Botoks işlemini doktorlar yapmalı

Güncelleme Tarihi:

Botoks işlemini doktorlar yapmalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2016 11:06

Dünya'da ve Türkiye'de en çok kullanılan ameliyatsız estetik işlemi botoks olmasına rağmen, uygulama hakkında çok sayıda bilinmeyen ya da yanlış bilinen nokta mevcut. Botoksun hijyenik koşullarda ve doktor tarafından yapılması gerekiyor.

Haberin Devamı

Dermatolog Dr. Yelda Terzioğlu son yılların popüler ameliyatsız estetik uygulaması botoks hakkında bildi verdi.

BİRÇOK ŞEYİ TEDAVİ EDEBİLİYOR

Özellikle yüzdeki mimik kaynaklı kırışıklık ve çizgilerin giderilmesinde estetik amaçlı kullanılan botoks hakkında çok sayıda bilinmeyen ya da yanlış bilinenler var. Botulinum toksini denilen protein yapıda bir molekül olan botoks içeriği, doğada sıkça bulunan Clostridium Botulinumbakterisinden elde ediliyor. Etki mekanizmasına baktığımızda, etkisini sinir kas bileşkesi denilen yapılarda gösterir. Kaslara kasılma iletisinin gönderilebilmesi için kasa bağlı sinir uçlarından asetilkolin denen madde salgılanarak kastaki reseptörlere bağlanır ve kasılma uyarısını vermiş olur. Botoks içeriği bu reseptörlere bağlanıp onları kapatarak kasılmanın gerçekleşmesini engellemiş olur. Kaslarda bu bağlanmış ve etkisiz hale getirilmiş reseptörler yani alıcılar, yerine yenileri üretildiğinde botoks etkisi de ortadan yavaşça kalkar.

Haberin Devamı

Aşırı terleme (hiperhidroz), migren ve çeşitli ağrı tedavilerinde, çiğneme kaslarının aşırı gelişmesi, büyümesi ile oluşan diş gıcırdatma tedavisinde de botoks kullanılabiliyor. Estetik amaçlı yaklaşımlar öncesinde de uzun yıllar tedavi amaçlı botoks uygulamaları yapıldı.

Botoks işlemini doktorlar yapmalı

BOTOKSLA İLGİLİ YANLIŞ BİLİNENLER

Halk arasında yanlış bilinen noktalardan birisi botoksta kullanılan maddenin bir yılan zehri olduğu. Botoks bir yılan zehri değil, bir bakteri çeşidinden elde edilen bir toksin. Bir başka nokta da botoksun felç yapabileceği şeklindeki yanlış kanı. Botoks kullanım yapıldığı bölgedeki kaslara etki eden ve vücuda dağılmayan bir madde, bu nedenle felç yapması gibi bir durum da söz konusu değil. Hastalarımızın en çok endişe duyduğu noktalardan biri de botoks yaptırdıktan sonra ifadesiz, donuk ve mimiklerden yoksun bir yüzün ortaya çıkması. Günümüzde botoksta da tüm estetik uygulamalarda hedeflendiği gibi daha doğal bir görünüm. Bu noktada dozajın iyi ayarlanması ve hedef noktaların iyi seçilmesi gerekir. Uzman bir doktor tarafından yapıldığı takdirde, botoks uygulaması farkedilmeyecek bir doğallık ve düzelme sağlayabilmekte. Son dönemlerde görülebilen donuk ve ifadesiz botoks suratları tamamen işlemin yapılma şekliyle alakalı. Fazla dozlarda yapıldığında mimik kayıplarının ortaya çıkması olasıdır.

Haberin Devamı

Botoks işlemini doktorlar yapmalı

 

Diğer bir husus botoks seansları kesilirse yüzün eski görünümünden daha kötü bir hale geleceğinden korkulması. Botoks, kalıcı bir işlem değil ve ortalama 4-6 ay sonra etkisini kaybeder. Ancak yüzün normal yaşlanmasından daha kötü bir durum oluşması söz konusu değil. Yani botoks yaptırdınız ve yüzdeki toparlanmayı gördünüz, sonrasındaki seansa gelmediğiniz takdirde yüzünüz yavaşça eski görünümüne ya da normal geçen süredeki olması gereken görünüme geri döner. Herhangi bir şekilde botoks kaynaklı fazladan bir sarkma ya da çökme olmamakta.

Botoks işlemini doktorlar yapmalı

Haberin Devamı

BOTOKS YAPTIRIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Botoks uygulamalarında oldukça yaygın yapılan, enjeksiyonlarla yapıldığından ötürü minimal invaziv olarak sınıflandırılan ameliyatsız bir estetik işlem. Oldukça kısa sürelerde tamamlanabilen ve rahatça yaptırılabilen bir uygulama olmasına rağmen, botoks yaptırılacak merkezin iyi seçilmesi oldukça önemli. Botoksun yaygınlaşması beraberinde pek çok farklı merkezde yapılabilen bir uygulamaya dönüşmesini getiriyor. Bu da sağlıksız koşullarda, yasal izni olmayan kişilerce de yapılmasına yol açıyor. Botoks uygulaması yaptırmaya karar veren kişilerin kesinlikle yasal ehliyeti olan ve hijyenik koşullara uygun merkezlere gitmeleri, işlemi de doktorlara yaptırmaları gerekiyor. Aksi takdirde insan sağlığını ciddi tehlikelere sokabilecek durumlar oluşabileceği gibi başarısız bir çok sonucun da ortaya çıkması mümkün. Botoks markasının iyi seçilmesi de, kişinin sağlığını riske atmaması adına önemli.

Haberin Devamı

Botoks işlemini doktorlar yapmalı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!