Çocukların gözünden şiddet

Güncelleme Tarihi:

Çocukların gözünden şiddet
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2007 13:20

Celal Bayar Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı tarafından düzenlenen “şiddet” konulu yarışmada dereceye giren ilköğretim okulu öğrencilerinin kompozisyonları ile “bireysel silahlanmaya hayır” konulu resimler, çocukların gözündeki şiddetin boyutlarını ortaya koydu.

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mahmut Aşırdizer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl farklı bir üniversitede düzenlenen “ Anadolu Adli Bilimler Kongresi”nin 6-9 Eylül 2007 tarihlerinde Manisa'da düzenleneceğini söyledi.

Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarları Daire Başkanlığı ve Asayiş Daire Başkanlığı (SASEM), Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı ile Adli Bilimciler Derneğinin katılımları ile gerçekleşecek kongrenin bu yılki ana temasının “şiddet” olduğunu belirten Doç. Dr. Aşırdizer, kongrede günümüzde büyük bir problem olarak karşımıza çıkan şiddetin önlenebilmesi için gerekli bilimsel verilerin ortaya konulması, bireysel silahlanmaya karşı bir bilimsel tavır sergilenmesi ve suç ile mücadelede kurumlararası koordinasyonun sağlanması için çalışma yapılacağını vurguladı.

ÇOCUKLARIN GÖZÜNDEKİ ŞİDDET”

Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanlığının moderatörlüğünde, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Rehberlik Hizmetleri Müdürlüğü tarafından, Manisa genelindeki ilköğretim okulu öğrencileri arasında “şiddet” ve “bireysel silahlanmaya hayır” konulu kompozisyon ile resim yarışması düzenlendiğini ifade eden Doç. Dr. Mahmut Aşırdizer, ellerinde ulaşan eserlerin şiddet unsurunu tamamen yansıttığını vurguladı.

Şiddetin her türlüsünün toplum içerisindeki uzlaşma kültürünü bozan en önemli öğelerden biri olduğunun altını çizen Doç. Dr. Aşırdizer, şu görüşleri dile getirdi:

“Eğitim sisteminin yeniden gözden geçirilerek, çocuklara ilköğretim öncesinden başlanarak, kişiler arası sağlıklı iletişime yönelik tekniklerin öğretilmeli ve bu eğitimlerde görev alacak kişiler özenle seçilmeli.
Ayrıca medyanın popülizmden kaçarak, reyting kaygılarını bir kenara bırakarak, şiddet eksenli, silahların konuştuğu, kavgaların ön plana çıktığı ve kahramanları, suçlulardan oluşan dizi ve programlara yayından kaldırılmalıdır. Ülkemizde her gün bireysel şiddetin ya da örgütlü şiddete dönüşmüş terörün masum insanların canına mal olduğunu, bireysel silahlanmanın toplumdaki şiddeti körüklediğini ve toplumda şiddetin varlığından beslenen kişilerin, bir gün besledikleri şiddetin kendilerini de hedef tahtasına yerleştirebileceğini herkese hatırlatmalıyız.”

MİNİK ELLERİN KALEMİNDEN YANSIYAN ŞİDDET

6. Anadolu Adli Bilimler Kongresi'nde sergilenecek kompozisyonları kaleme alan öğrencilerin isimleri, seçici kurul tarafından gizlendi.

Kurulun sergilenmesine karar verdiği kompozisyonlarda yer alan şu ifadeler, dikkatleri çekti:

2. sınıf öğrencisi: “İnsanların ben fotokopi makinesi gibi bir özelliğin var olduğuna inanıyorum. Şiddet gören bir insanın sorunlarına çözüm olarak, şiddet kullanacağına garanti verebilirim. Kaba kuvvet kullanan kişilerde bir insanlık belirtisi yok demekte zorlanmıyorum.”

9. sınıf öğrencisi: “Buradan bütün anne ve babalara sesleniyorum. Ne olur o ufacık çocuklara ve gençlere şiddet uygulamayın. Sizler de bir gün yaşlanacaksınız ve çocuğunuzun size bakmasını isteyeceksiniz. Eğer siz bu davranışları sürdürürseniz, çocuğunuzdan hiç bir şey beklemeyin.”

9. sınıf öğrencisi: “Ekranlardaki kirlilik bizi yavaş yavaş uçurumun kenarına götürüyor. Nasıl oluyor da birbirlerini öldüresiye döven insanları izlemek, bize bu kadar keyif veriyor. Bir adam çıkıyor, bir saat boyunca önüne gelen herkesi öldürüyor ve bizler bunu gözlerimizi kırpmadan neredeyse soluksuz bir şekilde izliyoruz. Eğer böyle devam ederse çok yakın zamanda sokaklarda, gözlerimizin önünde insanların öldürülmesine bile seyirci kalıp, bunu şiddet değil de bizim için hazırlanmış bir görsel şölen gibi izleyeceğiz. Sıra bize gelene kadar...”

Bu arada öğrenciler tarafından çiziler resimler de şiddetin çocuklarca algılanışını ortaya koydu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!