Bunları yiyen mutlu oluyor!

Güncelleme Tarihi:

Bunları yiyen mutlu oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2016 16:45

Belli ki yazın müjdeleyicisi, dinç hissettiğimiz ve yaz aylarında içimizi kıpır kıpır eden o parlak güneşi artık daha az göreceğiz. İyi haber: biraz keyiflenmek için tek dostumuz çikolata değil! İşte yedikçe kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak hem sağlıklı, hem de faydalı besinler.

Haberin Devamı

Fitwell Beslenme Koçu Cenk Özyılmaz'ın önerileriyle, mutluluğa bilinçli bir beslenme düzeniyle ulaşmak çok daha kolay.

Serotonin içeren yiyecekleri mutluluk ve enerji veren yiyecekler olarak adlandırmak pek yanlış olmaz. Çünkü serotonin hormonu halk arasında mutluluk hormonu adı verilen, aslında beynimizdeki önemli nörotransmitterlerden biridir. (Nöronlar arasında veya bir nöron ile başka bir (tür) hücre arasında iletişimi sağlayan kimyasallara nörotransmitter (uyarıcılara tepki) denir. Sinir sistemi boyunca sinirsel sinyaller bu kimyasal taşıyıcılar yardımıyla iletilir).

SEROTONİN HORMONU = MUTLULUK

Bunları yiyen mutlu oluyor

Haberin Devamı

Serotonin hormonu insanda mutluluk, canlılık ve zindelik hissi veren bir nörotransmitterdir. Eksikliğinde depresif, yorgun, sıkılgan bir ruh hali görülür. Serotonini vücudumuzda arttırmanın yoluysa yediklerimizden geçer. Açlık, yorgunluk, stres, yemek, ışık ve ilaç gibi faktörlerin tamamı insan vücudundaki serotonin düzeyini etkiler. Stres ve düşük kan şekeri serotonin düzeyini düşürürken; oksijen alımı, içinde aminler bulunan gıdalar (örneğin: peynir, çikolata, portakal, mandalina, domates ) ve içinde triptofan isminde bir çeşit amino asit bulunan gıdalar, (örneğin süt, hindi eti ) vücutta serotonin hormonu düzeyini yükseltir.

Serotoninin bizzat kendisini besinlerle alabilmek maalesef ki mümkün değil. Ancak serotonin hormonunun vücudumuzda yapılmasından sorumlu olan triptofan amino asidi, serotonin hormonunun öncül maddesi olarak bilinir. Vücuttaki serotonin miktarının artırılmasında ise triptofan amino asidi ile birlikte magnezyum, çinko ve omega 3 içeren yiyecekler büyük önem taşır.

MUTLULUK KAYNAĞI BESİNLER:

Muz, Hindi Eti, Süt, Ananas, Ceviz, Fıstık, Domates, Portakal, Kefir, Yumurta, Badem, Mandalina,  Keten Tohumu, Somon, Peynir olarak sayılabilir.

MUZ

Bunları yiyen mutlu oluyor

Haberin Devamı

Muz; C vitamini, folik asit, potasyum, magnezyum ve lif açısından iyi bir kaynak ve tokluk hissi sağlayan bir meyve. 1 adet büyük boy muz yaklaşık 3 porsiyon meyveye denk geliyor. Bu nedenle muzu, diyetinizde önerilen meyve porsiyonunu göz önüne alarak tüketmelisiniz. Ortalama 100 gr ağırlığındaki bir muz; 21 gr karbonhidrat, 1 gr protein, 2 gr lif, 393 mg potasyum, 12 mg triptofan, 26 mg A vitamini, 8 mg C vitamini ve 6 mg kalsiyum içeriyor.

HİNDİ ETİ

Bunları yiyen mutlu oluyor

Hindi, diğer et ürünlerine göre kalori, yağ ve kolesterol içeriği daha düşük bir et. Aynı zamanda iyi bir Demir, potasyum B grubu vitamin kaynağı. Derisiz, göğüs kısmı ızgara veya haşlama olarak tüketilebilir. Ortalama 100 gr büyüklüğündeki bir hindi etinde 26 gr protein, 14 mg kalsiyum, 356 mg potasyum, 286 mg triptofan bulunuyor.

SÜT   

Haberin Devamı

Bunları yiyen mutlu oluyor

   

Tam yağlı inek sütü, protein, kalsiyum, fosfor, potasyum açısından zengin bir besin. Bunun yanı sıra içeriğindeki kaliteli karbonhidrat ve protein miktarı sayesinde hem kan şekerinin düzenlenmesi, hem hipoglisemi ataklarının azalması hem de açlığın ve kilo kontrolünün sağlanmasında önemli rolü bulunuyor. Ortalama 100ml tam yağlı inek sütünde 3.3gr protein, 4.5gr karbonhidrat, 120mg kalsiyum, 150mg potasyum ve 43mg triptofan bulunuyor.

ANANAS

Bunları yiyen mutlu oluyor

Ananas yüksek vitamin, mineral ve lif içermesinden dolayı faydalı. İçeriğindeki bromelain enzimi sayesinde proteinlerin kolay parçalanmasını sağlıyor ve sindirimi kolaylaştırıyor. Yapılan araştırmalarda yağ depolanmasını önleyerek selülit oluşumunu engellediği yönünde bulgular da elde edildi. Ortalama 100gr büyüklüğünde bir ananas besin öğeleri bakımından; 0.5gr protein, 13.1gr karbonhidrat, 16mg kalsiyum, 19mg C vitamini, 173mg potasyum, 6mg triptofan içeriyor. Hem lezzeti, hem de içerdiği besin değerleriyle faydalı ve tüketmesi keyifli bir meyve.

CEVİZ

Haberin Devamı

Bunları yiyen mutlu oluyor

Ceviz, folik asit ve E vitamini, demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko mineralleri, omega 3 yağ asidi açısından zengin bir kaynak. Son dönemlerde cevizin yüksek kolesterol, kanser ve alzheimer gibi hastalıklara karşı koruyucu olduğu yönünde bulgulara sıklıkla rastlanılıyor. Ortalama 1 porsiyon (15gr - 1 tam ceviz) ceviz içinde 0.9gr protein, 0.7gr karbonhidrat, 5,6mg kalsiyum, 35mg potasyum, 4,9mcg folik asit ve 8.4mg triptofan bulunuyor.  

FISTIK

Bunları yiyen mutlu oluyor

Fıstık çerezi, E ve B grubu vitaminleri, sodyum, magnezyum, fosfor mineralleri açısından iyi bir kaynak. Ancak kalori değeri yüksek olduğu için küçük porsiyonlar halinde tercih edilmeli. Ortalama 1 avuç (10 gr) fıstık içinde; 1gr protein, 4.5gr karbonhidrat, 1.6mg kalsiyum, 77mg sodyum, 16.5mg potasyum ve 8.6 mg triptofan bulunuyor.

DOMATES

Haberin Devamı

Bunları yiyen mutlu oluyor

Domates, C ve A vitamini ile potasyum, mangan minerallerinin iyi bir kaynağıdır. Düşük kalorili ve yüksek lifli olması dolayısıyla kilo kontrolü arzulanan diyetler için iyi bir seçenek. Antioksidan özelliğiyle kanser oluşumuna karşı koruyucu niteliği bulunuyor. Ortalama olarak 80 gr büyüklüğündeki 1 porsiyon domates; 0.7gr protein,  gr karbonhidrat, 10.4mg kalsiyum, 64mcg A vitamini, 18.7 gr C vitamini, 184mg potasyum ve 6,4mg triptofan içeriyor.

PORTAKAL VE MANDALİNA

Bunları yiyen mutlu oluyor

Portakal ve mandalina; C vitamini, folik asit, potasyum ve lif açısından son derece zengin. 1 küçük boy portakal 1 porsiyon meyveye denk gelirken 2 adet mandalina 1 porsiyon meyveye denk. Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korunmada oldukça etkili. 1 porsiyon portakal ve mandalinada yaklaşık olarak; 4.4gr lif, 100 mg C vitamini, 48mcg folik asit, 30mcg A vitamini, 354mg potasyum ve 20mg triptofan bulunur.

İŞTE MUTLULUĞUN FORMÜLÜ: Ne Kadar Triptofan, O Kadar Serotonin, O Kadar Mutluluk Hissi! 

ÖNEMLİ NOTLAR:

1. Serotonin seviyenizi yükseltmek için; çay, kahve ve kafeinli içeceklerden uzak durun.

2. C vitaminini sabahları almaya çalışın. Böylelikle güne harika bir enerji ve konsantrasyon yeteneği ile başlayabilirsiniz.

Bunları yiyen mutlu oluyor
 Tarafından hazırlanmıştır.

 

BAKMADAN GEÇME!