Beyin tümörlerinden korunmanın 10 yolu

Güncelleme Tarihi:

Beyin tümörlerinden korunmanın 10 yolu
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2016 11:14

Beyin tümörüne yol açan etkenler konusunda birçok bilimsel çalışma yapılmaktadır. Bazı etkenlere dikkat ederek beyin tümöründen korunmanın yolları mümkün mü?

Haberin Devamı

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr.Nezih Oktar, beyin tümöründen korunmanın yollarını sizler için anlattı. 

BEYİN TÜMÖRÜNDEN KORUNMAK İÇİN 10 ÖNERİ

1. DERi: 

Beyin ve deri gelişimsel açıdan akrabadır. Bizim en doğal giysimiz olan derimize özen göstermemiz gerekir.

Beyin tümörlerinden korunmanın 10 yolu

2. BAŞ AĞRISI 

En sık görülen belirti olan baş ağrısı için tetikte olmalıyız. Süregelen ve nedenini çözemediğimiz baş ağrılarımız için gerekirse MR çektirmeliyiz. MR tetkikinde radyasyon yoktur ve hamilelerde bile kullanılabilir.

Beyin tümörlerinden korunmanın 10 yolu

3. UYKU

Haberin Devamı

Yapılan son çalışmalarda beyinde nöronların yoğunlukta bulunduğu gri cevher katmanlarında uyku sırasında hem katmanda hem de beyin suyu içeriğinde hacimsel artış olduğu ve biriken toksik maddelerin bu açılan sıvı yollar vasıtasıyla temizlendiği gösterildi. REM safhası olan kaliteli uyku için her türlü zemin hazırlanmalı. Sağlıklı yaşam için sağlıklı uykunun yerini hiçbir şey tutmaz.

Beyin tümörlerinden korunmanın 10 yolu

4. GÖZE GÖRÜNMEYEN IŞIMALAR 

Cep telefonları, baz istasyonları, wi-fi kaynakları, v.b. gibi ilerleyen teknoloji ürünlerinden yayılan ışımalardan özellikle çocukları korumalıyız. Radyasyon kansere yol açtığı gibi aslında tedavi için de kullanılır. Ancak kanser tedavisinde küçük yaştaki çocuklara radyasyon uygulanması tüm ülkelerde yasaktır. Fransa’da ana okullarında wi-fi kaynağı bulunması yasaktır. Cep telefonunuzu kulaklıkla kullanınız. Gece uyku sırasında tamamen kapatınız.

5. YEME DÜZENİ

Aslında sağlıkla ilgili ne sorun yaşıyorsak yediklerimizden ve içtiklerimizdendir. Fabrikadan çıkan işlenmiş yani “taş devri diyeti”ne uymayan ne kadar ürün varsa onlardan uzak durmalıyız. Bağışıklık sistemimizi güçlendirici besinleri tüketmeliyiz.

Haberin Devamı

Beyin tümörlerinden korunmanın 10 yolu

6. HAREKET

Son yıllarda beyinde de bol miktarda bulunan kök hücreleri ile yapılan çalışmalarda onları olumlu yönde harekete geçiren en güçlü uyaranın hareket etmek olduğu kanıtlandı. Henüz belirgin bir başka güçlü uyaran hala bulunamadı. Mutlaka ağır, tempolu spor yapmanız gerekmiyor. Basit egzersiz hareketleri bile yeterli. Ama mutlaka hareket etmek şart! Uzun süre hareketsiz kalmamalı vücudunuz.

Beyin tümörlerinden korunmanın 10 yolu

7. SAÇ BOYALARI

Büyük ölçekli çalışmalardan yoksunuz ama özellikle çok erken yaşlarda başlayan saç boyası kullanımı ve küçük çapta yapılan bilimsel çalışmalarda 21 yılı aşan saç boya kullanımı risk faktörü listesinde yer almaktadır. Geçici saç boyası kullanımı ve aralıklı  saç boyamanın ise daha az risk taşıdığı bilinmekte.

Haberin Devamı

Beyin tümörlerinden korunmanın 10 yolu

8. NİTROZO İÇEREN MADDELER

Başta sigara içmek ya da tütün kullanmak, bunun yanı sıra bazı kozmetikler ve şampuanlar, klorlu yüzme havuzları, N-nitrozo içeren besin maddeleri  (domuz pastırması, bira, v.b.) risk faktörleri listesinde yer alır. Bu maddeyi içeren ürünlerden mutlaka kaçınmalısınız.

9. ALERJİ VE BAĞIŞIKLIK DURUMU 

Size allerji yapan maddelerden uzak durunuz. Allerjiniz var ama nedenini bilmiyorsanız, allergen maddeleri mutlaka bir profesyonele danışıp ortaya çıkartın. Allerjilerinizin bağışıklık sistemini hırpalamasına izin vermeyin. Özellikle çocuklarınızı enfeksiyöz (mikrobik, virütik) hastalıklardan korumaya çalışın.

Haberin Devamı

Beyin tümörlerinden korunmanın 10 yolu

10. ÇEVRESEL FAKTÖRLER 

Başta iyonizan radyasyon (nükleer santral kazaları, radyoaktif uranyum gibi elementlerin yüksek bulunduğu doğalar) olmak üzere çalışma yerlerinde maruz kalınan elektro-manyetik ışımalar, trafiğe bağlı hava kirliliği, endüstriyel ürünler, petrol, kauçuk, haşere öldürücüler, zirai ilaçlar, v.b. olası risk faktörleri listesinde yer alırlar.

 

doktorsitesi.com Katkılarıyla hazırlanmıştır.

 

BAKMADAN GEÇME!