By-pass yerine eriyen stent geldi

Güncelleme Tarihi:

By-pass yerine eriyen stent geldi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2015 13:34

Kalp ve damar hastaları, metalik tellerden örülmüş stentler yerine 6 ay içinde vücutta eriyen stentlerle şifa bulacak.

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Keleş, kalp hastalıkların tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını söyledi.

BY-PASS YERİNE STENT

Kalp hastalıkları arasında ise en sık rastlanan kalp damar (koroner arter) hastalığının tedavisinde by-pass ameliyatı yerine ilaçlı veya ilaçsız stent kullanıldığını anlatan Keleş, ancak damar içine takılan, metalik tellerden örülmüş silindirik bir kafes olan stentin, hastalarda protez taşıdıkları hissi yarattığını söyledi.

ERİYEN STENTLER DAMARA KARIŞIYOR

Teknolojideki son gelişmelerle birlikte mevcut stentlerin yerine hastaları rahatsız etmeyen yeni ürünlerin kullanılmaya başlandığını belirten Keleş, şunları kaydetti:

"Gelişen teknoloji sayesinde eriyen stentler kullanılmaya başlandı. Bu stentler, süreç içinde damarın öz yapısına karışarak doğal hale dönüşüyor. Bu nedenle gerektiğinde aynı yere tekrar stent takılabiliyor. Bu, önemli bir avantaj sağlıyor. Önceki stentlerin takıldığı hastalarda damarların yeniden tıkanması ve pıhtılaşma riski ortadan kalkıyor. Daha da önemlisi stent takıldıktan sonraki ilk haftalarda göğüste duyulan batma hissi ortadan kalkıyor. Yeni uygulamayla hastaya yerleştirilen stentler, yaklaşık altı ay içinde yok oluyor."

Haberin Devamı

"ÖMÜR BOYU KAN SULANDIRICI KULLANMALARI GEREKMİYOR"

Keleş, bu yöntemin, hastaların yaşam boyunca kan sulandırıcı ilaç kullanmasına ihtiyaç kalmadığını vurgulayarak, "Hastanın gerektiğinde by-pass olma şansları da korunmaktadır" diye konuştu. Dünyada yaklaşık bir yıldır uygulanan ve başarılı sonuçlar alınan yöntemin, artık Türkiye'de yapılmaya başlandığını anlatan Keleş, "Türkiye'de yaklaşık 700 bin kişide stent bulunmaktadır. Günümüzde oldukça pahalı olan bu stentlerin ilerleyen günlerde ucuzlayacağını ummaktayız" dedi.

Keleş, yeni uygulamayla hem hastanın yaşam kalitesinin artacağını hem de ömür boyu ilaç kullanılmayacağından maddi açıdan da önemli bir avantaj sağlanacağını sözlerine ekledi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!