Doğum kontrolünde erkekler de rol almalı

Güncelleme Tarihi:

Doğum kontrolünde erkekler de rol almalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2017 13:48

Doğum kontrolü konusunda erkeklerin de en az kadınlar kadar sorumlu olduğunu belirten Üroloji, Androloji, Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Ege Can Şerefoğlu, erkeklerde uygulanan doğum kontrol yöntemlerini anlattı.

Haberin Devamı

Türk toplumunda doğum kontrol yöntemlerinin hep kadın partner tarafından kullanılması gerektiği kanısı yaygındır ve erkekler prezervatif gibi basit doğum kontrol yöntemlerini bile uygulamaktan çekinir. Maalesef kadınlar için geliştirilmiş olan doğum kontrol hapları, tüplerin bağlatılması ameliyatı ve rahim içi araçlar kadın sağlığı açısından bazı riskler taşır.

Doğum kontrolü konusunda erkekler de en az kadınlar kadar sorumludur ve erkeklerin de uygulayabilecekleri basit doğum kontrol yöntemleri mevcuttur. Her ilişkide kullanılan prezervatif gibi geçici yöntemlerin dışında, vazektomi (meni kanallarının bağlanması) gibi basit bir cerrahi işlem ile kalıcı doğum kontrolü sağlanabilir. 

Doğum kontrolünde erkekler de rol almalı

Haberin Devamı

Her ne kadar bir çok erkek yeniden çocuk sahibi olamayacağı ya da bu ameliyattan sonra erkekliğin etkileneceği gibi yanlış fikirlerle bu doğum kontrol yöntemine mesafeli yaklaşıyorsa da, vazektomi Batı ülkelerinde en sık uygulanan cerrahi işlemler arasındadır. Örneğin ABD'de her yıl yaklaşık olarak 500 bin erkeğe vazektomi işlemi uygulanmaktadır.

Vazektomi işlemi kadınlara uygulanan tüp ligasyonu işlemi ile benzerlik gösterir ancak genel anestezi gerektiren bu ameliyat ile mukayese edildiğinde çok daha basit, hızlı, güvenli ve ağrısız bir işlemdir. Genellikle lokal anestezi altında muayenehane ortamında yapılan vazektomi işleminden sonra kişinin hastanede yatmasına gerek kalmaz. Bu avantajları nedeniyle vazektomi Kanada, İngiltere, Danimarka ve Hollanda gibi gelişmiş ülkelerde tüp ligasyonundan çok daha sık uygulanmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki vazektomi cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu değildir ve sabit cinsel partneri olmayan erkeklerin bu hastalıklardan korunmak için prezervatif kullanmaları gerekir.

Doğum kontrolünde erkekler de rol almalı

Haberin Devamı

Vazektominin geri döndürülmesi işlemi mümkün olmakla birlikte, zor bir cerrahi operasyon gerektirir. Bu nedenle vazektomiden sonra çocuk sahibi olmak isteyen erkeklere genellikle testisten sperm çıkartılması işlemi uygulanır. Sanılanın aksine vazektomi işleminin sertleşme bozukluklarıyla herhangi bir alakası yoktur ve bu işlemi geçiren erkeklerin erkeklik hormonu (testosteron) seviyelerinde herhangi bir değişiklik olmaz.

Tüm bu özellikleri nedeniyle vazektomi çocuk sahibi olmak istemeyen çiftler için mutlaka üzerinde düşünülmesi gereken bir doğum kontrol yöntemidir. Hem çiftlerin hem de doğum kontrolü uygulamaları yapan hekimlerin bu güvenli ve kalıcı yöntem hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaları gerekir.

Haberin Devamı

Doğum kontrolünde erkekler de rol almalı

arpanetmedya.com'a katkılarından dolayı teşekkürler.

BAKMADAN GEÇME!