Çocuklarda bahar alerjisine dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda bahar alerjisine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2017 12:31

Havaların ısınması, baharın gelmesi çok güzel ama bir de hasta eden şu polenler olmasa! Alerjik hastalıklarda son yıllarda önemli bir artış yaşanıyor. Bu hastalıklardan en çok da çocuklar etkileniyor. Çocuk Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Karaayvaz, çocuklarda alerjik hastalıklar ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi

Haberin Devamı

Alerjik hastalıklar, en sık görülen kronik hastalıkların başında geliyor. Ayrıca görülme sıklığı gittikçe artıyor. Konuya alerji, alerjen ve alerjik hastalıkların tanımlanması ile başlayalım. ‘Alerji’, çoğu kişinin sorunsuzca tolere edebildiği bir maddeye anormal bir tepkidir. İşte bu tepkiye neden olan (yani alerjiye neden olan) maddeye de ‘alerjen’ diyoruz. En sık görülen alerjenler polenler, ev tozu akarları, mantar sporları, hayvan tüy ve deri döküntüleri, gıdalar ve ilaçlardır. İşte bu alerjenleri vücutta meydana getirdiği alerjik inflamasyon (alerjik iltihap) sonucu gelişen hastalıklara ‘alerjik hastalıklar’ diyoruz. Çocukluk çağında en sık görülen alerjik hastalıklar ise alerjik rinit, astım ve atopik dermatittir (çocuk egzaması). Şimdi bunlardan kısa kısa bahsederek uygulamaları vurgulayalım…

Haberin Devamı

Çocuklarda bahar alerjisine dikkat

ALERJİK RİNİT

Alerjik rinitin en sık görülen alerjik hastalıklardan biri olduğunu söylemiştik. Polen, ev tozu akarı, mantar sporu gibi aeroallerjenlere duyarlı kişilerde meydana gelir. Bu alerjenlerin burun mukozasında oluşturduğu alerjik inflamasyona (iltihap) bağlı burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırma ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler meydana gelir. Bazı hastalarda belirtiler mevsimsel olarak tekrarlar. Özellikle bahar aylarında şikayetleri olan hasta grubunun sıklıkla polen alerjileri vardır. Bazı hastalarda ise belirtiler yıl boyu sürebilir. Bunlar sıklıkla ev tozu akarı alerjisi, mantar sporları, hayvan tüy ve deri döküntüsü alerjisi olan hastalardır.

Alerjik rinit tanısında en önemli nokta hekimin muayenesinden sonra alerji testlerinin yapılmasıdır. Deri testleri kanda bakılan alerji tetkiklerine göre daha duyarlı ve kesinlikle daha hassastır. En fazla yarım saatte sonuç veren güvenli ve hızlı bir metottur. Tedavi için öncelikle sakınılması mümkün olan alerjenlerin uzaklaştırılması gereklidir (kedi ve köpek gibi). Fakat ev tozu gibi bazı alerjenler yok edilmese de azaltılabilir. Ancak polen gibi engelleyemeyeceğimiz bazı alerjenler için pencereleri sabah saatlerinde biraz geç açmak fayda verebilir. Tedavideki ikinci adım ise ilaç tedavisidir. Fakat verilen ilaçlar hastalığı tamamen ortadan kaldırmaz, kullanıldığı sürece rahatlatabilir. Bazı hastalar buna rağmen yeterince rahatlayamazlar. Böyle hastalarda erkence immunoterapi denilen alerji aşı tedavisi planlanmalıdır.

Haberin Devamı

Çocuklarda bahar alerjisine dikkat

ALERJİK ASTIM

Alerjik astım da çocukluk çağında görülen kronik hastalıklardan biridir. Belirtileri genelde 5 yaş altında başlar. Astımın belirtileri çok değişkenlik gösterebilir. Basit bir öksürükten şiddetli nefes darlığı, hırıltı ve morluk gibi solunum yetmezliği tablosuna kadar değişebilir. Astımın gelişmesinde genetik faktörler ve çevrenin önemi vardır. Astımlı hastalar düzenli takip ve tedavisi yapılması gereken gruptur. Yoksa ileri yaşlarda KOAH denilen tedavisi zor kronik hastalığa kadar ilerleyebilir. Alerjik astım tedavisinde ilk adım aile ve hastaya hastalığın ve hastalıkta kullanılacak ilaç ve cihazların anlatılması olmalıdır. Bunun yeterince yapılmaması ve uygun ilaç ile cihazın seçilmemesi tedavinin başarısını etkileyebilir. Hastalar düzenli takip edilirse tedavinin gidişatındaki problemler (ilaç ve cihaz uyumsuzluğu gibi) çözülebilir. Alerjik astımlı hastalarda da bu tedavilerle yeterince cevap alınamadığı durumlarda, alerji aşı tedavisi uygulanabilir.

Haberin Devamı

ÇOCUKLUK ÇAĞI EGZAMASI

Çocukluk çağında en sık görülen bir diğer hastalık çocukluk çağı egzamasıdır. Genellikle 2-3 aydan itibaren başlar. Tabiri caizse “alerjik hastalıkların ilk istasyonu” diyebiliriz. Daha sonraki istasyonlarda gıda alerjileri, alerjik rinit ve alerjik astım gibi diğer hastalıklar görülebilir. Özellikle yanakta kızarıklık şeklinde başlayıp dirsek önü ile diz arkasına yayılabilir. Eğer kontrol altına alınmazsa tüm vücudu tutan kızarıklık, pullanma ve kabuklanma olabilir. Bu hastalarda uykuyu bozabilecek derecede kaşıntı mevcuttur. Yumurta gibi hastalığı alevlendirebilen alerjenler vardır. Bu alerjenlerin alerji testleri ile tespit edilip uzaklaştırılması gereklidir. Testler uygulanmadan sadece tahmin ile gıdaların kesilmesi sakıncalıdır. 

Haberin Devamı

Çocuklarda bahar alerjisine dikkat

arpanetmedya.com'a katkılarından dolayı teşekkürler.

BAKMADAN GEÇME!