Bel fıtığı nedir nasıl anlaşılır?

Güncelleme Tarihi:

Bel fıtığı nedir nasıl anlaşılır
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2019 17:17

Çoğunlukla 20-25 yaş arasında görülen ve sırt ağrısı ile karıştırılan bel fıtığı, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Bel fıtığı, insanlar arasında en yaygın hastalıklardan birini oluşturuyor. Bacaklarda ağrı, uyuşma, kuvvetsizlik gibi problemlerle kendisini belli eden bel fıtığı, insanlar tarafından merak edilmeye devam ediyor. Peki, bel fıtığı nedir ve nasıl anlaşılır? İşte merak edilenler…

Haberin Devamı

Bel fıtığı hastalığının sadece yüzde 2,5’inde cerrahi girişim gerektirir. Bel bölgesi omurları arasında yer alan disk adlı yapının sinirlerin ve omuriliğin geçtiği kanala doğru yer değiştirmesi sonucu çıkan ağrılı durumların tümüne verilen tanımlamadır. Lomber disk hastalığı fizik tedavi ve rehabilitasyon, nöroşirurji ve algoloji bölümlerinin çalışma sahası içinde yer almaktadır. İşte, bel fıtığı ile ilgili bazı bilgiler…

BEL FITIĞI NEDİR?

Belde yer alan vücudun temel iskelet yapısını (omurga - columna vertebralis) oluşturan omur denen kemik yapıların (vertebra) arasında destek görevi yapan, hareketlerde sürtünmeyi en aza indiren diskal yapı zamanla dejenere olabileceği gibi, ters hareket, ağır kaldırma ve benzeri nedenlerle yerinden oynayabilir. Her iki omur arasından çıkarak özellikle bacaklara doğru ilerleyen sinirler bu diskal yapının yer değiştirmesi nedeni ile baskı altında kalabilirler. Sonuç olarak bacaklarda ağrı, uyuşma, kuvvetsizlik gibi problemler oluşabilir. İleri evre hastalıkta ani idrar kaçırma problemleri dahi oluşabilir.

Haberin Devamı

BEL FITIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Bel fıtığı olan hastanın sadece beli ağrıyabilir. Çoğunlukla, bel ağrısı ile birlikte tek bacak veya her iki bacak ağrısı da eşlik eder. His kaybı bacak ağrısıyla birlikte olabilmektedir. Ağrının yavaş başlayıp zamanla artması söz konusu olabileceği gibi ağır kaldırma, egzersiz veya travma sonrası aniden ağrı da başlayabilir.

Bel ağrısı ve çoğu zaman eşlik eden şiddetli bacak ağrısı olur. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde bacakta, ayakta veya ayak parmaklarında kuvvet kaybı ve his kaybı gelişebilir. Kuvvet kaybı gelişmesi durumunda hasta topukları veya ayak parmakları üzerinde yükselerek yürüyemez, merdiven çıkmakta ve yol yürümekte zorlanır. Hastalığın daha da ilerlemesi durumunda her iki bacakta kısmi felç hali, hissizlik, iç çamaşırı bölgesinde ve her iki bacak iç yüzünde uyuşma, idrar ve dışkı tutamama/yapamama meydana gelebilir. Bu durum bel fıtığının gelebileceği son noktadır ve acil bir durumdur.

TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Haberin Devamı

Bacakta ilerleyici kuvvet kaybı yapmamış, hastanın günlük hayatını ciddi manada etkilemeyen ve yeni başlamış bel fıtıklarında öncelikli tedavi ilaç tedavisidir. İlaç tedavisi ile birlikte 3-4’lük yatak istirahati önerilir. Bu süreçte hastanın ağrısında artma olmaz veya kuvvet kaybı gelişmezse hastanın fizik tedavi alması önerilir. İlaç tedavisi ve fizik tedaviye rağmen geçmeyen bel ve bacak ağrısı olması durumunda veya hastanın kuvvet kaybı varsa, MR görüntüsü ve fizik muayene ile birlikte değerlendirilerek hastaya bel fıtığı ameliyatı önerilebilir.

Bacaklarda felç hali, idrar veya dışkı yapamama/tutamama olması durumunda, eğer bu durum bel fıtığından kaynaklanıyorsa, tedavisi ameliyattır.

 

BAKMADAN GEÇME!