Çocuklara cinselliği anlatmak

Güncelleme Tarihi:

Çocuklara cinselliği anlatmak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2015 11:35

“Anne ben nasıl oldum?” Bu soruyu anne-babanıza sormuş muydunuz? Ne yanıt aldığınızı hatırlıyor musunuz? Uzmanlara göre ise sağlıklı bir cinsel yaşam için çocuklukta edinilen bilgiler kritik önemde. Ancak Türkiye’de tablo hiç de iç açıcı değil.

Haberin Devamı

Türk aile yapısı günden güne değişiyor ancak cinsellik halen büyük ve yıkılması zor bir tabu. İçgüdüsel olarak erken yaşlarda canlanan merakın önü kimi zaman bilgisizlik kimi zamansa utanç gibi nedenlerle kesiliyor. Cinsellik konusunda toplum olarak yaşadığımız sıkıntıların kaynağı da burada yatıyor. 

AİLE YERİNE ARKADAŞ

Soru basit: İlk cinsel bilgilerinizi nereden/kimden edindiniz? Bu soru sosyal anket platformu www.poltio.com’da bir kullanıcı tarafından soruldu. 15 gün içinde 2 bin kişinin yanıt verdiği anketten çıkan sonuçlara göre Türkiye’de cinsellik konusu öncelikle arkadaşlar ile konuşulabiliyor. Yüzde 50 ilk bilgilerini arkadaşlardan edindiğini söylüyor.  Uzmanlara göre sağlıklı ve doğru bilgiler üzerine kurulmuş bir cinsel hayat için ilk bilgileri aileden almak gerekiyor. Bilginin gerçek kaynağı olması gereken ebeveynler ise yüzde 6 ile son sırada.

Arkadaş %

Arkadaş %50

Haberin Devamı

Film/belgesel %18

Kitap/dergi/ansiklopedi %13

Diğer %13

Ebeveyn %6

Çocukların kendi cinsel kimliğini ilk fark etmeye başladıkları dönem 2-3 yaş dilimine denk geliyor. Cinsellikle ilgili ilk soruların geldiği bu döneme anne-babalar ise bu hazırlıksız yakalanıyor. Sorularına yanıt alamayan hatta kendisine kızılıp yasak koyulan çocuklar anket sonuçlarını da doğrular nitelikte ilk olarak arkadaşlarına yöneliyor. Onaylamayan aile yerine kayıtsız şartsız onay aldığı arkadaşlarına yönelen çocuklar yanlış bilgiler ile donatılabiliyor. Asıl tehlike de bu noktada başlıyor.

Çocuklara cinselliği anlatmak

ERGENLİK YAŞLARI TEHLİKELİ

İlk çocukluk döneminde sağlıklı bir cinsel bilgiye erişemeyen çocuklar için tehlike ergenlik yaşlarında başlıyor. Karşı cinsle ilk yakınlaşmaların ve ilk duygusal ilişkilerin yaşandığı bu yaşlarda eksik ya da yanıltıcı bilgiler sonucu duygusal, fiziksel travmalar ortaya çıkabiliyor. Çocuk ve ergen psikolojisi üzerine çalışmaları bulunan Psikolog Serap Duygulu “Zamanında, yeterli, sağlıklı ve yaşına uygun cinsel bilgilerle büyüyen çocukların yetişkin yaşlarında cinsel kaynaklı sorunlar yaşama olasılıkları neredeyse yok denecek kadar azdır” sözleriyle konunun önemine vurgu yapıyor.

NE YAPMALI?

Haberin Devamı

“Bazen anne babalar çok hazırlıksız yakalanabilirler ya da nasıl cevap vereceklerini bilemezler. Böyle durumlarda zaman kazanmak iyi ve doğru bir yöntemdir. 'Bu konuda bazı bilgilerim eksik, unutmuşum. İstersen yarın bu sorularına cevap verecek bir kitap alalım ve birlikte okuyalım.' denebilir. Gerçekten de soruları yanıtlamakta sıkılan, çekinen aileler için bu hem çok yararlı, hem de sağlıklı bir davranış olur. Bu konuda neredeyse her yaş düzeyine uygun hazırlanmış son derece güzel ve eğitici kitaplar bulunuyor.“

OKULLARDA CİNSEL EĞİTİM

Her yaşta, o yaşın algı düzeyine göre bir cinsel eğitim verilmesi gerekliliği bu konuda  okulların da devreye girmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Günümüzde okullarda cinsel eğitimle ilgili özel bir uygulama bulunmuyor. Sadece liselerde sağlık dersi kapsamında menstruasyon ile sperm üretimi konularında bilgiler veriliyor. Eğitim kalitesi ve gelişmişlik düzeyinin yüksek olduğu Finlandiya, Danimarka, Norveç gibi ülkelerde bu dersin zorunluğu olduğunu da hatırlatalım. Yine Poltio’da yapılan “İlköğretimde cinsel eğitim dersi olmalı mı?” anketine %62’nin hayır demesinden ise bu konuda alınacak çok yolumuz olduğunu anlıyoruz. 

Psikolog Serap Duygulu
“Bazen anne babalar çok hazırlıksız yakalanabilirler ya da nasıl cevap vereceklerini bilemezler. Böyle durumlarda zaman kazanmak iyi ve doğru bir yöntemdir. 'Bu konuda bazı bilgilerim eksik, unutmuşum. İstersen yarın bu sorularına cevap verecek bir kitap alalım ve birlikte okuyalım.' denebilir. Gerçekten de soruları yanıtlamakta sıkılan, çekinen aileler için bu hem çok yararlı, hem de sağlıklı bir davranış olur. Bu konuda neredeyse her yaş düzeyine uygun hazırlanmış son derece güzel ve eğitici kitaplar bulunuyor.“

 

Haberin Devamı

CİNSEL EĞİTİM ÖYKÜLERİ ÇOCUKLAR İÇİN - SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN

7-9 YAŞ İÇİN CİNSEL BİLGİLER - SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN

CİNSEL EĞİTİM VE ÇOCUKLUKTAN ERGENLİĞE - SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN

ÇOCUK CİNSEL EĞİTİMİ - SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN

ÇOCUK VE CİNSELLİKSATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN

BEN NASIL BEN OLDUM - SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN

Çocuklara cinselliği anlatmak

BAKMADAN GEÇME!