'Çikolata sağlığa yararlıdır'a Avrupa damgası

Güncelleme Tarihi:

Çikolata sağlığa yararlıdıra Avrupa damgası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2012 00:00

Avrupa Gıda Güvenliği Dairesi (AGGD), yararları ve zararları her zaman tartışılan çikolatayla ilgili önemli bir açıklamada bulundu.

Haberin Devamı

FLAVANOİDLER NE İŞE YARAR?
Siyah yani bitter çikolatayı faydalı yapan şey içindeki flavanoidler. Peki, flavanoid nedir? Ne işe yarar? Nişantaşı Hospital’dan beslenme uzmanı ve diyetisyen Bahar Aktan bunu hürriyet.com.tr’ye anlattı: Kalp-damar sağlığı açısından en yararlı besinler olduğu düşünülen sebze ve meyvelerin bu etkiyi sağlamalarındaki en temel sebep içerdikleri flavonodilerdir. Flavonoidler; kateşin, epikateşin, prosiyanidin gibi antioksidan polifenoller olup damar içi yapının korumasında rol oynarlar. Kakao ve çikolatanın bu bileşenlerden zengin olması tüketimin sağlığımız açısından koruyucu etkilerini ortaya çıkarıyor. Özellikle bitter çikolatanın falavonoid açısından zengin olduğu, beyaz çikolatada ise bu miktarın çok altında düzeylerde olduğu saptanmıştır. Günlük tüketilecek 70-90 gram arası bitter çikolata kalp-damar sağlığının korunması açısından önemlidir.
Dünyanın en büyük çikolata üreticisi, İsviçre kökenli firma Barry Callebaut tarafından ortaya atılan bir iddiayı değerlendiren ADDG, ilk kez kakao tozu ve siyah çikolatanın kan akışını düzenleyebileceğine dair bir sonuca vardı. Açıklamaya göre günde 10 gram siyah çikolata ya da onun karşılığı ölçüsünde kakao yemek, kan akışına yardımcı oluyor. Eğer Avrupa Komisyonu bu kararı onarsa, Barry Callebaut'a ait çikolata markalarının paketlerinde, bu konuyla ilgili bir tanıtım mesajı yeralmasına da izin verilmiş olacak.

 

Haberin Devamı

TEK ŞART: FLAVANOLLÜ OLACAK

 

Barry Callebaut'un iddiasının AGGD tarafından doğrulanmasında, flavanol denilen maddenin etkisi var. Zira birçok firmanın çikolata imalat süreci, bu maddenin etkisinin, daha ürün markete ulaşmadan ortadan kalkmasına neden oluyor. Barry Callebaut'sa, kan akışının kolaylaşmasına yardımcı olan flavanolü ürünün içerisinde koruyabildiğini iddia ediyor.

 

Haberin Devamı

Birçoğu uluslararası kurumlarca onaylanmasa da, son yıllarda, çikolatanın sağlığa yararlı olduğu iddiasıyla ortaya çıkan çok sayıda araştırma bulunuyır. Bunlardan bazıları, çikolatanın, kalp krizi riskini bile azaltabileceğini öngörüyor.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!