate alınarak hastaya nakledilmedi.

Dokuz plastik cerrah ve iki üroloji uzmanından oluşan tedavi ekibi, yaklaşık altı ay içinde peniste his duyusunun ve ereksiyonların ortaya çıkmasını beklediklerini ifade ettiler. Hekimler dünyanın ilk tam penis ve testis torbası nakli yapılan bu hastanın hem idrar yapma hem de cinsel işlevlerini yeniden kazanacağı konusuna iyimser yaklaşmaktalar.

Haberin Devamı

Bildiğimiz kadarıyla ilk başarılı penis nakli 2014 yılında Güney Afrika'da gerçekleşti. Sonraki yıllarda ABD (2016) ve Güney Afrika’da (2017) başarılı penis nakli operasyonları yapıldı. Ancak bu ameliyatların hiç birisinde, son ameliyattaki kadar geniş bir doku (penis, testis torbası ve karın ön duvarı dokusu) tek seferde nakledilmemişti. ABD’li askerin maruz kaldığı patlamayla tahrip olan alanın genişliğine dikkat çeken uzmanlar, bu hastaya çok daha büyük bir doku parçasının nakledilmesinin gerektiğini ve bu nedenle yapılan ameliyatın öncekilerden farklı olduğunu kaydettiler. Penis ve testis torbası ameliyatını gerçekleştiren cerrahi ekibin yaklaşık beş yıldır bu alanda çalıştıkları, başarılı bir penis ve testis torbası nakli için kadavralar üzerinde bu bölgenin kan damarları ve sinirlerini titizlikle inceledikleri bildirildi. Uzun yıllardır bu ameliyatı olarak sağlıklı bir hayata kavuşmayı bekleyen ABD’li hasta ise, cerrahi anesteziden uyandıktan sonra kendini “normal biri gibi hissettiğini“ belirtti.

Haberin Devamı

Her ne kadar bu ilginç ameliyat penis cerrahisi alanında bir çığır açsa da, penis naklinin sık uygulanan bir işlem haline gelmesi şimdilik olası değil. Nakil yapılacak alıcının yaşı, cilt tonu ve bağışıklık sistemi ile eşleşen bir donör bulmanın zorluğuna dikkat çeken uzmanlar, bu ameliyatlar sonrasında hastaların uzun süre ağır ilaç tedavileri almaları gerektiğinin altını çiziyorlar.

Dünyanın ilk penis ve testis torbası nakli Amerika Birleşik Devletlerinde gerçekleştirildi

arpanetmedya.com'a katkıları için teşekkürler.

BAKMADAN GEÇME!