Bir damla tükürükle hastalık teşhisi

Güncelleme Tarihi:

Bir damla tükürükle hastalık teşhisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2008 10:39

Doktorlar bir damla tükürük örneğindeki molekülleri kullanarak hastalıklara tanı koyabilecek ve onları izleyebilecek.

Bilim ve Teknik Dergisi’nin Nisan sayısında yer alan çalışmaya göre tıpkı kanda olduğu gibi tükürükte de genler tarafından kodlanan birçok protein ve RNA molekülleri bulunduğu, bu sayede de doktorların bir damla tükürük örneğindeki molekülleri kullanarak hastalıklara tanı koyabileceği ve onları izleyebileceği saptandı.

TÜKÜRÜKTEKİ GİZLİ İŞARETLER HASTALIKLARI GÖSTERECEK

Kaliforniya Üniversitesi’nden Profesör David T Wong ve ekibinin ele aldığı araştırmada, tıpkı kanda olduğu gibi tükürükte de genler tarafından kodlanan birçok protein ve RNA molekülleri bulunduğu ve bilim adamlarının hangi hastalık durumunda bir damla tükürükten hastalıkların tanısını koyabileceği üzerinde duruluyor. Hem Wong’un ekibi hem de diğer başka araştırmacılar oral kanser dışında Sjögren Sendromu, meme kanseri, Tip 2 Diyabet ve pankreas kanseri gibi birçok hastalığın da tükürükten yapılacak testlerle öngörülebileceğini saptadılar. Yine Wong ve ekibinin geliştirdiği mikro ve nano elektirik- mekanik-sistem adı verilen biyosensör yardımıyla birkaç yıl içinde hiçbir ekstra alet kullanmaksızın sadece bir damla tükürüğü alıp tanıya gidilmesinin mümkün olacağı belirtiliyor.

BUGÜNE DEĞİN 300’ÜN ÜSTÜNDE HASTADA TANI DOĞRULANDI

Wong ve ekibinin ağız kanserine ilişkin çalışmalarına da yer verildiği Bilim ve Teknik Dergisi’ndeki makalede, oral kanserin erken dönemindeki hastalarla normal kontrollerin tükürüklerinde bulunan biyolojik işaretler karşılaştırılıyor. Ekip bu işlem sırasında binlerce RNA’yı aynı anda test etmeye olanak veren mikroarray tekniğini kullanarak oral kanser olan hastaların yüzde 91’inde ortak olan dört biyolojik işareti tespit ediyorlar. Wong ve ekibi bu işaretleri kullanarak bu güne değin 300’ün üstünde oral kanser hastasında tanıyı doğruladılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!