Domuz Gribi Belirtisi! Domuz gribi testi nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Domuz Gribi Belirtisi Domuz gribi testi nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2016 15:50

Geçtiğimiz yıllarda ülkemiz için büyük tehlike oluşturan domuz gribi, yeniden ortaya çıkarak vatandaşı tedirgin etti. Peki özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde çok sık görülen bu hastalık nedir?, Belirtileri nelerdir?, Tedavi yolları nelerdir?, Domuz gribi hangi illerde? Domuz gribi ile ilgili merak edilenler haberimizde!

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıllarda hem ülkemiz hem de dünya için büyük tehlike oluşturan Domuz Gribi (H1N1) son günlerde yeniden ortaya çıktı. Vatandaşları son derece tedirgin eden bu hastalık nedeniyle İstanbul, Kırşehir, Çankırı, Van, Adana, Niğde ve Diyarbakır gibi illerden arka arkaya ölüm haberleri geliyor.

DOMUZ GRİBİ (H1N1) NEDİR?

Domuz gribi, özellikler sonbahar ve kış ayları olmak üzere tüm yıl etkisini gösteren bir çeşit hastalıktır. Tıbbi açıdan açıklamak gerekirse; (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. İlk olarak Meksika ve ABD'de birçok kişide saptanan domuz gribi ardından çok sayıda ülkeye yayılmıştır. Bu hastalığın isminin Domuz Gribi olmasının sebebi ise domuzlar arasında görülen grip virüslerine oldukça benzerlik göstermesidir. Bir tür insan, domuz ve kuş virüslerinin karışımıdır.

Haberin Devamı

Bundan birkaç yıl önce soğuk havalar nedeniyle birçok vatandaşımızda domuz gribi görülmüş, ancak yeterli araştırmanın yapılamadığı ve teşhisin geç konması gerekçesi ile yine birçok insan domuz gribinden dolayı hayatını kaybetmiştir.

Domuz Gribi Belirtisi Domuz gribi testi nasıl yapılır

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

İnsanlarda görülen grip virüslerine benzerlik göstermektedir.

- Zor nefes almak ve nefes darlığı

- Bilinç bulanıklığı

- Sık ve uzun süreli kusma

- Baş ağrısı

- Boğaz ağrısı

- Burun akıntısı

- Öksürük

- Vücut ağrıları

- Ateş

- Üşüme ve yorgunluk

DOMUZ GRİBİ OLAN ÇOCUKLARDA ACİL MÜDAHALE GEREKTİREN DURUMLAR?

- Hızlı veya zor nefes alma

- Vücutta solgunluk veya derinin renk değiştirmesi

- Düzenli beslenememe

- Uyarılara karşı tepkinin azalması ve sürekli uyma hissi

- Huzursuzluk

- Yüksek ateş

Domuz gribi PCR yöntemi ile teşhis edilir. Tanı için gerekli testler, geliştirilmiş laboratuvarlarda yapılmaktadır.

DOMUZ GRİBİ NASIL BULAŞIR?

Domuzlarda görülen influenza virüsleri domuzlara özgü bir virüstür ancak bazı istisnai durumlarda insanlara da bulaşabilmekte. Bu virüsler insanlarda bulunan grip virüsü ile enfeksiyona girerek iki tür arasında genetik materyal tepkimesi sonucu bir çeşit tehlikeli hastalığa dönüşmektedir. Bu durumun giderek yaygınlaşması ve her geçen gün daha fazla insanın bu virüs nedeni ile hayatını kaybetmesi  insanlar arasında domuz gribi virüsü tehlikeli bir unsur haline gelmiştir.

Haberin Devamı

Özellikle ülkemizde yüzde 10’unda bu hastalık görülmektedir. Ve şimdiye kadar bu hastalık sebebi ile hastaneye başvuran her 4 kişiden 3’ü hayatını kaybetmiştir.

Hastalığın bulaşması yine sonbahar ve kış aylarında görülen insanlardaki grip virüsü gibi mevsimsel olarak görülmektedir. Bulaşıcı bir hastalık olan Domuz gribi (H1N1), insanlarda görülen öksürük ve hapşırma yolu ile bulaşmaktadır.

Soğuk ve kapalı alanlarda bu hastalık daha kolay bulaşma gösterirken yine bu ortamların kalabalık olması da hastalığın bulaşma olasılığını yükseltmekte. Hastalığın bulaştığı kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar.

Haberin Devamı

Domuz Gribi Belirtisi Domuz gribi testi nasıl yapılır

DOMUZ GRİBİNDEN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

Domuz gribi taşıyan kimse sürekli olarak öksürük, hapşırma halinde oldukları için özellikle kapalı ortamlarda ağız ve burunlarından çıkan zerrecikler ortamda bulunan eşyalara bulaşır. Bu eşyalara dokunma durumunda el ve yüzlerinizi iyice yıkamanız ve mikroplardan arındırmanız gerekir. Eğer kişi mikropların bulaştığı eşyalara dokunur ve ardından ellerini yüzüne ve gözüne sürerse virüs o kişiyede bulaşabilir. Bu nedenle virüs taşıyan hasta kişilerin dokundukları yerlere ve eşyalara dokunmamalı, mümkün olduğu kadar da ellerinizi ve yüzlerinizi sık sık yıkamalısınız.

Haberin Devamı

Domuz gribi taşıyan hastanın kullandığı çarşaf, havlu, battaniye ve çamaşır gibi kişisel eşyaların sürekli temizlenmesi gerekir. Kesinlikle yıkanmadan başka bir kişi tarafından kullanılmamalıdır. Yine hastanın çamaşır veya çarşafını değiştiren kişinin ellerini sabunlu su ile iyice yıkaması gerekir.

Domuz Gribi Belirtisi Domuz gribi testi nasıl yapılır

DOMUZ GRİBİ TESTİ NASIL YAPILIR?

Ülkemizde domuz gribi tanısı çalışmasında görevli Sağlık Bakanlığı kontrolünde Ankara ve İstanbul’da bulunan 2 referans laboratuvarı bulunmaktadır.

Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı Viroloji Laboratuvarı ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Viroloji Laboratuarı.

Haberin Devamı

Bu laboratuarlar, Türkiyede domuz gribi (H1N1) virüsü tanısı koyabilecek refarans laboratuarlardır.Bunun dışında bir takım özel laboratuarlarda çeşitli yöntemlerle  Domuz Gribi testleri yapabilmektedir.

Domuz Gribi Tanısında Kullanılan Testleri 3 bölümde incelenebilir. 

Hızlı Antijen Testleri: Domuz Gribi etkeni olan İnfluenza A viruslarını tespit etmeye yönelik hızlı antijen testlerinin duyarlılıkları düşüktür ve yanlış negatif sonuç verebilir. Ayrıca bu laboratuvar tahliliyle mevsimsel influenza A ile swine influenza ayrımı yapılamadığından ileri tetkiklere ihtiyaç duyulur.

PCR Testleri (Polimeraz Zincir Reaksiyonu Tahlili): Bu testler influenza A virusunu güvenilir şekilde tesbit etmektedir.Ancak Domuz Gribi etkeni olan H1N1 virusunun alt tiplendirmesini yapamamaktadırlar.

Virus İzolasyonu: Domuz gribine neden olan İnfluenza A H1N1 virusunun doğrulamak için virus izolasyonu ve en azından genomun kismi sekanslaması yapılmalıdır.

DOMUZ GRİBİ HANGİ İLLERDE?

Cuma günü Nevşehir, Kütahya, Konya, Manisa, Adıyaman, Kahramanmaraş ve daha birçok şehirde yüksek ateş ve kusma şikâyeti ile vatandaşlar hastaneye başvurdu. Bir günde domuz gribi şüphesi ile insanların hastaneye yatırıldığı, teşhisi konulduğu olayların bazıları ve ölümler şu şekilde:

Adıyaman’ın Besni İlçesi'nde yaşayan Aysel Yıldız, 4 Ocak Pazartesi günü yüksek ateş şikayetiyle Besni Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Yıldız, acil serviste yapılan ilk tetkiklerin ardından H1N1 virüsü taşıdığı şüphesiyle Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Hastanede karantinaya alınan Yıldız, gece saatlerinde hayatını kaybetti. Yıldız'ın cesedi morga konuldu.

Bingöl'de domuz gribi şüphesiyle Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi gören 48 yaşındaki M.K., hayatını kaybetti. Erzurum'da yapılan tahlil sonuçlarında ise M.K.'nın domuz gribi virüsü taşıdığı ortaya çıktı.

Batman’da bir hafta önce hastaneye getirilen ve halk arasında “domuz gribi” olarak bilinen H1N1 virüsü taşıdıkları tespit edilen 2 çocuk hayatını kaybetti.

Hatay'ın İskenderun ilçesinde, yüksek ateş şikayetiyle hastaneye giden ve ardından domuz gribi şüphesiyle karantina altına alınan Saliha A., 6 gün sonra hayatını kaybetti

Nevşehir’de yüksek ateş ve grip nedeniyle Devlet Hastanesi’ne gelen dört kişiden birinde domuz gribi tespit edildi. Diğer üç hastadan alınan numunelerin gönderildiği Ankara’daki laboratuvardan sonuç bekleniyor

Konya'da domuz gribi şüphesiyle hastaneye kaldırılan 4 yaşındaki bir çocuk hayatını kaybetti.

Manisa İl Sağlık Müdürü Metin Kaplan, yüksek ateş şikayetiyle hastaneye kaldırılan 53 yaşındaki Meral Kaçira'da, domuz gribi (H1N1) virüsü tespit edildiğini doğruladı.

Gaziantep'te grip rahatsızlığı nedeniyle hastaneye başvuran bir kadına domuz gribi teşhisi konuldu. Bir başka kadında görülen şikayetler ise domuz gribi şüphesi uyandırdı.

Şanlıurfa'da bir kişi domuz gribi nedeniyle hayatını kaybetti, 3 kişi ise tedavi altına alındı. Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bulaşıcı Hastalıklar Yoğun Bakım Servisi domuz gribi endişesi ile gelecek hastalar için boşaltıldı.

Domuz gribinden geçtiğimiz hafta 2 kişinin hayatını kaybettiği Adana’da bir çocuk aynı teşhisle tedavi altına alındı.

Kahramanmaraş'ta vatani görevini yapan 20 yaşındaki Tayfun Ay, domuz gribi şüphesiyle Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nde karantinaya alındı.

Kütahya’da domuz gribi şüphesiyle hastaneye kaldırılan 2 kişinin durumlarının iyi olduğu belirtildi.

BAKMADAN GEÇME!