"Bir yılda 500 bin kişi sigarayı bırakacak"

Güncelleme Tarihi:

Bir yılda 500 bin kişi sigarayı bırakacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2008 11:32

Yaklaşık 20 milyon kişinin sigara içtiği Türkiye'de, ülke genelinde 19 Mayısta yürürlüğe girecek ve çeşitli yerlerde sigara içmeyi yasaklayan kanun sayesinde, bir yıl içinde 500 bin kişinin sigarayı bırakmasının hedeflendiği bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Bürosu Türkiye İrtibat Ofisi Ulusal Tütün Kontrolü Program Sorumlusu Dr. Toker Ergüder,  19 Mayısta yürürlüğe girecek ve okul, dershane ve kursların açık alanları ile lokanta, kahvehane, kafeterya ve birahane gibi yerlerde sigara içimini yasaklayan 5727 sayılı “Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişlik Yapılması Hakkında Kanun”un, sigarayla mücadele konusunda çok önemli bir adım olduğunu söyledi.

Yurt dışında da bu tür kanunların uygulanmaya başlandığını, İrlanda, İngiltere, İtalya, Fransa, Norveç gibi ülkelerde benzer kanunların yürürlüğe girdiğine işaret eden Dr. Ergüder, Türkiye'nin, bulunduğu bölgede böyle bir kanun çıkartan ilk ülke olduğunu belirtti.

“DÜNYA ÜLKELERİ, TÜRKİYE'Yİ TAKİP EDİYOR”

Dr. Ergüder, yeni kanun sayesinde, Türkiye'nin, tütünle mücadele konusunda kararlılık anlamında benzer kanunlar uygulanan ülkelerin en başına yerleşeceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Balkanlar, Doğu Avrupa, Rusya ve Orta Doğu'da, ilk kez Türkiye'de böyle bir kanun çıkarıldı. Bu kanun, sigarasız ortamlar oluşturma anlamında çok önemli bir adım. Bu nedenle, Türkiye'nin bu kanunu uygulaması çok önemli. Tüm dünya ülkeleri de konuyla ilgili olarak Türkiye'yi merakla takip ediyor. Yeni çıkan kanun sayesinde, dünyada tütünle mücadeleyi en ileri düzeyde uygulayan ülke Türkiye olacak. Türkiye'de yaklaşık 17-20 milyon arasında kişi sigara içiyor. Kanun sayesinde, bir yıl içinde 500 bin kişinin sigarayı bırakması hedefleniyor.”

Kanunun ilk hedefinin, kişileri başkalarının içtiği sigaradan korumak olduğunu belirten Dr. Ergüder, kanun uygulandıktan sonra tüm kapalı alanlardaki pasif sigara dumanı mağduriyetinin önüne geçileceğine dikkati çekti.

TÜRKİYE'DE HER 10 ÇOCUKTAN BİRİ SİGARA İÇİYOR

Dr. Ergüder, Türkiye'de sigara tüketimiyle ilgili en son 2003 yılında bir araştırma yapıldığını ve buna göre, ülkedeki her 10 çocuktan birinin sigara içtiğine dikkati çekti.

Araştırmaya göre, sigara kullanan çocuklardan yüzde 30'unun 10 yaşından önce sigaraya başladığını belirten Ergüder, yetişkinlerde ise her 3 kişiden birinin sigara içtiğini kaydetti.

Dr. Ergüder, çocukların sigaraya başlamasında anne ve babanın büyük bir rolü bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Çocuklar, gördüklerini uyguluyorlar. Anne-baba sigara içiyorsa çocuklar da büyük ihtimale sigara içiyor. Ayrıca bir çocuk, anne ya da babadan sadece birinin sigara içmesi durumunda bile pasif olarak sigara dumanına maruz kaldığı için yılda 80 paket sigara içmiş gibi oluyor. Sigara kullanan anne-babalar, çocuklarını zehirliyorlar.”

“SİGARAYLA MÜCADELE BİR BÜTÜNDÜR”

Sigarayla mücadele konusunda bir çok çalışma yapıldığını, ancak bunların tek başına değerlendirilmemesi gerektiğini ifade eden Dr. Ergüder, şöyle devam etti:

“Sigarayla mücadele bir bütündür. Mücadele konusunda sigara paketlerinin üzerindeki yazılar, tek başına yeterli değildir. Elbette paketler üzerinde uyarı yazıları bulunacak, ancak sigara fiyatları da yüksek olmalı. Türkiye'deki en önemli sorunlardan bir tanesi, sigara fiyatlarının düşük olmasıdır. Ayrıca yurt dışındaki bir çok ülkedeki gibi, sigara paketlerinin üzerine resimler de konmalı. Bunların dışında, kapalı ortamlarda içmeyi yasaklayacaksınız, her yere uyarı yazılarını yazacaksınız, sigarayı bırakmayı özendireceksiniz, çocukların sigaraya başlamasını önleyeceksiniz, insanların pasif sigara dumanına maruz kalmalarının önüne geçeceksiniz. Bunlar bir bütün halinde uygulandığı takdirde, sigarayla mücadele konusunda başarılı olunur.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!