Bu pıhtılar akciğer damarından çıktı

Güncelleme Tarihi:

Bu pıhtılar akciğer damarından çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2014 17:20

Bacağındaki derin toplar damarlardan atılan pıhtılar akciğer damarlarını tıkayan ve nefes alamaz hale gelen Hayati Ün (26), yaklaşık 7 saat süren ameliyatla sağlığına kavuştu. Ün’ün vücudu 20 dereceye kadar soğutulduktan sonra göğüs ve kalp cerrahları ana damar ile kollarını adeta soyarak, biriken pıhtıları çıkardı.

Haberin Devamı

Altı yıldır derin ven trombozu (DVT) sorunu yaşayan Ün’ün bacağındaki derin toplar damarlar içinde pıhtı oluşuyordu. Ağrısı, sızısı yoktu bu nedenle rahat davranıyordu. Bu nedenle askerliğini yapamadı. Yine de sorununu fazla ciddiye almadı. Ama aradan geçen zamanda pıhtılar olduğu yerden kopup kan akımıyla akciğer damarlarına ulaşmış hatta tıkamıştı. Bozulan kan dolaşımı nedeniyle kalbinde büyüme başlamıştı. Pıhtıların her an akciğer embolisine yol açarak öldürme riski vardı. Artık yürürken dahi şiddetli nefes darlıkları yaşıyordu.

ÇOK GEÇ KALMIŞTI

Kepçe operatörü Ün’ü ameliyat eden ekibinin başındaki Kartal Koşuyolu Eğitim ve Araştırma Hastanesi göğüs cerrahisi kliniğinde Prof. Dr. Bedrettin Yıldızeli, hastanın çok geç kaldığını, akciğer kapasitesi kötü durumdayken geldiğini belirtti. Prof. Dr. Yıldızeli, “Hastalar ağrı çekmeden sağlık sorunlarını ciddiye almıyor. Bacaktaki morarmayı takiben böyle emboli olması çok tipik. Emboli akciğere gidebileceği gibi kalpten çıkan ana damarı tıkayıp ani ölüme de yol açabilirdi. Ayrıca pıhtılar sadece akciğer damarlarını tıkamakla kalmıyor. Tıkalı damarlar kanın temizlenme mekanizmasını bozduğu için akciğerin yanısıra kalpte de yetmezliğe yol açıyor” dedi.

Haberin Devamı

Ün’deki tıkanıklık o kadar büyüktü ki kan sulandırıcı ilaçlar işe yaramayacaktı. Tek tedavi şansı ameliyattı. Prof. Dr. Yıldızeli, “Hastamız ameliyat olmasaydı 5 yıl yaşama şansı yüzde 10’un altındaydı” dedi.

Bu pıhtılar akciğer damarından çıktı

ÖNCE 20 DEREYECE SOĞUTULDU, SONRA DAMARLARI SOYULDU

Ün’ün yaklaşık 17 santimetrelik akciğer damarı ve bunun dallarının tamamının pıhtıyla dolu olduğunu anlatan Prof. Dr. Yıldızeli, “Ameliyatta hastayı kalp-akciğer pompasına bağladık, 20 dereceye kadar soğuttuk. Kalp- akciğerini durdurduk. Önce sağ, sonra sol akciğer damarına girdik. Sağ tarafını 17, sol tarafını 9 dakikada temizledik. Ana damardan aşağıdakilere indik. Damarların içini soyarak pıhtıları çıkardık. Hasta toplam 26 dakika boyunca 20 derecede, kalbi ve kaciğerleri durmuş vaziyette duruyor. İşimiz bitince yeniden ısıttık, pompadan çıkardık” dedi.

Haberin Devamı

üN’ün bacağındaki derin ven trombozu sorunu devam ettiği için ameliyattan sonra yeni pıhtıların önüne geçmek için ayrıca kan sulandırıcı verilmeye devam edilecek. Büyük pıhtıları akciğer ve kalbe ulaşmadan tutması için de kasık damarına filtre takılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!